Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Ν. Ταχιάος στην ThessNews:Για μια Θεσσαλονίκη σε κίνηση…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

27/03/201917:25

Ν. Ταχιάος στην ThessNews:Για μια Θεσσαλονίκη σε κίνηση…

Ν. Ταχιάος στην ThessNews:Για μια Θεσσαλονίκη σε κίνηση…

Γράφει ThessNews-DESK

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, αρθρογραφεί στην εφημερίδα ThessNews ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

 

Είναι  μια όμορφη λέξη η «κίνηση». Πάντα με εξέφραζε. Είναι σχεδόν συνώνυμη της ζωής, ακόμα και με την αντίθεση που δηλώνει, στην «ακινησία», στη στασιμότητα και στην εγκατάλειψη…

Εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και τη φιλοσοφία που διαπνέει την προσπάθειά μου για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Μια πόλη, εξελίσσεται, αναπτύσσεται και μπορεί να μεγαλουργήσει όταν βρίσκεται σε «κίνηση». Είναι επίσης μια λέξη που εμπεριέχει πολλές… παραπομπές.

Κίνηση των ανθρώπων μέσα στην πόλη για παράδειγμα.

Κίνηση με αξιοπρέπεια. Σε πείσμα του ΟΑΣΘ που στον βωμό ιδεοληπτικών πειραμάτων και κομματικής «καρεκλολαγνείας», έχει μετατραπεί σε όχημα αναξιοπρεπούς αντιμετώπισης του επιβατικού κοινού: με κακοσυντηρημένα λεωφορεία που ρέπουν προς την ακινησία, με θεσμική και νομική αδυναμία ανανέωσης του στόλου λόγω του νομικού πλαισίου της εκκαθάρισης, με επιβάτες στοιβαγμένους σαν τις σαρδέλες στα λιγοστά λεωφορεία που εξυπηρετούν, με αντιμετώπιση της πραγματικότητας, που προσβάλει τόσο τους κατοίκους και δυσφημεί την πόλη στους επισκέπτες της που επιθυμούν να μετακινηθούν με τη μοναδική αστική συγκοινωνία, εν αναμονή του Μετρό.

Κίνηση με άνεση και «ισορροπία». Για τους οδηγούς, εργαζόμενους, επαγγελματίες και επισκέπτες που επιθυμούν να μεταβούν στο κέντρο της πόλης χωρίς να ανησυχούν για τον χρόνο που θα χρειαστούν εγκλωβισμένοι σε κυκλοφοριακό κομφούζιο, για τους ίδιους και τους κατοίκους που θέλουν να κυκλοφορήσουν πεζοί χωρίς να τους καταδυναστεύει ένας συνδυασμός υπερβολικής ηχορύπανσης, καυσαερίου και αυτοκινήτων που καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου, ο οποίος πρέπει να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με νέα τοπόσημα. Αλλά και για τους οδηγούς-κατοίκους, που συχνά αισθάνονται υπό διωγμόν, σε ό,τι αφορά στη δική τους δυνατότητα να σταθμεύουν τα ΙΧ τους εκεί που κατοικούν…

Κίνηση με κοινωνική ευαισθησία και ισότητα. Για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες που καταλήγουν να ψάχνουν… ράμπα να διαβούν, ή «οδηγό τυφλών» στα πεζοδρόμια κάτω από τραπεζάκια, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Ή για τις νέες μητέρες, που αισθάνονται εγκλωβισμένες στο σπίτι τους μέχρι να «ξεπανιάσουν» τα παιδιά τους, επειδή ξέρουν ότι πουθενά σχεδόν στην πόλη, δεν θα βρουν αξιοπρεπή υποδομή για να φροντίσουν το παιδί τους, να το αλλάξουν, να το καθαρίσουν, να το θηλάσουν μακριά από αδιάκριτα ή ανοήτως ενοχλημένα βλέμματα, αν το επιθυμούν.

Κίνηση, επίσης, για το επιχειρείν και την ανάπτυξη: Με κίνητρα και ουσιαστική στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, αλλά και με τις υποδομές και τις πρωτοβουλίες εκείνες, που μπορούν να δώσουν στο brand «Θεσσαλονίκη» την υπεραξία που του αρμόζει. Με την… κοινωνική επανένταξη των Λαχανόκηπων, την αξιοποίηση και τη συνέργεια των υφιστάμενων αναπτυξιακών πυλώνων (λιμάνι, ΔΕΘ, Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα), αλλά και τη δημιουργία νέων, σε συνδυασμό με την εξέλιξη και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ποιότητα ζωής.

Από το παραλιακό μέτωπο, σε συνεργασία με όμορους Δήμους και την Περιφέρεια, ως τον άξονα Δημαρχείο-ΔΕΘ-Πανεπιστήμιο-Σέιχ Σου.

Κίνηση ιδεών. Με την αποκατάσταση της επικοινωνίας και άμεσης επαφής της πόλης, με την Πανεπιστημιούπολη, που σήμερα είναι εγκλωβισμένη σε υπαρκτά και νοητά τείχη και κιγκλιδώματα, ενισχυμένα από ένα νομοθετικό καθεστώς που ευνοεί το άσυλο παραβατικότητας και ανομίας, σε βάρος του ασύλου της γνώσης και της ελεύθερης άποψης.
Κίνηση με ασφάλεια, συνεκδοχικά. Παντού στην πόλη. Κάθε ώρα της ημέρας. Χωρίς φόβο, χωρίς κίνδυνο, χωρίς η αστυνομική παρουσία να θεωρείται σκοταδισμός, όταν σε όλη την προηγμένη δύση θεωρείται σεβασμός στους κατοίκους, στην ευταξία και στους επισκέπτες της πόλης.

Κίνηση, κίνηση, κίνηση…

Κίνηση και στη διοίκηση, κόντρα στην ακινησία της ακυβερνησίας που επιθυμεί να επιβάλλει, ή να… εμπνεύσει, το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως το οραματίστηκε εκ του πονηρού ο κυβερνών νομοθέτης. Κόντρα και στην… κίνηση με την όπισθεν, προς στον παλαιοκομματισμό των πολιτικών εκβιασμών.

Αυτή την κίνηση επιθυμώ για την πόλη μου. Αυτή την εμπροσθοβαρή, παραγωγική κίνηση, που χρειάζεται πόδι στο γκάζι. Στο γκάζι της ισχυρής εντολής που ζητώ από ην πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, από τους συμπολίτες μου.

Για να φύγουμε -επιτέλους- μπροστά. Να ξεχορταριάσει η πέτρα…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #150 (23/03/2019-24/03/2019)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

  Κυριαρχία Μητσοτάκη και «Νέας Δημοκρατίας» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτη η «Ελληνική Λύση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202419:40

Την Κατερίνη επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις κυρίως με νέους ανθρώπους, μαθητές και άλλους,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202417:28

  Αύριο Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 στις 11 π.μ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα παραστεί στη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης και της επετείου απελευθέρωσής της. Τη Δευτέρα 28

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

  Πρόκειται για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των οποίων η αναβάθμιση υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα. H εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

26.10.202410:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή