Αρχική / AUTO MOTOSPORTS / Μπότο : «Έχουμε πλάνο για τον ΠΑΟΚ, ξέρουμε τι κάνουμε»

AUTO MOTOSPORTS

14/02/202219:44

Μπότο : «Έχουμε πλάνο για τον ΠΑΟΚ, ξέρουμε τι κάνουμε»

Την ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ, είχε ο Ζοσέ Μπότο μετά από 1,5 μήνα παρουσίας στην Θεσσαλονίκη και ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής μίλησε για όλα!

Μπότο : «Έχουμε πλάνο για τον ΠΑΟΚ, ξέρουμε τι κάνουμε»

Γράφει 3dsmin@

Την ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ, είχε ο Ζοσέ Μπότο μετά από 1,5 μήνα παρουσίας στην Θεσσαλονίκη.

 

Ο νέος αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου αναφέρθηκε στους στόχους του, στις συζητήσεις με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και στο ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

 

Ο Μπότο μίλησε για τις μεταγραφές, τις ακαδημίες, ενώ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του THESSNEWS.GR για την επικείμενη ανανέωση του συμβολαίου του.

 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ζοσέ Μπότο κατά την διάρκεια της παρουσίασης του: 

 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής τόνισε : 

«Θέλω να απολογηθώ γιατί άργησα δυο μήνες να κάνω την συνέντευξη Τύπου. Είχα πολλή δουλειά μπροστά μου με την άφιξη μου εδώ λόγω της μεταγραφικής περιόδου. Ζητάω συγγνώμη από τον κόσμο που δεν μίλησα νωρίτερα, αλλά ήρθα από μια διαφορετική πραγματικότητα και κρίθηκε σκόπιμο να μην χαθεί χρόνος. Τώρα που είμαι ήρεμος, μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις».

 

Πότε έγινε η πρώτη επαφή και πως τον έπεισε να αφήσει τον Σαχτάρ, ποιοι είναι οι στόχοι του στον ΠΑΟΚ;

Η πρώτη μου επαφή με τον Σαββίδη είναι στα μέσα του Δεκεμβρίου. Υπήρχε ένα στοιχείο έκπληξης στο πρώτο ραντεβού και δεν ήμουν σίγουρος για να κάνω αυτό το βήμα. Μετά είχα μια συζήτηση με τον πρόεδρο και με έπεισε να έρθω εδώ. Ήταν ένα πολύ ωραίο μίτινγκ γιατί εγώ υπολόγιζα σε ώρα Ουκρανίας, ο πρόεδρος σε ώρα Ρωσίας αλλά τελικά πήγε καλά και με έπεισε να έρθω στον ΠΑΟΚ.

Η προσπάθεια του προέδρου να με πείσει να έρθω στον ΠΑΟΚ δεν είχε να κάνει με τα χρήματα. Μου μίλησε για την ιστορία της ομάδας και ήταν η πρώτη φορά που κάποιος πρόεδρος μου μίλησε για τις παραδόσεις και την κουλτούρα του κλαμπ. Και αυτό ήταν το στοιχείο που μου άνοιξε τους ορίζοντες για να πω το ναι και να έρθω στον ΠΑΟΚ.

Μου ζήτησε να κάνω τον ΠΑΟΚ μεγαλύτερο από ότι είναι τώρα. Αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ μου λένε στα μηνήματα «Μπότο, κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο ξανά», είναι λάθος όμως γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλος και στόχος μας είναι να τον μεγαλώσουμε περισσότερο. Ο κ. Σαββίδης μου ζήτησε να βοηθήσω την ομάδα με τις γνώσεις μου στο ποδόσφαιρο να πάμε την ομάδα στο επόμενο επίπεδο όχι μόνο για την πρώτη ομάδα γενικότερα. Δεν μου ζήτησε να πάρουμε το πρωτάθλημα ή κάτι τέτοιο, αλλά να κάνουμε ότι περισσότερο γίνεται για να την μεγαλώσουμε περισσότερο».

 

Για τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι και για μια πιθανή ηλικιακή ανανέωση για το ρόστερ;

Όταν έφτασα εδώ είχα μια ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είχα πολύ καιρό που μιλούσα και δεν είχα ακριβή εικόνα. Συζήτησα με αρκετά πρόσωπα στην ομάδα και μελέτησα αρκετά για να βγάλω συμπέρασμα. Έπρεπε να έρθω εδώ για να δω με τα μάτια μου το πώς δουλεύει συνολικά η ομάδα, κάθε μέρα στις προπονήσεις. Αυτό που ζήτησα από τον πρόεδρο είναι να μου δώσει το ΟΚ να είμαι κάθε μέρα στις προπονήσεις και το καλοκαίρι να παραδώσω την έκθεση μου για το ρόστερ, αφού τα αναλύσουμε όλα. Θα αποφασίσουμε, μαζί με τον πρόεδρο και τον προπονητή. Δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν θέλουμε τον έναν παίκτη ή τον άλλον, ενώ βρισκόμαστε ενώ μέσω αγώνων.

Πριν έρθω είχα μια άλλη εικόνα για το ρόστερ και τώρα μετά από δυο μήνες έχω μια διαφορετική εικόνα. Και αυτό γιατί βλέπω τους παίκτες κάθε μέρα στην προπόνηση, πως δουλεύουν και πως ανταποκρίνονται. Θέλω να πω στον κόσμο, να μην ανησυχεί. Ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή την περίοδο, αλλά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε.

Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε για να πάρουμε τις αποφάσεις. Δεν είναι μόνο τα χρήματα, η ποιότητα του παίκτη, αλλά πρέπει να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στην ομάδα.

Όταν έφτασα εδώ σκεφτόμουν ότι η ομάδα χρειάζεται εξτρέμ, όταν άρχισα όμως να βλέπω τις προπονήσεις είδα παίκτες που μπορούσαν να δώσουν περισσότερα, ένα παράδειγμα ο Μιτρίτσα. Σκέφτηκα ότι αν φέρουμε έναν παίκτη θα χρειαστεί μίνιμουμ έναν μήνα για να προσαρμοστεί, γιατί σκέφτηκα ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως να «σκοτώσουμε» τον παίκτη Ο Μιτρίτσα μέχρι πρότινος δεν είχε δείξει την ποιότητα του για διάφορους λόγους.

Είδαμε και χθες ότι ήταν ο καλύτερος μας παίκτης με τον Ατρόμητο. Είναι η πραγματική ζωή, δεν είναι Football Manager και πρέπει να τα λαμβάνουμε όλα υπόψη μας.

 

Τι πραγματικά λείπει από τον ΠΑΟΚ για να γίνει μια ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ; Σε ποιο μοντέλο είναι πιο κοντά ο ΠΑΟΚ, αυτό της Μπενφίκα ή της Σαχτάρ; Αν έπαιξε ρόλο ο Μιρτσέα Λουτσέσκου στην έλευση του;

Δεν έχω συνεργαστεί με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Τον έχω δει δυο φορές στην ζωή μου, άρα δεν είναι αλήθεια ότι είχε ανάμειξη στην συμφωνία μου με τον ΠΑΟΚ.  Η ομάδα πρέπει να βελτιώσει πολλά πράγματα, όχι τόσα όμως που είχα στο μυαλό μου μέχρι να έρθω. Πιστεύω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Εξήγησα στην οικογένεια Σαββίδη ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια γραμμή συγκεκριμένη.

Συγκεκριμένη γραμμή στις κινήσεις για τους παίκτες που είναι να έρθουν.  Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα, ο Λουτσέσκου εφυγε και στην συνέχεια ένας άλλος προπονητής με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και ήταν λογικό να μπερδευτούν οι παίκτες. Δεν λέω αν ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι, είχαν όμως εντελώς διαφορετικές ιδέες.  Στο ποδόσφαιρο γενικότερα υπάρχουν σπουδαίοι προπονητές. Υπάρχει ο Γκουαρντιόλα, ο Σιμεόνε που είναι πολύ καλοί προπονητές, αλλα τελείως διαφορετικοί προπονητές. Μπορεί μια ομάδα να αφήσει τον έναν για να πάρει τον άλλον, αλλά οι παίκτες και το στυλ δεν ταιριάζουν και στους δυο».

 

Για τις ανανεώσεις των συμβολαίων του ΠΑΟΚ και για την αποχώρηση Εσίτι;

Για τον Ίνγκασον δεν έχουμε κάποια νέα. Ο παίκτης θέλει να μείνει, εμείς θέλουμε να τον κρατήσουμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, τις επόμενες μέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα για την παραμονή του στην ομάδα.  Ο Εσίτι είναι ένας παίκτης που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλη ομάδα, σήμερα είναι η τελευταία μέρα των μεταγραφών.

Δεν μπορώ να μιλήσω ανοιχτά για τα συμβόλαια που τελειώνουν, δεν είναι η ώρα κατάλληλα. Είτε μιλάμε για δανεικούς, είτε μιλάμε για παίκτες που τελειώνουν τα συμβόλαια τους. Θέλουμε τους πάντες να είναι συγκεντρωμένοι στα ματς 100%. Δεν είναι εύκολο να παίζεις κάθε 3-4 μέρες και αυτό το γνωρίζω.  Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν γίνεται να βγούμε δημόσια και να κάνουμε… πάρτι και να λέμε για μεταγραφές.  Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η δουλειά σας και θέλετε να μάθετε περισσότερο, αλλά ελπίζω να αντιλαμβάνεστε και την δική μου. Πρέπει να κρατήσουμε την ομάδα συγκεντρωμένη για την συνέχεια της σεζόν.

 

Για την σχέση του με τον Λουτσέσκου και για το τι είδε διαφορετικό στον ΠΑΟΚ σχετικά με τα όσα περίμενε να δει πριν έρθει;

Όταν βλέπεις κάτι από έξω, δεν έχει σχέση με το αν το ζεις από μέσα. Δεν έχει καμία σχέση. Η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι πρέπει να βλέπω με τα δικά μου μάτια. Από την ημέρα που συμφώνησα είδα όλα τα παιχνίδια της ομάδας από την αρχή της σεζόν. Όταν έφτασα είδα μια ομάδα να αναπτύσσεται και βελτιώνεται. Εμπιστεύομαι τα μάτια μου και την εμπειρία μου. Άλλαξα την γνώμη μου γιατί είδα μια πολύ επαγγελματική κατάσταση στην ομάδα, παίκτες που δίνουν το 100% σε κάθε προπόνηση. Η λέξη κλειδί για την ομάδα είναι η αυτοπεποίθηση. Αυτό έλειπε από την ομάδα και ήταν πρόβλημα. Να έχουμε μια ισορροπία σε όλα, να είμαστε αντικειμενικοί για να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Βλέπουμε μια ομάδα που έχει καλή ψυχολογία και δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα. Ακόμα και η καλύτερη ομάδα στον κόσμο μπορεί να χάσει. Η ομάδα είναι καλύτερη από ότι περίμενα.

Είμαι αθλητικός διευθυντής και δεν είμαι οικονομικός διευθυντής ή στο μάρκετινγκ. Ο ρόλος μου είναι να στηρίζω την ομάδα, να είμαι κοντά σε όλους, να έχω συμμετοχή σε όλα τα ζητήματα τα αθλητικά και να βλέπω κάθε προπόνηση. Να παίρνω αποφάσεις για τα αθλητικά θέματα. Είναι η ομάδα μου πλέον και για αυτό με είδατε να πανηγυρίζω τόσο έντονα την νίκη στο ΟΑΚΑ. Και ο στόχος μου είναι να βρίσκομαι ακόμα πιο κοντά στην ομάδα όταν χάσει.

Φυσικά δεν μπορώ να πανηγυρίσω ακόμα ως φίλαθλος, μπορώ να σας πω ότι δεν είδα το πρώτο γκολ του Κούρτιτς γιατί ήμουν στον δρόμο για να κατέβω προς τον πάγκο! Την επόμενη φορά που θα χάνουμε, θα κατέβω πιο γρήγορα στον πάγκο.

 

Για το τι ήταν αυτό που δεν του άρεσε και θέλει να το αλλάξει;

Όλες οι ομάδες στον κόσμο έχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βελτιώσουμε την ομάδα, να την κάνουμε πιο σταθερή και να αρχίσουμε να έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Να γίνουμε ανεξάρτητοι, εννοώντας ότι να έχουμε μια συγκεκριμένη λειτουργία. Ο σύλλογος δεν πρέπει να εξαρτάται από κανένα πρόσωπο, ούτε από εμένα, ούτε από τον προπονητή. Έχουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης με τον προπονητή και συμφωνούμε σε όλα. Βλέπουμε το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο, έχουμε ίδιες ιδέες και είναι σημαντικό αυτό για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Μην με ρωτάτε για να πω κάτι αρνητικό για τους παίκτες της ομάδας. Έχουμε τους παίκτες μας και με αυτούς θα πάμε στον… πόλεμο. Δεν θα ακούσετε ποτέ κάτι αρνητικό από εμένα για τους παίκτες μας.

 

Για τον τρόπο που κινήθηκε στις μεταγραφές του Γενάρη, αν δείχνει τον δρόμο και για τις μεταγραφές; Για το αν γνωρίζει ότι είναι ο 8ος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, αν τον αγχώνει αυτό.

Ο πρώτος στόχος ήταν και είναι η ανανέωση της ομάδας. Θέλουμε παίκτες με κάποια εμπειρία, όχι παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες κάποιας ομάδας. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα του παίκτη, αλλά γιατί να πάμε σε αυτές τις ηλικίες;

Είναι μια επιλογή παικτών με συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο και προοπτική που αν αναπτυχθούν εδώ, δημιουργείται χρόνος για να τους πουλήσουμε και να συνεχίσουμε την διαδικασία με άλλους. Αυτές οι ηλικίες είναι πολύ σημαντικές στο μεταγραφικό παζάρι, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αυτό η ηλικία κλίμακα από 22 έως 26. Θέλω να γίνουμε μια ομάδα που συστηματικά θα κάνει πωλήσεις παικτών.

Μέχρι τα 26 ένας παίκτης μπορεί να πάει σε προηγμένο πρωτάθλημα, μετά τα 26 συνήθως οι παίκτες πηγαίνουν σε ομάδες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε αυτά τα πρωταθλήματα, οπότε τα 26 είναι ένα σημαντικό όριο.

Στην Μπενφίκα για παράδειγμα  είναι μια μηχανή πώλησης και εύρεσης παικτών, γιατί υπάρχει μια σημαντική γνώση της αγοράς. Αναλύσαμε την αγορά και δημιουργησαμε την υπεραξία για τον σύλλογο.

Η Πορτογαλία είναι μια παρόμοια χώρα με την Ελλάδα, ο κόσμος μου λέει τι ήρθες να κάνεις εδώ. Η Πορτογαλία ή η Ουκρανία δεν είναι καλύτερες στο ποδόσφαιρο από ότι η Ελλάδα. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε

Δεν σκέφτομαι το παρελθόν. Αν μου έλεγες στις 12 Δεκεμβρίου που ήμουν στο Μιλάνο και έβλεπα αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ με την Σαχτάρ, ότι μετά από δυο μήνες θα βρισκόμουν στην Ελλάδα θα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά είμαι εδώ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όταν θα φύγω, είτε σε ένα χρόνο, είτε σε πέντε. Να έχω αφήσει κάτι πίσω μου, όπως έγινε στην Μπενφίκα και στην Σαχτάρ.

 

Για την αγορά της Βραζιλίας και την γνώση του στην συγκεκριμένη αγορά;

Είναι μια από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο και την γνωρίζω καλά. Θέλω να σας πω ότι είναι δύσκολη αγορά και χρειάζεται να κινηθείς προσεκτικά. Γνωρίζω αρκετούς παίκτες από την χώρα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

 

Για τον ΠΑΟΚ Β και την σύνδεση με την πρώτη ομάδα;

Στόχος είναι να βρούμε τον τρόπο να φέρουμε τα ταλέντα στην πρώτη ομάδα. Ο Πάμπλο είναι ο πρώτος που συνάντησα όταν ήρθα στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη. Μιλήσαμε, τον είδα στην προπόνηση, έχω τον συνεργάτη μου που βλέπει τα παιχνίδια των ακαδημιών και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φέρουμε τα ταλέντα στην πρώτη ομάδα, όχι να κερδίζει με μεγάλα σκορ η Κ17 ή Κ15.   Δεν υπάρχει μεγάλη ομάδα χωρίς να έχει δυνατές ακαδημίες. Δεν έχει σημασία αν ολες οι ομάδες παίζουν το ίδιο σύστημα, αρκεί να έχουν τις ίδιες ιδέες για το ποδόσφαιρο.  Η ακαδημία είναι υπεύθυνη για να αναπτύσσει τους παίκτες και τις ομάδες. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε τους νεαρούς παίκτες.

Θα σας πω την εμπειρία μου από την Μπενφίκα. Όταν πήγα εκεί, υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες στις ακαδημίες αλλά στην πρώτη ομάδα δεν υπήρχε κανείς. Αρχίσαμε ένα διαφορετικό σύστημα, με παίκτες που θα αναπτυχθούν με σκοπό να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα. Ανεβάσαμε τον βαθμο δυσκολίας, γιατί δεν έχει νόημα να κερδίζει μια ομάδα με νεαρούς 10-0 και να χαίρονται οι γονείς ή ο αθλητικός διευθυντής. Βάζαμε τους καλύτερους παίκτες της ομάδας να παίζουν με μεγαλύτερους, για να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν μέσα από τις δυσκολίες.  Υπάρχουν παραδείγματα από τις ακαδημιες της Μπενφίκα όπως ο Ρούμπεν Ντίας, ο Ζοάο Φέλιξ που παίζουν πλέον στο ανώτατο επιπεδο ποδοσφαίρο, είναι παίκτες που βγήκαν από αυτή την διαδικασία. Είμαι μόλις δυο μήνες εδώ, δεν έχω δει πολλά από την ακαδημία αλλά υπόσχομαι να ασχοληθώ και να βοηθήσω για να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο.  Αν μπορείς και να κερδίζεις τίτλους και να βγάζεις παίκτες, είναι το τέλειο. Αλλά εμείς θέλουμε να φέρουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα που είναι έτοιμοι από όλες τις απόψεις.

 

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος στην Ελλάδα και το αν έχει σκανάρει περιπτώσεις εντός ελληνικών συνόρων, δεδομένου του ότι είναι παρομοιας δυναμικότητας με Πορτογαλία και Ουκρανία;

Είναι κάτι που βλέπουμε. Εξετάζουμε την ελληνική αγορά, υπάρχουν παίκτες καλοί και στην Ελλάδα. Γενικότερα τσεκάρουμε παίκτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να φέρουμε παίκτες που θα είναι έτοιμοι για το βήμα στο επόμενο επίπεδο. Να βρούμε παίκτες που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδέες μας για το ποδόσφαιρο. Είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας…

 

Τι αποκόμισε ο ίδιος από τις επαφές του με τον Ιβάν Σαββίδη και για τον Βιεϊρίνια, αν έχουν συζητήσει μαζί για το μέλλον;

Δεν μπορώ να πω δημόσια ή στα ΜΜΕ για τις σκέψεις μου για τον Αντρέ. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια ακόμα μπροστά μας και θέλω να είναι έτοιμος και συγκεντρωμένος 100%. Ο Αντρέ ξέρει πολύ καλά τι θέλω να κάνω στον ΠΑΟΚ. Έχουμε μιλήσει για το πλάνο, ξέρει πολύ καλά τα σχέδια μου και για τον ίδιο.

Όσον αφορά τον Σαββίδη, είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση την πρώτη φορά και με έπεισε να έρθω. Το τελευταίο μίτινγκ ηταν για να του παρουσιάσω το πλάνο μου για το καλοκαιρί και πως πρέπει να κινηθούμε. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση για το όσους έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ομάδα και είναι και αυτό μια απάντηση για όσους λένε ότι δεν ασχολείται.

 

Για τις ανανεώσεις των Πασχαλάκη, Σβαμπ, Μπίσεσβαρ και Κρέσπο και για το σκεπτικό της πώλησης Σφιντέρσκι;

Γνωρίζω τι θέλω να κάνω με αυτούς τους παίκτες, αλλά δεν θέλω να πω δημοσίως κάτι. Είμαι πολύ ανοιχτός σε όλα και θέλω να ξέρει ο κόσμος πως σκέφτομαι, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν γίνεται να μιλήσουμε περισσότερο. Όταν αποφασίσεις να πουλήσεις έναν παίκτη, εξετάζεις πολλές παραμέτρους. Παίζουμε με ένα σχήμα με έναν φορ και είναι απίθανο να έχεις τέσσερις παικτες για μια θέση. Πήραμε την απόφαση να πουλήσουμε τον Σφιντέρσκι, γιατί έχουμε τον Τσόλακ, τον Άκπομ και τον Ολιβέιρα που… έρχεται, αλλά και τον Κούτσια. Έχουμε τέσσερις παίκτες που μάχονται για μια θέση και με τον Σφιντέρσκι πέντε, που σημαίνει ότι θα είχαμε τέσσερις παίκτες δυσαρεστημένους.   Όταν έχεις δυο αμάξια, σίγουρα θα πουλήσεις αυτό που θα σου φέρει περισσότερα χρήματα. Η προσωπική μου άποψη και δεν με ενδιαφέρει αν είναι δημοφιλής ή όχι, είναι ότι ο Τσόλακ είναι ένας πολύ καλός παίκτης και έχει να δώσει πολλά στην ομάδα.

 

Για το αν έτυχε να ταιριάζει με τον Λουτσέσκου ή έκαναν υποχωρήσεις για να έρθουν στις ίδιες ιδέες για το ποδόσφαιρο; Γίνεται ο ΠΑΟΚ να συνδυάσει ανάδειξη παικτών και πρωταθλητισμό;

Αν ο προπονητής είχε διαφορετική φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο, πιθανότητα δεν θα ήμουν εδώ. Μιλήσαμε από την αρχή μαζί για τις ιδέες μας για το ποδόσφαιρο. Αν ήταν άλλος προπονητής και δεν ήταν ο Λουτσέσκου, ίσως να μην ήμουν εδώ, μιλήσαμε για πρώτη φορά στο τηλέφωνο στις 26 Δεκεμβρίου.

Αν διαφωνούσαμε δεν θα ήμουν εδώ τώρα και ταιριάζουμε σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Έχουμε κοινή γραμμή πλεύσης χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις. Δεν πρέπει να προσαρμοστούμε, έχουμε τις ίδιες αρχές, μας βοηθαει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτός είναι ο κύριος στόχος για εμάς. Να τα συνδυάσουμε και τα δυο. Και την ανάδειξη ταλέντων και τον πρωταθλητισμό. Πιστεύω σε αυτό και αν σταματήσω να πιστεύω σε αυτό θα αποχωρήσω. Για αυτό δουλεύουμε κάθε μέρα.

 

Για το ποια είναι η πιο δύσκολη αποστολή στον ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα;

Το πιο δύσκολο είναι να αλλάξω το μυαλό μου! Να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου γιατί προέρχομαι από μια άλλη ομάδα, σε άλλη χώρα, από άλλη κουλτούρα. Είναι και ήταν δύσκολο να αλλάξω, γιατί υπάρχουν διαφορές σε πρωτάθλημα, σε μπάτζετ και σε πολλά. Είναι όλα διαφορετικά. Την πρώτη χρονιά που πήγα στην Σαχτάρ φέραμε 7-8 παίκτες νεαρούς από την Βραζιλία και παίζαμε στα περισσότερα παιχνίδια με αυτούς, γιατί μπορούσαμε να το κάνουμε. Εδώ στην Ελλάδα το πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από ότι στην Ουκρανία σε γενικές γραμμές.

 

Για την στρατηγική του και για το κριτήριο επιλογής παικτών;

Είναι ένα από τα πράγματα  στην ομάδα χωρίς να είναι λάθος. Θα πρέπει να βάλει όρια  σε αυτή την διαδικασία εύρεσης παικτών. Εγώ και ο προπονητης συζητάμε για να καταλήξουμε στην απόφαση για έναν παίκτη. Αναλύω εγώ την αγορά, προτείνω τους παίκτες και προχωράμε. Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να βελτιωθούμε είναι να έχουμε καλύτερη στόχευση. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ μας και μετά είναι δική μου ευθύνη να πείσω την διοίκηση για ποιο λόγο να δώσουν τα χρήματα για να αποκτηθει ο παίκτης που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα.

 

Για τον Σάστρε και τον Σοάρες; Για το αν έχει καθοριστεί το μπάτζετ το καλοκαίρι; Για την ατάκα του Βιειρινια ότι δεν έχει τελειώσει το πρωτάθλημα και θα κριθει στα πλέι οφ; Αν πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να γυρίσει την κατάσταση.

Όταν άρχισα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ ήταν 14 πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό και τέσσερις πίσω από την ΑΕΚ. Τώρα είμαστε εννέα πίσω από την πρώτη θέση και οκτώ πάνω από την ΑΕΚ. Κατά την γνώμη μου, παίξαμε καλύτερα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακο, αξίζαμε την νίκη. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά θα τα δώσουμε όλα μέχρι το τέλος, μας δίνει την αίσθηση η εικόνα μας ότι μπορούμε περισσότερα. Πιστεύω ότι μπορουμε να κάνουμε… κάτι στο πρωτάθλημα, αισθάνομαι ότι θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Από αυτά που βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο, η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό δεν είναι για αυτούς τους εννέα βαθμούς.

Για τον Σάστρε, είναι ιικανοποιημένος δεν μου έκανε εντύπωση η απόδοση του. Χρειαζόμασταν έναν διαφορετικό παίκτη στα άκρα της άμυνας, διαφορετικό από τον Λύρατζη που για μένα είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Σίγουρα θα γίνει βασικός στην εθνική  Ελλάδας ο Λύρατζης στο μέλλον. Η μεταγραφή του Σάστρε έγινε χωρίς πολλές προσδοκίες και για αυτό ίσως φαίνεται ακόμα καλύτερη.  Ο Φιλίπε Σοάρες έκανε πολλά πράγματα για να έρθει στον ΠΑΟΚ, είναι μια σπέσιαλ μεταγραφή για εμάς. Ακόμα και η άφιξη του ήταν εντυπωσιακή με τα χιόνια και την ταλαιπωρια που είχε χωρίς να κοιμηθεί δυο μέρες. Είναι δυο εδώ εβδομάδες και προσπαθεί να μάθει κάθε μέρα, αλλά βρίσκεται σε μια διαδικασία που η ομάδα παίζει ανά 3 μέρες και είναι οι περισσότερες προπονήσεις ως αποκατάστασης.  Δεν έχει κάνει περισσότερες από 8-9 προπονήσεις ουσιαστικά, οπότε δεν έχει πολλές προπονήσεις για να μάθει. Ειδικά για έναν νεαρό παίκτη στον άξονα είναι πολύ σημαντικό να μάθει σωστά.  Ναι, έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο για το μπάτζετ. Γνωρίζουμε τις τιμές που μπορούμε να δώσουμε. Το χειρότερο πράγμα για μια ομάδα είναι να πει δημόσια πόσα λεφτά έχει να διαθέσει για μεταγραφές, γιατί μπορεί να βρω έναν παίκτη πάνω από αυτό το όριο. Αν ξέρουν όλοι το τι μπορείς να δώσεις, τότε ίσως να σου ζητήσουν περισσότερα σε μια διαπραγμάτευση για έναν παίκτη.

 

Για την περίπτωση του Φερνάντο Βαρέλα;

Ο Βαρέλα είναι σαν τον Αντρέ (σ.σ. Βιεϊρίνια). Ένας παίκτης με ιστορία στην ομάδα και πρέπει να το σεβαστούμε. Είναι διαφορετικό για το αν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή νομίζω.

Γενικότερα όχι για τον Βαρέλα, από ότι βλέπω ένα από τα λάθη των ομάδων είναι ότι πρέπει να σέβονται στην ιστορία, αλλά να μην μένουν προσκολλημένες σε αυτή. Αυτό ξαναλέω δεν είναι για τον Βαρέλα. Είναι γενικό. Απλά θεωρώ πως πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, αλλά να κοιτάμε και μπροστά».

 

Για τι του δεν του αρέσει στο ποδόσφαιρο;

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι εδώ στον ΠΑΟΚ, στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Έχω έρθει παλαιότερα στην Ελλάδα και γνωρίζω την τρέλα για το ποδόσφαιρο. Μου αρέσουν πολλά στο ποδόσφαιρο, είναι το πάθος μου και μου αρέσουν οι άνθρωποι που παθιάζονται με αυτό.  Γνωρίζω το πάθος στον ΠΑΟΚ και το πώς αγαπάει ο κόσμος την ομάδα, δεν θα σας πω τι θα ήθελα να αλλάξω γιατί δεν έχω την δύναμη να το κάνω. Μου αρέσει το πάθος για το ποδόσφαιρο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:39

Η οδήγηση μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, επηρεαζόμενη από παράγοντες που συχνά ξεπερνούν τον έλεγχο μας — από την κακή υποδομή δρόμων μέχρι τη διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πράγματι, οι παγκόσμιες αναζητήσεις για «άγχος κατά την οδήγηση» αυξήθηκαν

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:01

Η αυτοκινητοπομπή «Eurasian Tour with AITO», αποτελούμενη από τα μοντέλα AITO 9, AITO 7 και AITO 5, ξεκίνησε από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Chongqing και διένυσε 15.000 χιλιόμετρα σε 38 ημέρες, διασχίζοντας 12 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης,

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:40

  Με μια εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης δόθηκε επίσημα η εκκίνηση στα FIA Motorsport Games, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:29

  Ο 12ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι FIA 2024 (WRC) έφερε τη Hyundai Motorsport αντιμέτωπη με 18 ειδικές διαδρομές σε Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία. Οι Andreas Mikkelsen και Torstein Eriksen συμμετείχαν στον πρώτο τους αγώνα μετά το Rally Πολωνίας

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202415:48

Η Jeep® και η The North Face δούλεψαν από κοινού για δύο χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ονομάζεται Jeep Avenger 4xe The North Face Edition. Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση του μοντέλου, η οποία ενσαρκώνει τις αξίες που

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202409:26

  Η Audi ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στην επιτυχημένη της ιστορία στη μεσαία κατηγορία με τη νέα οικογένεια A5. Η δυναμική σχεδιαστική γραμμή της τελευταίας γενιάς, που τώρα ονομάζεται Audi A5, κυκλοφορεί 30 χρόνια μετά το πρώτο Audi A4 και

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή