Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλο φιλοξενήθηκε ο επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην Αθλητικός Εισαγγελέας, Βασίλης Φλωρίδης, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και την έξαρση της οπαδικής βίας στη χώρα μας.
«Η πρώτη φορά που έκανα ομιλία για το ζήτημα ήταν πριν 24 χρόνια. Τελικά σε αυτή τη χώρα πρέπει να αποφασίσουμε, θα λύσουμε το πρόβλημα ή δε θα το λύσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Φλωρίδης.
Για να προσθέσει, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν: «Το 2004 ορίστηκα Αθλητικός Εισαγγελέας, πίστευα ότι οι δικαστικές αρχές πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία. Είχα οργανώσει μία εκδήλωση με τον τότε υπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, τον αδελφό μου, Γιώργο Φλωρίδη και άλλους φορείς. Είπαμε, τότε, ότι πρέπει να βεθεί μια λύση για να χτυπηθεί ριζικά η βία».
Στη συνέχεια ο κ. Φλωρίδης προχώρησε σε μία σημαντική διευκρίνιση: «Πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στο έγκλημα και την παράβαση τάξης. Το έγκλημα είναι… έγκλημα, ο ληστής είναι… ληστής. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν είναι παραβάτες τάξεως. Όλοι οι υπόλοιποι είναι άτομα που το κράτος τους επιτρέπει να κάνουν πράξεις παράνομες. Η βία είναι έμφυτη στον άνθρωπο και όταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος την εφαρμόζει».
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι ως εγκληματίες. Όποιος ασκούσε βία με αφορμή έναν αθλητικό αγώνα, πήγαινε κατευθείαν στη φυλακή. Πράγματι, τα επόμενα δύο χρόνια σταμάτησε η βία στα γήπεδα. Μετά τα δύο αυτά χρόνια, ήρθε ο επόμενος υφυπουργός και άλλαξε το νόμο, με αποτέλεσμα να επανέλθουμε στο ίδιο στάδιο», πρόσθεσε ο επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο… χέρι της Πολιτείας
Ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι τα αίτια της βίας στη σημερινή κοινωνία προφανώς είναι πολλά και ένας νέος άνθρωπος έχει λόγους για να ξεσηκωθεί και να ασκήσει βία. «Είναι και άλλα επεισόδια, τα οποία δεν καταγγέλλονται, είναι πάρα πολλά», πρόσθεσε.
Ο πρώην Αθλητικός Εισαγγελέας έριξε το «μπαλάκι» στην Πολιτεία, λέγοντας πώς μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες θα υπάρξει πραγματική θέληση για πάταξη του φαινομένου.
«Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Θέλει να πατάξει αυτό το φαινόμενο ή δε θέλει; Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες παραμένουν επιτελείς. Όταν επαναφέρεις πίσω ένα φαινόμενο και το κάνεις… εσύ ως πολιτεία, ξαναμπαίνουμε στην ίδια διελκυστίνδα και προκύπτουν νέα θέματα», τόνισε.
Για να προσθέσει, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος: «Γίνεται ένας ορυμαγδός παρεμβάσεων κάθε φορά από την πολιτεία, ώστε να αλλάζουν οι νόμοι. Έχει δημιουργηθεί ένα δικαστικό και δικονομικό σύστημα, που δε σου επιτρέπει να… αγγίξεις εγκληματία. Ο εγκληματίας έρχεται στον Εισαγγελέα ή τον ανακριτή και αυτός είναι σχεδόν υποχρεωμένος να τον αφήσει ελεύθερο».
«Είμαστε δεμένοι πισθάγκωνα για τα επόμενα δέκα χρόνια»
«Ο Γάιος Τάκιτος είχε πει ότι, όσο πιο πολλούς νόμους εφαρμόζει μία πολιτεία, τόσο πιο διεφθαρμένη είναι. Οι νόμοι αλλάζουν και ξαναλλάζουν… με αποτέλεσμα ένα παιδάκι να χάσει τη ζωή του χωρίς λόγο», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.
«Είμαστε δεμένοι (σ.σ. οι δικαστικοί λειτουργοί) πισθάγκωνα για τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε με νόημα.
Για να σημειώσει επίσης: «Όπως έχουν αλλάξει οι νόμοι, δεν μπορείς πια να προφυλακίσεις έναν άνθρωπο. Ο μόνος τρόπος για να του ανταποδώσεις… αυτό που έκανε, είναι η προσωρινή κράτηση. Είναι τόσο πολλές οι προϋποθέσεις, ώστε να σου απαγορεύεται να προφυλακίσεις έναν εγκληματία. Όταν κάποιον τον αφήνεις ελεύθερο, στην ουσία του λες «ξανακάντο». Πρέπει να εφαρμόζεται η άμεση οδήγηση στη φυλακή».
Τέλος, μίλησε για ανάγκη σοβαρών αλλαγών στη Δικαιοσύνη. «Δε μου λέει τίποτα το να προσλαμβάνεται συνέχεια κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.
«Η οικονομική κρίση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Όταν δουλεύει η αγορά, δε δουλεύουμε εμείς… και το αντίστροφο» τόνισε επιπρόσθετα ο κ. Φλωρίδης.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Φλωρίδη
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.