Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Εργασιακά: Τα σενάρια της αυριανής μέρας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

07/05/202013:56

Εργασιακά: Τα σενάρια της αυριανής μέρας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Εργασιακά: Τα σενάρια της αυριανής μέρας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Γράφει thessnews

THESSNEWS-DESK

Με ποιους όρους  επιστρέφουμε στη δουλειά το Μάιο – Τι ισχύει για τις αναστολές των συμβάσεων, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την αλλαγή ωραρίου, το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και την απαγόρευση απολύσεων.

Ο Ανδρέας Μιχαήλος της ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ*, δικηγόρος με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο, σύμβουλος Επιχειρήσεων και εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, μας απαντάει σε 6 βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν όλους ενόψει των αλλαγών που θα φέρει στην εργασιακή μας ζωή ο Μάιος.

ΜΙΧΑΗΛΟΣΚύριε Μιχαήλο, με τη δημοσίευση της νέας πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, προκύπτουν κάποια ουσιαστικά ερωτήματα. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε σε ορισμένα από αυτά.

1) Με τη σταδιακή επανεκκίνηση  της αγοράς επιστρέφουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους; Πώς εφαρμόζεται η αναστολή των συμβάσεων μέσα στον Μάιο;

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις  του ιδιωτικού τομέα, που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων των εργαζομένων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που ανοίγουν σταδιακά , μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για δεκαπέντε (15) ημέρες.

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.

2) Υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων; Ποιος καταβάλλει τις αποδοχές των εργαζομένων σε αυτή την περίπτωση;

Δίνεται η δυνατότητα της προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά. Για το διάστημα της ανάκλησης, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

3) Ποια είναι η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που παραμένουν  σε καθεστώς αναστολής;

H αποζημίωση ειδικού σκοπού από 800€ για 45 ημέρες ορίστηκε στα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Το πλήρες ποσό των 534 ευρώ θα λάβουν όσοι μισθωτοί μείνουν σε αναστολή καθ’ όλη την διάρκεια της παράτασης των 30 ημερών, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.

Yπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

4) Μπορεί μια  επιχείρηση να αλλάξει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων;

Ναι, οι επιχειρήσεις  μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το νέο ωράριο λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

5) Μπορεί η επιχείρηση να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας μέσα στο μήνα Μάιο και ενώ οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας;

Ο εργοδότης μπορεί με απόφαση του και χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από τις 20-03-2020, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής: α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,  β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Στο προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας  δεν μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των οποίων  οι συμβάσεις  έχουν τεθεί σε αναστολή  από τον εργοδότη έως και 20/04/2020 και επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 45 ημερών από τη λήξη της αναστολής.

6) Μπορεί η επιχείρηση να προβεί σε απολύσεις;

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας για όσο χρόνο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

* Η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ παρέχει νομικές υπηρεσίες εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Τον Ανδρέα Μιχαήλο πλαισιώνει μία ομάδα δικηγόρων, εξειδικευμένων σε διαφορετικά νομικά αντικείμενα ο καθένας, καθώς επίσης και επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων, όπως συμβολαιογράφος, μηχανικός, λογιστής, προκειμένου η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να υποστηρίζει συνολικά τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε υπόθεση.

Πρόκειται για μία σύγχρονη δικηγορική ομάδα πλήρους κάλυψης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενα γραφεία σε 2 ακόμη πόλεις, με επιδίωξη να διευρύνει το δίκτυο των συνεργασιών της και σε νέες περιοχές.

Θεσσαλονίκη / Φράγκων 6-8 / T 2310 242 217

Συνεργαζόμενο Γραφείο Σέρρες Τ 23210 20377

Συνεργαζόμενο Γραφείο Νάουσα T 2332 503 170

www.andreasmichailos.gr

info@andreasmichailos.g

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202421:45

  Στη σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας.   Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 7,9 δισ., η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Στην τήρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

  Χωρίς τέλος μαίνεται η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου και εκλογών, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακυλά πέμπτο, με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονικης έκανε μετά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Συνομίλησε με κόσμο και κάθισε με συνεργάτες του σε κεντρικό καφέ της πόλης. Στη βόλτα στην Αγίας Σοφίας συνομίλησε με κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202413:57

  Στη δοξολογία της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.  Αν και στην εκκλησία φορούσε σακάκι μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έμεινε με το πουκάμισο και με αυτό έκανε δηλώσεις στις κάμερες. «Ας ευχηθούμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

  Κυριαρχία Μητσοτάκη και «Νέας Δημοκρατίας» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτη η «Ελληνική Λύση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202419:40

Την Κατερίνη επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις κυρίως με νέους ανθρώπους, μαθητές και άλλους,

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή