Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Γ. Γεραπετρίτης στο ΡΘ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τρόπο επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα (audio)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

17/09/202010:37

Γ. Γεραπετρίτης στο ΡΘ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τρόπο επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα (audio)

Γ. Γεραπετρίτης στο ΡΘ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τρόπο επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα (audio)

Γράφει thessnews

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Συρμάτση μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς αρχικά για την συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εγκαίρως επισημάνει τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας αυτής. Όταν το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώσει μια διεθνή συνθήκη αυτή δεν μπορεί πλέον να τροποποιηθεί ούτε με νεότερο νόμο. Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του συντάγματος. Εκτός αν θέλουν να καταργήσουμε και το σύνταγμα».

«Η ελληνική πολιτεία τιμά τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε, αποτελεί συνταγματική επιταγή. Με τους θεσμούς δεν παίζουμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια συμφωνία που προέβλεπε ζητήματα πολλά και ανοιχτά. «Δεν έκλεισε τα θέματα όπως θα όφειλε και γι’ αυτό κατέλειπε σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να έρθουν στη συνέχεια με συμφωνία των μερών», είπε.

«Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα θέλει να έχει έναν έλεγχο πάνω στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της προενταξιακής διαδικασίας από την στιγμή που έχει κυρωθεί η συμφωνία όλοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να γίνει εφαρμογή της με τρόπο επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα», σημείωσε.

Αναφορικά με την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ετέθη ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

«Εκείνο που απομένει είναι να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών στα κεφάλαια που δεσμεύουν την Β. Μακεδονία και στα ανοιχτά κεφάλαια να υπάρξει από την Ελληνική πλευρά μια σαφής τοποθέτηση ότι θα πρέπει να είναι συνεπής η στάση της γείτονα χώρας».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα αυτό λέγοντας πως είναι υπέρ στον διάλογο.

«Προσερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας διπλωματικά πλεονεκτήματα που ουδέποτε είχαμε. Προσερχόμαστε με τους πυλώνες τους διπλωματικούς με τις φιλίες που έχουμε οικοδομήσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά και σημαντικά διπλωματικά πλεονεκτήματα.  Είναι σαφής η τοποθέτηση μας ότι σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές αντικείμενο της συζήτησης μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών και μόνο αυτός», τόνισε.

Προσθέτοντας ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως αν δεν καρποφορήσουν οι συζητήσεις υπάρχει και η προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοσία.

Σχετικά με την ερώτηση του Ράδιο Θεσσαλονίκη στον πρωθυπουργό για την τουρκική επιθετικότητα κατά την συνέντευξη τύπου του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum αλλά και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «η θέση η δική μας είναι ότι όλα τα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο φέρουν πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση των θαλασσίων ζωνών. Τα πως θα προσέλθουμε διαδικαστικά έχει να κάνει και με ένα διπλωματικό παιχνίδι και εκεί δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε την στρατηγική», εξήγησε.

Τέλος ερωτηθείς και για τον κορωνοϊό ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «στην παρούσα φάση δεν είμαστε κοντά σε ένα γενικό lockdown», προσθέτοντας πως σε αυτή την δεύτερη φάση του κορωνοϊού έχουμε πάει αντικειμενικά καλύτερα σε σχέση κα με την πρώτη. «Διατηρώ την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.  Κάθε φορά που θα υπάρχει όμως μια επαύξηση θα υπάρχει και μεγαλύτερη επαγρύπνηση», τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202421:45

  Στη σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας.   Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 7,9 δισ., η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Στην τήρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

  Χωρίς τέλος μαίνεται η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου και εκλογών, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακυλά πέμπτο, με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονικης έκανε μετά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Συνομίλησε με κόσμο και κάθισε με συνεργάτες του σε κεντρικό καφέ της πόλης. Στη βόλτα στην Αγίας Σοφίας συνομίλησε με κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202413:57

  Στη δοξολογία της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.  Αν και στην εκκλησία φορούσε σακάκι μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έμεινε με το πουκάμισο και με αυτό έκανε δηλώσεις στις κάμερες. «Ας ευχηθούμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

  Κυριαρχία Μητσοτάκη και «Νέας Δημοκρατίας» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτη η «Ελληνική Λύση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202419:40

Την Κατερίνη επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις κυρίως με νέους ανθρώπους, μαθητές και άλλους,

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202409:10

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή