Έγινε αισθητός μέχρι τον Έβρο – Σύμφωνα με την αυτόματη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθός του σεισμού στην στην Κωνσταντινούπολη, υπολογίζεται στα 6,2 ρίχτερ.
🔔#Earthquake (#deprem) M6.1 occurred 26 km S of #Silivri (#Turkey) 3 min ago (local time 12:49:11). More info at:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/y4UsY467zE
🖥https://t.co/rH879hL5Bm pic.twitter.com/paCuMrKRvI— EMSC (@LastQuake) April 23, 2025
#Earthquake 26 km S of #Silivri (#Turkey) 3 min ago (local time 12:49:11). Colored dots represent local shaking & damage level reported by eyewitnesses. Share your experience:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/y4UsY467zE pic.twitter.com/CZ70V68sYs— EMSC (@LastQuake) April 23, 2025
Περίπου 30 λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Το επίκεντρο εκείνου του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 25,54 χλμ. νότια της Σηλυβρίας, προάστιο που βρίσκεται στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 6,99 χλμ.
Συγκλονίζει το βίντεο από την ώρα του μεγάλου σεισμού
Ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες
Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 και είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Η επίσημη διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, αν και διάφορες πηγές έκαναν λόγο για διαφορετικά νούμερα, από 35 έως 45 δευτερόλεπτα, το εστιακό βάθος ήταν ρηχό, μόλις στα 15 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο X (10), ήταν δηλαδή «εξαιρετικά καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.
Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17 χιλιάδες άνθρωποι, αν και σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπέρασε τις 35 χιλιάδες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν και οι τραυματίες, πιθανώς έως και 50 χιλιάδες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές και σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές.
Πηγή Βικιπαίδεια
Τέτοιοι σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.