Το νέο έργο τριών υπουργείων που αλλάζει την δικαιοσύνη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ.
Πρόκειται για το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινάκιων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο) που στοχεύει στην ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, στην εξοικονόμηση πόρων υπέρ του δημόσιου αλλά και την μεταπήδηση στην νέα τεχνολογική εποχή.
Το έργο κόστισε 16.500.278,24 € με την κυριότητα του να υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκε μία ολοκληρωμένη λύση δικαστικών τηλεδιασκέψεων με στόχο την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.
Μέσω των δικαστικών τηλεδιασκέψεων γίνεται εφικτή η απομακρυσμένη κατάθεση/εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε Σωφρονιστικό κατάστημα είτε βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης.
Παράλληλα γίνεται εφικτή η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης και η κατάργηση των μεταβατικών εδρών των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων.
Στην παρουσίαση τονίστηκε η σημασία των νέων δυνατοτήτων στην δικαιοσύνη, καθώς με τις τηλεδιασκέψεις μειώνονται οι μεταγωγές κρατουμένων και οι μετακινήσεις των μαρτύρων, εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, κυρίως αστυνομικές δυνάμεις, επιταχύνεται το ανακριτικό έργο και εξυπηρετούνται αρτιότερα διάδικοι και οι δικηγόροι.
Η δεύτερη δράση του έργου που αφορά το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο» αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων δικηγόρων και πολιτών σχετικά με τα πινάκια και τα εκθέματα των δικαστηρίων, καθώς και για την παρακολούθηση της πορείας των εκδικαζόμενων υποθέσεων σε πραγματικό χρόνο, μέσω διαδικτύου και ειδικών εφαρμογών σε smartphones.
Βασικός σκοπός της υπηρεσίας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης.
«Για την κυβέρνηση αποτελεί κρίσιμο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μέγεθος η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που με τις πολιτικές της κυβέρνησης θέλουμε να αμβλύνουμε.
Θέλουμε να έχουμε μια πιο παραγωγική απόδοση δικαιοσύνης με ταχύτερες αποφάσεις. Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε
στο 60% τα παραγωγικά δικαστήρια.
Ένας δεύτερος άξονας που εργαζόμαστε είναι η βελτίωση των υποδομών. Είτε στις κτιριακές είτε ψηφιακές όπως η υλοποίηση του σημερινού έργου. Θέλουμε όλοι να εργάζονται με άνεση, ασφάλεια και προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους. Θα χρησιμοποιήσουμε μισό δισεκατομμύριο για την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων. Ενώ θα προχωρήσουμε σε μισθώσεις κτηρίων για το νέο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Επιπροσθέτως ένα σημαντικό κομμάτι που προσεχώς θα διευκολύνει τις δικονομικές διαδικασίες είναι η χρήση ΑΙ για άμεσες μεταφράσεις που μέχρι τώρα ταλαιπωρούν τους δικαστικούς.
Το μέλλον είναι ψηφιακό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ανθρώπινο σκέλος της δικαιοσύνης και της αξίας των δικαστών. Η δικαιοσύνη θα παραμείνει ανθρωποκεντρική» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
«Με την εισαγωγή της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων στην δικαιοσύνη γλιτώνουμε πάρα πολλές μεταγωγές αστυνομικών. Το χρονικό διάστημα 2020-2024 απασχολήθηκαν 35.000 αστυνομικοί για μεταγωγές κρατουμένων» δήλωσε ο κ. Πέλοπας Λάσκος γενικός γραμματέας του Υπουργείου δικαιοσύνης.
Comments are closed.