Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / ΤΑ SOS ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11/04/202009:00

ΤΑ SOS ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΤΑ SOS ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Γράφει thessnews

THESSNEWS

Με τις  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, παλεύουν νυχθημερόν εργοδότες και εργαζόμενοι, προκειμένου να καταλάβουν τι δικαιούνται και να μειώσουν, το δυνατόν, τις οικονομικές τους απώλειες.

Ρωτήσαμε τον Ανδρέα Μιχαήλο της ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ*, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο, σύμβουλος Επιχειρήσεων και έμπειρο νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας να μας αποσαφηνίσει τι ισχύει σήμερα και πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί ή να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται

ΜΙΧΑΗΛΟΣΚύριε Μιχαήλο, τι ισχύει τελικά σήμερα όσον αφορά στο σύνολο των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την στήριξη των εργοδοτών και των εργαζομένων λόγω COVID-19;

Με τα κυβερνητικά μέτρα στον κλάδο του εργατικού δικαίου προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά και σε εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ.

Στην πράξη οι εργαζόμενοι θα πρέπει, εντός των αποσβεστικών προθεσμιών που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, να ελέγχουν σε ποια από τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων ανήκουν, διότι η έκταση της προστασίας και της στήριξης που απολαμβάνουν διαφέρει.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση κρατικής αρχής

α/απαγορεύονται από 18-03 οι απολύσεις και είναι αυτοδικαίως άκυρες αν συντελέστηκαν και

β/ οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δικαιούνται την αποζημίωση των 800€ από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι επιχειρήσεις και για 45 ημέρες.

Για επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ

α/ προβλέφθηκε η δυνατότητα να θέσουν το προσωπικό που απασχολούν στις 21-03-2020 σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας για διάστημα 45 ημερών με δυνατότητα σταδιακής επιλογής του μέτρου από 21-03 -2020 έως 20-04-2020.

β/ Η μονομερής αναστολή της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του εργοδότη δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αξιώσει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€ για 45 ημέρες με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Στη διάρκεια της αναστολής ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να παρέχει εργασία.

γ/ Παράλληλα ο εργοδότης ελαφρύνεται από το μισθολογικό κόστος για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή της σύμβασης εργασίας με τη ρήτρα της απαγόρευσης απολύσεων για ισόχρονο διάστημα με αυτό της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει για 45 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος τους ίδιους εργαζόμενους με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν από τις 21-03-2020

δ/ Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θεσπίστηκαν διατάξεις που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη ευελιξία του εργοδότη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδυάσουν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της επιχείρησης την αναστολή των συμβάσεων εργασίας με την εξ αποστάσεως εργασία του προσωπικού.

ε/ Οι πράξεις για την τηλεργασία προβλέπουν ότι η αμοιβή του εργαζόμενου σε αναστολή της σύμβασης εργασίας θα περιλαμβάνει τα 800€ του κράτους  και τον αναλογικό μισθό για τις ημέρες απασχόλησης με τηλεργασία, αφαιρουμένων των 800€, τα οποία θα λάβει από τον εργοδότη.

Προβλέπονται και περαιτέρω διευκολύνσεις στον εργοδότη εκτός της αναστολής των συμβάσεων εργασίας;

Ναι. Η εργαλειοθήκη των εργοδοτών απέναντι στον COVID 19 δεν περιορίζεται στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Η μείωση του τζίρου φτάνει το 90% σε κλάδους της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας δεδομένου ότι η ζήτηση είναι ανύπαρκτη, καθώς οι παραγγελίες μέρα με την μέρα περιορίζονται ή και ακυρώνονται.

Η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και η μεταφορά προσωπικού σε εταιρίες του ίδιου ομίλου είναι χρήσιμα εργαλεία για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, αλλά και για άλλους εργοδότες, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο να προσδοκούν με αισιοδοξία την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα όπλα και τα σχέδια για την έξοδο από τα αχαρτογράφητα νερά του COVID 19 προϋποθέτουν  αξιολόγηση πολλαπλών σεναρίων που αφορούν τις επιπτώσεις στις συμβάσεις εργασίας. Σημαντική είναι η νομική επισκόπηση των συμβάσεων εργασίας σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για τη διαχείριση αμφισβητήσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων.

Με τα δικαστήρια κλειστά, πώς μπορεί σήμερα κάποιος – εργοδότης ή εργαζόμενος – να διεκδικήσει τα δικαιώματά του?

Η εξωδικαστική επίλυση διαφορών είναι μία ιδανική λύση.

Στις φουρτούνες του COVID 19 η έγκαιρη και έγκυρη νομική συμβουλή είναι σωστική λέμβος που μπορεί να αξιοποιηθεί εξωδικαστικά για να αποφύγουμε της πολυδάπανες και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες, ακόμη και όταν ανοίξουν τα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν αποσβεστικές προθεσμίες για να λάβουν την αποζημίωση των 800€, οπότε είναι ανάγκη πριν απολέσουν οριστικά το όποιο δικαίωμα να ζητήσουν νομική συμβουλή και να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ως εξωδικαστικό θεσμό προστασίας.

Τυχόν τεχνικές δυσχέρειες κατά τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων, μπορούν να αντιμετωπιστούν εμπρόθεσμα με την αποστολή σχετικού αιτήματος στο ΕΡΓΑΝΗ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι μπορούν με την προσφυγή στα ασφαλιστικά μέτρα να προστατευτούν από άκυρες απολύσεις εν μέσω πανδημίας.

Αντίστοιχα οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και πρέπει να συμβουλευτούν ειδικούς συνεργάτες για να οργανώσουν την αντίδραση τους. Θα πρέπει να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων, να επιτύχουν τη συνέχιση της λειτουργίας και να καλυφθούν νομικά για την ομαλή μετάβαση στην τηλεργασία. Μία αξιόπιστη νομική συμβουλή σήμερα θα τους γλιτώσει από δικαστικές διαμάχες αύριο.

* Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ παρέχει νομικές υπηρεσίες εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Τον Ανδρέα Μιχαήλο πλαισιώνει μία ομάδα δικηγόρων, που ο καθένας είναι εξειδικευμένος σε άλλο νομικό αντικείμενο, καθώς επίσης συμβολαιογράφος, μηχανικός  και ένα λογιστικό γραφείο, προκειμένου να είναι σε θέση η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να υποστηρίζει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε υπόθεση. Πρόκειται για μία σύγχρονη δικηγορική ομάδα η οποία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη.

Η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενα γραφεία σε 2 ακόμη πόλεις, ενώ επιδίωξή της είναι η επέκταση και σε νέες περιοχές.

Θεσσαλονίκη / Φράγκων 6-8 / T  2310 242 217

Συνεργαζόμενο Γραφείο Σέρρες Τ 23210 20377

Συνεργαζόμενο Γραφείο Νάουσα T  2332 503 170www.andreasmichailos.gr

info@andreasmichailos.gr

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202421:45

  Στη σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας.   Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 7,9 δισ., η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Στην τήρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

  Χωρίς τέλος μαίνεται η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου και εκλογών, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακυλά πέμπτο, με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονικης έκανε μετά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Συνομίλησε με κόσμο και κάθισε με συνεργάτες του σε κεντρικό καφέ της πόλης. Στη βόλτα στην Αγίας Σοφίας συνομίλησε με κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202413:57

  Στη δοξολογία της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.  Αν και στην εκκλησία φορούσε σακάκι μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έμεινε με το πουκάμισο και με αυτό έκανε δηλώσεις στις κάμερες. «Ας ευχηθούμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

  Κυριαρχία Μητσοτάκη και «Νέας Δημοκρατίας» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτη η «Ελληνική Λύση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202419:40

Την Κατερίνη επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις κυρίως με νέους ανθρώπους, μαθητές και άλλους,

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή