Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / «Κεταμίνη σε παράνομη χρήση όπως το χάπι έκσταση»! Τι αναφέρει καθηγητής φαρμακολογίας στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» (AUDIO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

31/03/202217:54

«Κεταμίνη σε παράνομη χρήση όπως το χάπι έκσταση»! Τι αναφέρει καθηγητής φαρμακολογίας στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» (AUDIO)

«Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο, χρησιμοποιείται και από τους κτηνίατρους αλλά χρησιμοποιείται και από τους αναισθησιολόγους»

«Κεταμίνη σε παράνομη χρήση όπως το χάπι έκσταση»! Τι αναφέρει καθηγητής φαρμακολογίας στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» (AUDIO)

Η κεταμίνη είναι η θανατηφόρα ουσία που ξεκλείδωσε το μυστήριο με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές η υψηλή δόση κεταμίνης, 6.7 mlg/ml που εντοπίστηκε στις ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας είναι αυτή που επέφερε και τον θάνατό της.

 

Στα ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η ουσία κεταμίνη, πως χορηγείται και ποια ποσότητα είναι θανατηφόρα απαντά στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Θεοδώρα Καρακιουλάχ ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

«Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο, χρησιμοποιείται και από τους κτηνίατρους αλλά χρησιμοποιείται και από τους αναισθησιολόγους κυρίως για την επαγωγή της νάρκωσης, της αναισθησίας σε μικρά παιδιά, συνεπώς είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό, το οποίο όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι και ασφαλές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κεταμίνη έχει και παράνομη χρήση τα «τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σαν ψυχαγωγικό φάρμακο από άτομα νεαρής ηλικίας κυρίως όπως χρησιμοποιείται το Έκσταση με μια παράνομη χρήση».

 

Φάρμακο για την κατάθλιψη

«Έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό η χρήση του στο πλαίσιο της αντικαταθλιπτικής λειτουργίας και έχει χρησιμοποιηθεί ως σπασμολυτικό» προσθέτει ο κος Γούλας.

Πως χορηγείται η κεταμίνη

«Η κεταμίνη χορηγείται είτε ενδοφλέβια είτε ενδομυϊκά αλλά πολλές φορές χορηγείται και με την μορφή διαλύματος, δηλαδή ρίχνουν λίγες σταγόνες σε ένα χυμό, τις πίνει το παιδάκι και μετά από λίγο προκαλείται η αναισθησία.

Η εισπνοή αυτής της ουσίας είναι μια χορήγηση που συνίσταται στην παράνομη χρήση αυτής της ουσίας».

Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ελεγχόμενων ουσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν είναι μια ουσία που μπορεί κάποιος εύκολα να βρει.

«Αυτή η ουσία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και εξαρτάται με ποιον τρόπο χορηγείται, πόσο γρήγορα χορηγείται και αν μαζί με αυτή την ουσία χορηγούνται και άλλες ουσίες που έχουν συνεργική δράση».

Η κεταμίνη δεν ελέγχεται μετά από κάποιο αιφνίδιο θάνατο, συμπληρώνει ο κος Γούλας. «Θα πρέπει να υπάρχει υποψία χρήσης παράνομων ουσιών για να ελεγχθεί».

 

Ακούστε όσα είπε ο κ. Γούλας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή