Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Γνωρίστε τις 50 αποχρώσεις της πόλης με το αστικό λεωφορείο νούμερο 50

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

27/09/202112:42

Γνωρίστε τις 50 αποχρώσεις της πόλης με το αστικό λεωφορείο νούμερο 50

Διατρέξτε τους 23 αιώνες της ιστορίας της και ζήστε το σημερινό της πρόσωπο με το αντίτιμο ενός εισιτηρίου λεωφορείου!

Γνωρίστε τις 50 αποχρώσεις της πόλης με το αστικό λεωφορείο νούμερο 50

Νομίζατε πως αν έχετε στη διάθεσή σας μόλις ένα 24ωρο, δεν μπορείτε να γνωρίσετε πραγματικά μια πόλη; Και όμως! Μπορείτε να διατρέξετε τους 23 αιώνες της ιστορίας της και να ζήσετε το σημερινό της πρόσωπο, να εντρυφήσετε στο lifestyle των ντόπιων, με το αντίτιμο ενός εισιτηρίου λεωφορείου!

 

Η πολιτιστική διαδρομή «50» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, θα φροντίσει για αυτό! Αρκεί να ξεκινήσετε νωρίς, γιατί σίγουρα οι περισσότερες από τις 16 στάσεις της διαδρομής θα σας βάλουν στον πειρασμό να κατεβείτε. Κανένα πρόβλημα!

Μπορείτε να αποβιβαστείτε και να περιηγηθείτε όση ώρα θέλετε οποιοδήποτε μνημείο ή περιοχή και να ξαναεπιβιβαστείτε στο επόμενο 50! Από τις 10 το πρωϊ έως τις 4.30 το απόγευμα, πάντα με ένα εισιτήριο. Η αφετηρία, ο Λευκός Πύργος, αξίζει το ανέβασμα των 92 πλατιών σκαλοπατιών του. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, διαδραστικό μουσείο με πολυμέσα, αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης, συνοπτικά αλλά περιεκτικά και θα σας αποζημιώσει η 360 ο θέα από την κορυφή του.

Πρώτη στάση: Μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο με τους θησαυρούς των Μακεδόνων βασιλέων απέχει λίγα μέτρα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού που στεγάζει την χρυσοποίκιλτη δόξα των βυζαντινών αυτοκρατόρων και πολύτιμες χριστιανικές εικόνες.

Επόμενη στάση: Έσπερος. Τα νεανικά καφέ (αν οι αντοχές σας έπεσαν) συνορεύουν με την Ροτόντα και τα Ανάκτορα του Γαλέριου, την θεσσαλονικιώτικη εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου. Αν και μπορείτε να πάτε πεζή ως ην πλατεία Αγίας Σοφίας, ναό του 7ου αιώνα,
το 50 θα σας πάει ως εκεί για να συνεχίσει στην «Αριστοτέλους» την πλατεία με τα αναρίθμητα στέκια για τερψιλαρύγγια και μεζέδες.

Από εκεί, συνεχίζουμε ως την στάση Δημαρχείο και το βυζαντινό ναό της Παναγίας Χαλκέων, που έχει κτιστεί τον 11 αιώνα μ.Χ., ενώ δύο βήματα προς τα επάω απλώνεται η Αρχαία Αγορά, το Αλκαζάρ, μουσουλμανικό μνημείο του 1468 μ.Χ. και η Σκεπαστή Αγορά του 16ου αιώνα.

Αρχίζει τώρα η ανάβαση, προς το Διοικητήριο, ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα που χάρισε στην πόλη το 1891 ο Βιταλιάνο Ποζέλι και προς τον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Ακολουθεί η Παλιά Πόλη όπου κρύβεται ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών, τα βυζαντινά τείχη με τον Πύργο Τριγωνίου, ο ναός των Αγίων Αναργύρων μέσα στα κάστρα και η Μονή Βλατάδων, που διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, με σπάνια έγγραφα.

Η περιήγηση περιλαμβάνει ακόμη μία στάση στα Ανατολικά Τείχη της Παλαιάς Πόλης.

Εδώ, επιβάλλεται μία στάση. Το δίλημμα είναι φαγητό ή ποτό; Πάντως, όλα τα γραφικά καφέ και ταβερνάκια, σερβίρουν σίγουρα πανοραμική θέα!

Τι ώρα πήγε; Αυτή η μέρα μπορεί να τελειώσει ιδανικά με το ηλιοβασίλεμα.Επιβιβαστείτε σε ένα από τα γραφικά καραβάκια, πάλι από τον Λευκό Πύργο και απολαύστε το απεριτίφ σας, εν πλω, βγάζοντας selfies με φόντο την φωτισμένη παραλία, τα κάστρα, το λιμάνι…το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ταξί για το αεροδρόμιο, μπορούν
να περιμένουν λίγο ακόμη!

Η πανδημία επέβαλλε και εδώ, κάποιες αλλαγές. Το 50 αναχωρεί από τις 10 το πρωϊ και έως τις 4.30 το απόγευμα. Το εισιτήριο κοστίζει 1.80 ε αντί του παλαιότερου 2.50 ε . Για τυχόν αλλαγές, πριν ξεκινήσετε μπείτε στο www.oasth.gr και ελέγξτε τις ώρες αναχώρησης και το κόστος εισιτηρίου.

Εναλλακτικά, εντοπίστε τα ανοιχτά, κόκκινα λεωφορεία του Thessaloniki sightseeing. Η διαδρομή, πάλι με αφετηρία το Λευκό Πύργο, ολοκληρώνεται σε 70 λεπτά και κάνει 8 στάσεις στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης με παράλληλη αφήγηση σε 8 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, σερβικά , εβραϊκά, τουρκικά και ρουμανικά-οι κοινότητες άλλωστε όλων αυτών των λαών κάποτε ζούσαν, μεγαλουργούσαν και διαμόρφωσαν το πρόσωπο της πόλης…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

26.10.202410:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή