Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / 4 εποχές & 72 ώρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25/09/202112:03

4 εποχές & 72 ώρες

4 εποχές & 72 ώρες

Αφού μαγευτήκατε από την Θεσσαλονίκη, όπως το περιοδικό «Travel & Leisure», που την κατέταξε ως μία από τις 10 λιγότερο γνωστές πόλεις του πλανήτη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, ώρα να εξερευνήσετε και την εγγύς περιφέρεια.

 

Η εποχή και ο διαθέσιμος χρόνος σας, θα καθορίσει τις εμπειρίες που θα συλλέξετε! Νοικιάστε αυτοκίνητο και ακολουθήστε τις πράσινες πινακίδες του αυτοκινητόδρομου, με πυξίδα ό,τι σας ενδιαφέρει περισσότερο!

 

ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Όπως το degustateur μονοπάτι που χάραξε η Γαλλία και τα ονομαστά οινοποιεία της! Μία οινική διαδρομή ξεκινά στην Πέλλα, από τη Γουμένισσα, στις παρυφές του Παϊκου και τα Γιαννιτσά και τα κρασιά συνοδεύονται από τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και τσίπουρο στην Έδεσσα.
Η διαδρομή της Ημαθίας περιλαμβάνει πολύ ξινόμαυρο! Ξεκινά από τη Βέροια, προχωρά στη Νάουσα, τη Φυτειά, τη Στενήμαχο, τη Νέα Στράντζα, το Γιαννακοχώρι και τερματίζει στην Επισκοπή.

Μια άλλη διαδρομή, στη Χαλκιδική, ξεκινά από το χωριό Άγιος Παύλος για να συνεχίσει στους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς. Ανηφορίζει μετά στην Αρναία και καταλήγει στο Άγιον Όρος, στο Οινοποιείο του Μυλοποτάμου όπου οι συνεχιστές του έργου του πατέρα Επιφάνιου, καλλιεργούν παραδοσιακά τα αμπέλια.

Στην Πιερία, οι «Δρόμοι του Κρασιού» καλύπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, τη Ραψάνη και την Κρανιά έως την Πύδνα. Αν παραμείνετε εντός νομού Θεσσαλονίκης, σας περιμένει οίνος εκλεκτός στην Επανομή, στην Όσσα Λαγκαδά και στο Καλοχώρι.

 

BEACH BAR SOCIETY

Διαπιστώστε γιατί ισχύει το «σαν την Χαλκιδική, δεν έχει». Αρκεί να μην πέσετε στις ώρες μαζικής εξόδου και επιστροφής, Σάββατο μεσημέρι-Κυριακή απόγευμα.

Στα 30 μόλις χλμ. από τον αστικό ιστό, αρχίζουν να ξετυλίγονται οι 50 αποχρώσεις του μπλε-τυρκουάζ, γαλάζια, πετρόλ…Βρίσκεστε στις Αριζόνες της Ν. Ηράκλειας και στο «Sahara», για μια μικρή γεύση από παράδεισο!

Αν διασχίστε την αρχαιότερη διώρυγα της Ελλάδας, στην Ποτείδαια τα διλήμματα αρχίζουν: beach bar ή στάση στο Σπήλαιο των Πετραλώνων; Θαλασσινοί ουζομεζέδες ή μεσαιωνικοί πύργοι στη Νέα Φώκαια και την παρακείμενη Σάνη;

Να μείνω στην παραδοσιακή Άφυτο ή να συνεχίσω για κοσμική Καλλιθέα; Να στρίψω δεξιά για να πάω στο δεύτερο «πόδι» ή να κάνω scuba diving στη Χανιώτη και το Παλιούρι; Να ανεβώ προς Παρθενώνα, το χωριό με τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια ή να επιμείνω στο δίπτυχο πεύκα-κύμα; Nα πλεύσω στα νησάκια, ανάμεσα στις δύο χερσονήσους και να νιώσω Ωνάσης στο Σκορπιό ή να παραγγείλω σκορπίνες-κακαβιά σε αυτό το ταβερνάκι που μου σύστησαν;

 

ΣΠΟΝΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑ

Δώδεκα Θεοί και εννέα Μούσες, κάτι παραπάνω ήξεραν! Επιλέξτε Πιερία στο GPS και οδηγήστε προς τον Όλυμπο! 75 χλμ. απέχει το Αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων, που πήρε το όνομά της από τον Δία. Από το Δίον, ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος για την εκστρατεία στην Ασία και στο Δίον έστειλε τους χάλκινους αδριάντες των νεκρών της μάχης του Γρανικού.

To 1973, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής, έφερε στο φως το ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον ναό της Αφροδίτης, το ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο, ρωμαϊκό θέατρο, στάδιο, την γεμάτη ψηφιδωτά έπαυλη του θεού Διονύσου, το τέμενος του Δία, το ωδείο, τα τείχη, τα λουτρά Μεγάλες Θέρμες. Αν δεν συμπέσετε με το θερινό Φεστιβάλ Ολύμπου, απλά θαυμάστε τα εκθέματα του Μουσείου Ψηφιδωτών.

Το καλοκαίρι, κολυμπήστε σε μία από τις παραλίες των 70 χλμ. της ακτογραμμής της Πιερίας ή πάτε ημερήσια κρουαζιέρα με ιστιοφόρο ή κάντε extreme sports, ορειβασία και hiking στο Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 ή ανεβείτε στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα για τσίπουρο από κούμαρα!

 

ΒΕΡΓΙΝΑ

Το 1977, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος στάθηκε πιο τυχερός από τους αρχαιολόγους που από το 1850 έσκαβαν ασταμάτητα! Έως και ο Ναπολέων έστειλε το 1861 τον αρχαιολόγο Leon Heuzey. Ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τους τάφους τη δυναστείας των Μακεδόνων Βασιλέων, στην περιοχή της αρχαίας τοποθεσίας Αιγαί, πιστεύοντας πως ένας λόφος, η «Μεγάλη Τούμπα» κρύβει μυστικά…

Μέσα σε 6 εβδομάδες, 4 ασύλλητοι τάφοι αποκαλύπτονται και 3 ακόμη, τα επόμενα χρόνια. Η μικρή πόλη γίνεται διάσημη σε όλον τον κόσμο και το Μουσείο της Βεργίνας, δοξάζει από το 1993 τα επιτεύγματα των Μακεδόνων: μαρμάρινες σαρκοφάγοι, περίτεχνα ασημένια σκεύη, λάρνακες από χρυσάφι 24 καρατίων με την μεγαλύτερη και την γνωστότερη να έχει σκαλισμένο επάνω της τον «Ήλιο της Βεργίνας», χρυσά στεφάνια βαλανιδιάς, ασπίδες από ελεφαντόδοντο και χρυσάφι- όλα τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Θα σας καθηλώσουν!

 

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι η μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο, μοναστική πολιτεία και προστατεύεται από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα 20 μεγάλα μοναστήρια του, ιδρύθηκαν από το 963 έως το 1375 μ.Χ.,
περιλαμβάνουν και μορφές ασκητικού βίου όπως οι Σκήτες, τα Κελλιά, οι Καλύβες, τα ησυχαστήρια και τα «καθίσµατα». Πολλοί επώνυμοι, όπως ο πρίγκηπας Κάρολος, αναζητούν εδώ τη γαλήνη. Αν δεν έχετε χρόνο να τηρήσετε όλες τις διαδικασίες για να φιλοξενηθείτε στα μοναστήρια, πάρτε το πλοιάριο που σαλπάρει από την Ουρανούπολη και πλέει κατά μήκος της χερσονήσου του Άθω. Αυτός είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος για τις γυναίκες να δουν το Άγιον Όρος, αφού ισχύει το «άβατον».

 

ΣΑΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

Δεν κουβαλήσατε όλον τον εξοπλισμό σας μαζί σας, αλλά μπορείτε να τον νοικιάσετε σε ένα από τα 10 χιονοδρομικά κέντρα που εκτείνονται σε απόσταση σχεδόν αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη! Τον χειμώνα, οι λάτρεις του σκι και του snowboard μπορούν να διασκεδάσουν σε μια ημερήσια απόδραση έως το Σέλι, το Καϊμακτσαλάν, τα 3-5 Πηγάδια, το Ελατοχώρι, τον Λαϊλιά, το Πισοδέρι, το Βίτσι, το Φαλακρό, τον Προφήτη Ηλία ή τη Βασιλίτσα. Εκτός από χιόνι, θα χορτάσετε κυνήγι
σε γραφικές ταβέρνες, χαλάρωση σε ξενώνες και σαλέ! Αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη, προς την Όρμα Πέλλας και το Μαύρο Δάσος, από τους κορμούς των δέντρων του οποίου έφτιαχνε ο Μέγας Αλέξανδρος τις περίφημες μακεδονικές εξάμετρες σάρισες!

 

SHOP TILL YOU DROP

Ας μην υποτιμούμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες! Εξάλλου, όλοι περιμένουν ένα δωράκι όταν επιστρέψετε σπίτι… Επιλέξτε το κέντρο της πόλης, τις οδούς Προξένου Κορομηλά, Μητροπολίτου Ιωσήφ, Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκονται μεγάλα shops-in-shop όπως το «Attica» και το «notos galleries», καταστήματα διεθνών αλυσίδων αλλά και ελληνικής παραγωγής μόδας.

Δυτικά, το outlet «Οne Salonika» και ανατολικά το shopping mall «Μediterranean Cosmos» θα εκπληρώσουν κάθε επιθυμία ή ανάγκη σας. Δίπλα στο τελευταίο, βρίσκεται το «Magic Park» για όσους ταξιδεύουν με τα παιδιά τους και θέλουν να μην γκρινιάζουν!

 

FOLKLOR FOREVER!

 

  • Αναζητήστε τις φημισμένες διοργανώσεις της Νάουσας, της Κρύας Βρύσης, του Πολύγυρου, των Σημάντρων, την περίοδο της Αποκριάς.
  • Σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές διασκεδάστε στα πανηγύρια, στον Άγιο Μάμα, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιερισσό, τη Βάβδο, τον Παρθενώνα, τη Συκιά και τα Νέα Μουδανιά.
  • To φθινόπωρο «Δημήτρια» και Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το καλοκαίρι μουσική και θέατρο στα Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Φεστιβάλ Sani, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, Βαλκανική Πλατεία, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Φεστιβάλ Αθύτου, Φεστιβάλ Θάλασσας, Φιλίππων Καβάλας, Παρά Θιν’ Αλός, Μερκούρεια, την άνοιξη
    Φεστιβάλ Βιβλίου, όλο σχεδόν τον χρόνο εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και στο Κρατικό Θέατρο. Απλά, φέτος, τσεκάρετε το «αν» θα πραγματοποιηθούν, πόσα, ποια και πώς, λόγω covid.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

26.10.202410:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή