Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

05/12/201807:25

Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

Γράφει ThessNews-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος πλέον ο συνιδρυτής της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέας Κουράκης, τονίζει ότι η παράταξη έκλεισε τον πολιτικό της κύκλο, θέτει τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας ζητώντας μια ισχυρή συμμαχία με προοδευτικό πρόσημο, ώστε να δημιουργηθεί μια «ομάδα πόλης».

Αποχωρήσατε από την «Πρωτοβουλία» μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Μπουτάρη. Έπαιξε ρόλο στην τελική σας απόφαση;

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ γεννήθηκε το 2004 από τρεις δημοτικούς συμβούλους που ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις, τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και εμένα, όταν τα κόμματα, με τη λογική των καταγραφών και των κομματικών περιχαρακώσεων, έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να αλλάξει η  κατάσταση που επικρατούσε επί 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Εμείς συγκρουστήκαμε με αυτήν την αντίληψη, απευθυνθήκαμε στην κοινωνία των πολιτών και αποδείξαμε ότι μπορούσε να γίνει αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο μέχρι τότε. Ήταν ένα πείραμα που πέτυχε, ήταν μια πολιτική καινοτομία.

Οι ενεργοί πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν, επιβράβευσαν την προσπάθεια το 2006 με ένα 16% και ανέθεσαν στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τη διοίκηση της Πόλης στις  δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2010 και το 2014 που ακολούθησαν.

Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση αυτής της πορείας, μπορώ να πω ότι στην πρώτη τετραετία, ανοίξαμε τον δρόμο για μια Θεσσαλονίκη των ανοιχτών οριζόντων, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας και να αναδείξουμε έναν νέο κώδικα διασύνδεσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ακολούθησε η περίοδος 2014-2018, στην οποία αποτύχαμε στους τομείς της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ, όπως στην καθαριότητα, στην προστασία του δημόσιου χώρου, στο κυκλοφοριακό, στις οικολογικές πολιτικές.

Μετά τη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές εκλογές και την αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου που προηγήθηκε, η παραμονή μου στην παράταξη που οι τρεις μας ιδρύσαμε δεν είχε νόημα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έκλεισε τον πολιτικό της κύκλο.

Μήπως αργήσατε; Κάποιοι συνάδελφοί σας στους διαδρόμους του δημαρχείου σάς χαρακτήρισαν «πολιτικάντη». Πώς απαντάτε;

Δεν ξέρω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Η στάση μου ήταν πάντα διάφανη, χωρίς υστεροβουλία και εξαρτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εάν είναι συνάδελφοί μου από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη, όταν είναι μόνοι τους.

Η απόφασή σας σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχετε στη διαδικασία διαδοχής στην «Πρωτοβουλία». Αυτό το κοινό όμως δεν διεκδικείτε; Σε αυτό δεν απευθύνεστε;

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Θα μπορούσε να υπάρξει και χωρίς τον Γιάννη Μπουτάρη. Το είχα πει σε συνέντευξή μου σε σας, ήδη από τις 2 Ιουλίου του 2016 και ανέλυσα τους λόγους που έπρεπε να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της παράταξης. Από τότε πέρασαν 2,5 χρόνια, η εσωστρέφεια και η περιχαράκωση ενισχύθηκαν, ο ηγεμονισμός περίσσεψε, οι ενεργοί πολίτες μάς γύρισαν την πλάτη. Η παράταξη έχασε την ψυχή της, δεν έχει μέλλον.

Τι θα γίνει τελικά με την «ομάδα των 5»; Θα μετατραπείτε σε παράταξη;

Αναπτύξαμε κοινό βηματισμό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναλάβαμε κοινές πρωτοβουλίες για την επίλυση ανοιχτών και κρίσιμων προβλημάτων της Πόλης, για τα οποία η Διοίκηση αδιαφορούσε ή έκανε λανθασμένες επιλογές, προτείνοντας και λύσεις. Καταγραφήκαμε ως η «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 5».

Προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις, αλλά μας ενώνει η αγωνία και η θέληση να μείνουν ανοιχτοί και να διευρυνθούν οι δρόμοι που ανοίχτηκαν το 2011 και να μην ανακοπεί η πορεία για μια Θεσσαλονίκη αντάξια της ιστορίας  και των προσδοκιών των κατοίκων της.

Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την απαίτηση της κοινωνίας που θέλει να εξασφαλίσει ευημερία και αλληλεγγύη για όλους. Διαθέτουμε τη γνώση και την πείρα να το πετύχουμε. Η δημιουργική παρουσία μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα έργα όσων από εμάς ασκήσαμε διοίκηση, το  αποδεικνύουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και οι ενεργοί   πολίτες που έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς επιθυμούν, απαιτούν θα μπορούσα να πω, να κάνουμε τα πάντα, ώστε να  προκύψει μια προοδευτική διοίκηση στις επικείμενες εκλογές. Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση που ευνοούνται από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής,  οδηγούν στη παλινόρθωση του φαύλου καθεστώτος που ανατράπηκε με τις εκλογές του 2010. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Η «ΟΜΑΔΑ των 5» θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί ο αναγκαίος διάλογος που θα οδηγήσει στις συνεργασίες που απαιτούνται για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Δεν ανταγωνιζόμαστε τα κόμματα, επιβάλλεται όμως η υπέρβαση των κομματικών διαχωρισμών και η συνεργασία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

Η ευθύνη βαραίνει όλους μας και πρέπει να την αναλάβουμε με τα έργα και τις ενέργειές μας και όχι με λόγια και ρητορείες. Οι πολίτες μάς γνωρίζουν και θα μας κρίνουν από τις πράξεις μας.

Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές;

Κανένας δήμαρχος, όποιες ικανότητες και να διαθέτει, δεν θα μπορέσει να διοικήσει και να υλοποιήσει το όραμά μας για την Πόλη, εάν δεν έχει συγκροτηθεί μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ που θα έχει την ικανότητα, την αφοσίωση και τη γνώση να τον στηρίξει. Αυτή η ΟΜΑΔΑ της ΠΟΛΗΣ πρέπει να συγκροτηθεί στην πορεία προς τις εκλογές, από αυτούς που θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο που προανέφερα, για μια ισχυρή συμμαχία που θα φέρει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με προοδευτικό πρόσημο. Από αυτούς θα επιλεγεί και ο επικεφαλής που θα την εκφράσει και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202417:28

  Αύριο Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 στις 11 π.μ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα παραστεί στη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης και της επετείου απελευθέρωσής της. Τη Δευτέρα 28

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

  Πρόκειται για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των οποίων η αναβάθμιση υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα. H εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή