Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Εφαρμογή Θεσσαλονίκη: O «caveman» του Κιλκίς μας ξεναγεί στο σπίτι του, στο σπήλαιο του Λόφου Αγίου Γεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/07/202117:58

Εφαρμογή Θεσσαλονίκη: O «caveman» του Κιλκίς μας ξεναγεί στο σπίτι του, στο σπήλαιο του Λόφου Αγίου Γεωργίου

Στα έγκατα του Λόφου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου.

Εφαρμογή Θεσσαλονίκη: O «caveman» του Κιλκίς μας ξεναγεί στο σπίτι του, στο σπήλαιο του Λόφου Αγίου Γεωργίου

Γράφει thessnews

Στα έγκατα του Λόφου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου.

Tου Πουλασούχ το τρυπίν. Τρυπίν στα ποντιακά είναι η τρύπα. Πουλασούχ ήταν το παρατσούκλι του Γεώργιου Παυλίδη Πόντιος πρόσφυγας από της περιοχή του Κάρς που ανακάλυψε την σπηλιά το 1925, όπως εξιστορεί μιλώντας στην “Εφαρμογή Θεσσαλονίκη” ο Βασίλης Μακρίδης.

Η σπηλιά είναι τοπόσημο, είναι καμάρι του Κιλκίς. Εκτός από τις αθησαύριστες ομορφιές της, έχει και τον φύλακά της. Τον “caveman”, ελληνιστί σπηλαιάνθρωπο, όπως τον αποκαλούν οι συντοπίτες του.

Είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά μεγάλωσε μέσα στην σπηλιά…Ο φύλακας και ο ξεναγός της σπηλιάς….Που ήταν ταυτισμένη με θρύλους, νεράιδες….δράκους….και κρυμμένους θησαυρούς.

Από την εποχή της ανακάλυψής της μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, με την καταλυτική συνδρομή του Βασίλη Μακρίδη που ταξινομούσε και φύλαγε ό, τι έβρισκε, απολιθώματα και σπουδαία παλαιοντολικά ευρήματα.

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο και υπόσχεται να προσφέρει σε όποιον υποκύψει στην γοητεία του πολλές ωραίες εικόνες όπως τα περίφημα πέτρινα κοράλια και πολλή δροσιά.

Συνταξιούχος πια….με τα πόδια κουρασμένα, αλλά εξακολουθώντας να έχει φτερά στην ψυχή, ο σπηλαιάνθρωπος του Κιλκίς έχει αναμνήσεις από το σπήλαιο σε κάθε ηλικία, από τότε που πρωτομπήκε στην σπηλιά σε ηλικία 8 ετών μέχρι και σήμερα που εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

Πηγή ΦΩΤΟ: Βασίλης Μακρίδης

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή