«Γίνονται πολλά πράγματα στο CERN, τα οποία ο κόσμος δεν τα ξέρει και δεν τα βλέπει», ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου CERN και αναφέρθηκε στον Αϊνστάιν, και τη θεωρία της σχετικότητας «χωρίς την ύπαρξη της οποίας δεν θα υπήρχε ούτε το GPS».
Εξήγησε ότι το σημαντικότερο είναι, η καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ CERN και βιομηχανίας, καθώς όπως είπε, οταν το CERN σχεδιάζει κάτι πρωτοποριακό, αναθέτει τα σχετικά συμβόλαια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Αυτήν τη στιγμή όπως είπε ο κ. Φουντάς, η έρευνα του CERN εστιάζει στην αναβάθμιση του επιταχυντή, (ένα έργο αξίας 1,5 δις. ευρώ) και σε δεύτερη φάση έρχεται ο μεγάλος επιταχυντής, (ύψος 15 δις. ευρώ).
Η εστίαση των δύο νέων επιταχυντών, ήταν να καταλάβουμε περισσότερα για το Σωματίδιο Χιγκς.
Ο κ. Φουντάς υποστήριξε ότι το CERN είναι το κορυφαίο εργαστήριο σ’ όλο τον κόσμο.
Όπως ειπώθηκε, η Κίνα επιχειρεί να κατασκευάσει επιταχυντή και έλκει επιστήμονες από την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Φουντάς και προειδοποίησε ότι «αν δεν ξυπνήσουμε σε λίγο καιρό που έχουμε διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι οι κορυφαίοι Αμερικανοί φυσικοί έρχονται στην Ευρώπη. Άλλωστε, πολλά προγράμματα δεν θα γινόντουσαν χωρίς αυτούς, σημείωσε.
Για τον κ. Φουντά το CERN λειτουργεί σαν ένας «μαγνήτης» νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά.
«Εκεί τους μαθαίνουμε να δουλεύουν μαζί και να γίνουν ανταγωνιστικοί ως ομάδα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στο CERN όπου εργάζονται 150 Έλληνες οι περισσότεροι είναι μηχανικοί, φυσικοί και νομικοί.
Στο ερώτημα τι χρειάζεται για να πετύχει ένας νέος επιστήμονας, ο κ. Φουντάς σημείωσε τη σημασία της απόκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Για τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα την εποχή της κρίσης, εκτίμησε ότι οι περισσότεροι δεν πρόκειται να γυρίσουν. «Το στοίχημα είναι να πείσουμε όσους είναι ακόμη στη χώρα, να μην φύγουν» ανέφερε.
Πρότεινε ενίσχυση των start-ups, αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια και στήριξη της βασικής έρευνας.
Comments are closed.