Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / ΠΑΣΟΚ – Η επόμενη μέρα: Πέντε δημοσιογράφοι αρθρογραφούν στην ThessNews

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19/12/202108:00

ΠΑΣΟΚ – Η επόμενη μέρα: Πέντε δημοσιογράφοι αρθρογραφούν στην ThessNews

Πέντε δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης αρθρογραφούν στην ThessNews για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΠΑΣΟΚ – Η επόμενη μέρα: Πέντε δημοσιογράφοι αρθρογραφούν στην ThessNews

Γράφει ThessNews-DESK

Νέος πρόεδρος – νέες προκλήσεις στο Κίνημα Αλλαγής, που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στο κραταιό brand «ΠΑΣΟΚ».

Μπορεί η δημοσκοπική άνοδος να μετατραπεί σε εκλογική; Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει τρίτος πόλος; Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει ο κύριος εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Πέντε δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης αρθρογραφούν στην ThessNews για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

 

 

Άγγελος Γαβρής

The Socialist.gr – Alpha 96,5

Όσοι παρακολούθησαν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής από την “επίσημη” έναρξη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, σίγουρα θα ξεχωρίσουν τρία βασικά σημεία που στάθμισαν τις εξελίξεις για την παράταξη και ενδεχομένως για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Α) Πρώτο σίγουρα έρχεται το δυστυχές γεγονός του θανάτου, του αδοκητου χαμού της Φώφης Γεννηματά.

Β) Η μαζική κάθοδος υποψηφιοτήτων και η ξεχωριστή και σημαδιακή υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου.

Γ) Η θριαμβευτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και η ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης.

Με βάση αυτά τα σημαντικά γεγονότα, το πολιτικό τοπίο, σε ότι αφορά την κεντροαριστερά, φαίνεται πως αλλάζει και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την μεγάλη επάνοδο της Δημοκρατικής Παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή. Σε συνδυασμό με την συνεχόμενη κυβερνητική φθορά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως μπορεί και έχει “βάθος”, η δυναμική της ανανέωσης στο Κίνημα Αλλαγής (κρατήστε το όνομα προς το παρόν) είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο νέος πρόεδρος της παράταξης, δεν είναι τυχαίος. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατα. Έχει να επιδείξει έργο, θέσεις και πολιτική νοημοσύνη μέσα από την πορεία του , στα “χρόνια της πολιτικής ωρίμανσης” στην Ευρωβουλή. Αυτό φάνηκε και από την επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δυναμική αντιπολίτευση που “δεν χαρίζεται” και μένει πιστή στο αφήγημα της πολιτικής ανανέωσης, της αυτόνομης πορείας και του ανοίγματος στην κοινωνία. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα αν το ουσιαστικό “ρετους” τόσο στην πρόσοψη όσο και στο “εσωτερικό” των ιστορικών κτιρίων στην Χ.Τρικουπη 50, είναι ικανό να θέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι μόνο “ρυθμιστή” των εξελίξεων. Ένας φορέας ελπίδας, υπευθυνότητας, προοδευτισμού για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια που “διανύουμε κρίσιμα μίλια” για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία αυτού του τόπου.

 

Φένια Κλιάτση 

Karfitsa

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Ωστόσο το πιο δύσκολο κομμάτι για εκείνον δεν είναι να συνεχίσει να καταγράφει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις αλλά να συγκροτήσει την νέα πολιτική και προγραμματική ταυτότητα του κόμματος.

Τα διλήμματα για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο είναι πολλά και μεγάλα. Η διεθνής συγκυρία δείχνει πως τα εργαλεία και οι ιδέες αυτής της πολιτικής οικογένειας είναι ξανά επίκαιρα και οδηγούν σε ορισμένες χώρες σε εκλογικές νίκες. Όμως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι βέβαιο ότι δεν ξεκινά από θέση ισχύος. Γιατί μπορεί κατά το παρελθόν του στη Μεταπολίτευση να ήταν ένα από τα ισχυρότερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, η ελληνική οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της όμως το συρρίκνωσαν δραματικά.

Μετά τις 12 Δεκεμβρίου, άνοιξε για το χώρο αυτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και είναι στο χέρι του νέου αρχηγού να το αξιοποιήσει. Η συνείδηση των μελών του και των στελεχών του σίγουρα δεν είναι συνείδηση ενός μικρού κόμματος και αυτό ίσως αποδειχθεί ένα μεγάλο όπλο.

 

Άκης Σακισλόγλου 

TheOpinion.gr 

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει αισιόδοξη για τα στελέχη και τους πιστούς ψηφοφόρους του.

Όλα δείχνουν πως τα φώτα της δημοσιότητας που προκάλεσαν οι εσωκομματικές εκλογές έχουν αυξήσει το «engagement» (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο διαδικτυακής δημοφιλίας), άρα και την πιθανότητα «επιστροφής» ψηφοφόρων στην -πρώην μεγάλη- παράταξη.

Το ζήτημα, ωστόσο, του κόμματος είναι ξεκάθαρα ταυτοτικό. Θα επιδιώξει άνοιγμα στην κεντροαριστερά (άρα θα εγκαταλείψει την αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική του) ή θα υιοθετήσει μια πιο φιλελεύθερη πολιτική «κλείνοντας το μάτι» σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και σε επίπεδο ηγεσίας, τα ζητήματα είναι ανοιχτά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βάλει ζιβάγκο επιστρέφοντας στις αρχές και τις θέσεις του ιδρυτή της παράταξης ή θα φορέσει γραβάτα μιλώντας για ρεαλιστική πολιτική με το βλέμμα στην Ευρώπη; Και μια σημείωση: Για να το λέμε ΠΑΣΟΚ, κάποιος από τη νέα ηγετική ομάδα πρέπει να μας ενημερώσει για τα συσσωρευμένα χρέη του κόμματος (φυσικά και για τη Νέα Δημοκρατία ισχύει το ίδιο) αλλιώς οποιαδήποτε κουβέντα για επιστροφή στην αίγλη του παρελθόντος θα εξαντλείται στο επίπεδο της πλάκας «του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ, του ορθόδοξου».

Καλή δύναμη στον Νίκο Ανδρουλάκη και το επιτελείο του που ήταν το πιο οργανωμένο, μεθοδικό και αποτελεσματικό από όλα τα επιτελεία υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (είπαμε, ας λυθεί το θέμα των χρεών κι εμείς εδώ είμαστε να θυμηθούμε και τον ήλιο τον πράσινο ακόμα).

 

Βαγγέλης Στολάκης 

Μακεδονία 

Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε τον έκτο κατά σειρά πρόεδρό του και το ΚΙΝΑΛ, αντίστοιχα, τον δεύτερο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 12ς Δεκεμβρίου έχοντας τον «αέρα» του 68% που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, και ταυτόχρονα ποσοστό που δεν επιτρέπει σε άλλους εντός κόμματος να διαταράξουν το κλίμα και φυσικά την ενότητα, που φαινομενικά τουλάχιστον υπάρχει σήμερα, μετά από μια εβδομάδα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η επόμενη ημέρα για το Κίνημα Αλλαγής, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, δεν είναι όμως στρωμένη και με αγκάθια. Όλα δείχνουν ότι ξεκινά μια νέα περίοδος και απομένει να φανεί εάν οι χειρισμοί, οι πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμα που θα καταθέσει στον ελληνικό λαό ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες και θα αυξηθούν οι ψηφοφόροι και κατ’ επέκταση τα ποσοστά που θα λάβει στις εθνικές εκλογές όταν «στηθούν» κάλπες.

Ορισμένοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν σχεδόν… χειρουργικά. Να αξιοποιηθούν στελέχη και άνθρωποι και από την αντίπερα όχθη, να μην δυσαρεστηθούν εκείνοι που δεν είναι ΠΑΣΟΚ αλλά είναι ΚΙΝΑΛ και να διατηρηθεί η πολιτική αυτονομία, που άφησε η Φώφη Γεννηματά, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα, ως παρακαταθήκη.

Τα στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει ο νέος πρόεδρος πολλά. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δημοσκοπικά κατέχει διψήφια ποσοστά, η αντίθετη άποψη όπως καταγράφηκε αγγίζει το 1/3 όσων συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές (270.000 την Α’ Κυριακή και 207.000 τη Β’ Κυριακή), η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν το φλερτ.

Ίσως είναι η τελευταία φορά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να σηκωθεί στα πόδια του, να σηκώσει κεφάλι και να… περπατήσει. Θα δείξει…

 

Φανή Χαρίση 

Sputnik

Στην Ελλάδα χωρίς αμφιβολία αγαπάμε τα άκρα. Και μαζί με αυτά και τη διχόνοια.

Με ριζωμένο τον εμφύλιο βαθιά στο DNA μας, η κατάκτηση του κέντρου στην πολιτική σκηνή της χώρας ήταν και είναι ζητούμενο για όποιο πολιτικό κόμμα θέλει να κυβερνήσει.

Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου που με μοναδική μαεστρία κατάφερε να το κατακτήσει μέχρι τον Κώστα Καραμανλή, τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κέντρο -οι ψηφοφόροι του δηλαδή- ήταν και είναι η δεξαμενή που στέλνει τα κόμματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πολιτική σκακιέρα η είσοδος του ΚΙΝΑΛ υπό το νέο πρόεδρο του, τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στην προσέγγιση των άλλων κομμάτων στο πολυπόθητο κέντρο.

Μένει όμως να δούμε πως θα δομήσει ο κ. Ανδρουλάκης τον πολιτικό λόγο του κόμματος του και πως ο ίδιος- παρότι θα παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο- θα καταφέρει να παρακολουθεί και να είναι παρών στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

23.10.202420:25

Την καταδίκη του για την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εξέφρασε, σε ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Καταδικάζω έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια απευθύνονται στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε στη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

23.10.202418:25

Νέα πυρά εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

23.10.202416:25

  Ασεβή, δειλό και ενοχικό χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Παππάς, ενώ τον κατηγόρησε για επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η κίνηση Μητσοτάκη να φύγει από τη Βουλή όταν στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε ο Νίκος Παππάς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

23.10.202415:53

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Νίκου Παππά. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το ειδικό δικαστήριο ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του και αυτό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

23.10.202408:01

    O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 11:00 στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

22.10.202422:30

    Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το μεγάλο εθνικό θέμα είναι η αναστροφή στην πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης με μια οικονομία που βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. Ο νέος εθνικός στόχος – αντίστοιχος της

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202409:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή