Ʃε ένα κελάρι που έμοιαζε βγαλμένο από παραμύθι, µε κρασιά να περιμένουν υπομονετικά στις θέσεις τους και τη ζεστασιά από το τζάκι να δημιουργεί γιορτινή ατμόσφαιρα, βρέθηκα καλεσμένος ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ. Το τραπέζι ήταν γεμάτο γαστρονομικούς θησαυρούς, αλλά ένα συγκεκριμένο πιάτο ξεχώριζε: ένα µπλε τυρί µε πλούσιο άρωμα και μοναδική εμφάνιση. «Τι είναι αυτό;» ρώτησα, και κάποιος µου είπε, «Δοκίμασέ το».
Μια μπουκιά ήταν αρκετή για να µε εκπλήξει. Η υφή του “ΚΥΑΝΟ” ήταν βελούδινη, ενώ η ένταση της γεύσης του συνδυαζόταν υπέροχα µε την αλμύρα του. Το συνόδευσα µε καρύδια και ένα ποτήρι παλαιωμένο κόκκινο κρασί, δημιουργώντας ένα γαστρονομικό ταίριασμά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Όμως αυτό που µε εξέπληξε ακόμα περισσότερο ήταν όταν ανακάλυψα ότι αυτό το εξαιρετικό τυρί ήταν ελληνικό. «Μα είναι δυνατόν;» ρώτησα, και ο οικοδεσπότης, γελώντας, µου εξήγησε. «Το “ΚΥΑΝΟ” είναι δημιουργία του τυροκομείου Αρβανίτη, που βρίσκεται στη Νεοχωρούδα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Φτιάχνεται από αγνό κατσικίσιο γάλα και ωριμάζει υπομονετικά για μήνες σε ειδικούς χώρους. Γι’ αυτό έχει αυτή τη μοναδική γεύση και υφή». Ήταν απίστευτο να σκέφτομαι ότι ένα τόσο υψηλής ποιότητας προϊόν προερχόταν από την ελληνική γη και παράδοση.
Η βραδιά συνεχίστηκε µε γέλια, ιστορίες και κουβέντες για το πώς αυτό το τυρί θα µμπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε γκουρµέ πιάτα ή απλά να συνοδεύσει ένα ποτήρι κρασί. Όλοι συμφωνήσαμε πως το “ΚΥΑΝΟ” δεν ήταν απλώς ένα τυρί – ήταν µια εμπειρία.
Φεύγοντας, ήξερα ότι το ταξίδι µου στη Νεοχωρούδα ήταν αναπόφευκτο. Ήθελα να γνωρίσω από κοντά το τυροκομείο Αρβανίτη, να μάθω περισσότερα για το πάθος και τη φροντίδα που κρύβονταν πίσω από το “ΚΥΑΝΟ”. Γιατί τελικά, δεν ήταν µόνο το τυρί – ήταν µια γεύση που γιόρταζε την ελληνική κληρονομιά και τις γιορτινές στιγμές που μοιραζόμαστε µε τους αγαπημένους µας.
Comments are closed.