Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

03/10/201812:32

Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

Γράφει thessnews

συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, αναφέρεται στη θέση του στο Υπουργείο.

Εξειδικεύοντας κάποιες πτυχές της δικής του συμμετοχής υπογραμμίζει τη σημασία της Επιτροπής Εξωστρέφειας ως πολιτικού και συντονιστικού οργάνου και αναδεικνύει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο διεθνές εμπόριο.

Ο κ. Ξανθάκος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ποικίλες προϋποθέσεις του επιχειρείν  και μας γνωστοποιεί την πρόσφατη εξαγγελία για μία νέα δομή υπό τον τίτλο «Δίκτυο Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ εμφανίζει μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική, ενώ ταυτόχρονα εξαίρει το υψηλό επίπεδο των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Β. Ελλάδας.

Τέλος, διατυπώνει το πολιτικό δίλημμα που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές και εξηγεί τον λόγο για τον οποίο είναι πεπεισμένος πως οι Έλληνες πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βρίσκεστε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το καλοκαίρι του 2015. Ποιο είναι το στοιχείο που θα κρατούσατε από όλη αυτήν την περίοδο;

Την αδιάκοπη εσωτερική αγωνία αν όλα όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε είναι ικανά να δώσουν μία καλύτερη προοπτική σε μία χώρα και σε μία κοινωνία που ταλαιπωρήθηκαν και υπέφεραν από το 2010 και μετά. Αυτό, βέβαια, σε συνέχεια μιας πολύ μεγαλύτερης, προγενέστερης περιόδου, όπου οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας αποδείχθηκαν ιστορικά ελλιποβαρείς και την οδήγησαν απροστάτευτη στις περιπέτειες των μνημονίων.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία της Κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη σας, ανταποκρίνεται σε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία, δεδομένου ότι στην πράξη λειτουργεί ως Υπουργείο Συντονισμού και Χρηματοδοτήσεων.

Μετά από τριάμισι χρόνια στο Υπουργείο αυτό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται πολύ σημαντικές πολιτικές για την ελληνική οικονομία, ώστε το Υπουργείο σήμερα να ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό που αναφέρατε.

Είστε Γραμματέας στην Επιτροπή Εξωστρέφειας που έχει συσταθεί από τον Πρωθυπουργό. Ποιος είναι ο ρόλος αυτής της Επιτροπής και ποιο είναι το έργο της μέχρι σήμερα;

Η εξωστρέφεια είναι το πεδίο όπου συγκλίνουν και δοκιμάζονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Για τον λόγο αυτόν δόθηκε εξαρχής μεγάλη σημασία στο έργο αυτής της Επιτροπής.

Στην Επιτροπή Εξωστρέφειας μετέχουν Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς παραγωγικών Υπουργείων, καθώς πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια. Η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργεί ως πυρήνας παραγωγής πολιτικής, προγραμματισμού και συντονισμού των δημόσιων δράσεων εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτείας, στοιχείο που μέχρι πρότινος απουσίαζε.

Υπό την ευθύνη της εξελίσσεται ένα ευρύ φάσμα έργων. Συγκεκριμένα, υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το Help-Desk Eξαγωγέων της Enterprise Greece, δημιουργήσαμε και τηρούμε το Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας Υπουργείων και Φορέων, εκπονούμε Οδηγούς Επιχειρηματικότητας για αγορές-στόχους από τα κατά τόπους γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των γραφείων Ο.Ε.Υ., υλοποιούμε ένα Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Προώθησης Εξαγωγών για την ποιοτική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση προς υφιστάμενους και νέους εξαγωγείς, διαμορφώνουμε έναν Χάρτη Εξαγωγικών Προοπτικών σε παγκόσμια κλίμακα και, τέλος, καταρτίζουμε μια μεσοπρόθεσμη ολιστική Στρατηγική για τις Εξαγωγές.

Εκπροσωπείτε συχνά τη χώρα μας σε συναντήσεις με αντικείμενο το διεθνές εμπόριο.

Πώς συμμετέχει η Ελλάδα στο διεθνές εμπορικό γίγνεσθαι;

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί με γρήγορους ρυθμούς το μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό δίκτυο παγκοσμίως, μέσω διεθνών συμφωνιών, οι οποίες επεκτείνονται πολύ πέρα από τα παραδοσιακά θέματα, όπως είναι οι δασμοί και οι ποσοστώσεις.

Οι συμφωνίες αυτές θα καθορίσουν στο άμεσο μέλλον σχεδόν όλες τις εμπορικές κι επενδυτικές πολιτικές των κρατών-μελών της ΕΕ, οπότε για την Ελλάδα αυτή είναι μία από τις πιο ουσιαστικές και κρίσιμες πλευρές της ευρωπαϊκής μας πολιτικής.

Έτσι, έχουμε την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των κρατών-μελών, με ουσιαστική αλλαγή στην εκπροσώπησή μας στις Βρυξέλλες και αναβάθμιση του διυπουργικού συντονισμού στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ως αποτέλεσμα, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις Συμφωνίες των οποίων το περιεχόμενο είχε οριστικοποιηθεί πριν από το 2015, ενώ στις νέες Συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν μετά το 2015 τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Όλοι λέμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Ποιες είναι οι πολιτικές του Υπουργείου σας που υποστηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις;

Όποιος θέλει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις πρέπει να τις βοηθήσει να γίνουν ανταγωνιστικές. Και για αυτό  πρέπει να ικανοποιούνται αυτές που θα ονόμαζα γενικές προϋποθέσεις επιχειρηματικότητας: μακροοικονομικές συνθήκες, αναπτυξιακή στρατηγική, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, κράτος δικαίου κλπ. Για την πολιτική του Υπουργείου μας σε σχέση με αυτές τις γενικές προϋποθέσεις επιχειρηματικότητας θα μπορούσα να μιλάω για πολλή ώρα, με πειστικότητα.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι ιδιαίτερες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εδώ, εκτός από τις γενικές, απαιτούνται και ειδικές προϋποθέσεις μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αναφέρονται στην ανάγκη συνεργασιών και συνενώσεων, στην ενίσχυση της καινοτομίας, στην πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία. Και σε αυτό το πεδίο έχουμε ήδη υλοποιήσει αρκετές δράσεις και πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες.

Κλείνοντας να πω ότι έχει πρόσφατα εξαγγελθεί από το Υπουργείο μας μία νέα δομή υπό τον τίτλο «Δίκτυο Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία θα καλύψει ένα βασικό κενό στις δημόσιες πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2018. Πείτε μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που επισκέφτηκα τη ΔΕΘ και πρέπει να πω ότι αποκόμισα την εντύπωση ότι εμφανίζει μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική. Αυτό είναι εξαιρετικό σημάδι.

Ως κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων από τις οποίες,  μέσω της ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο γνώσεων και επαγγελματικής επάρκειας, καθώς επίσης και τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους  στις παραγωγικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας.

Έχουμε μπει στην τελευταία χρονιά της κυβερνητικής  θητείας. Τι περιμένετε να γίνει;

Ζούμε μία σημαντική ιστορική περίοδο, όπου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να περάσει σε μία άλλη κοινωνική και παραγωγική φάση.

Στο τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης το δίλημμα θα είναι ανάμεσα στο εάν θα συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, όπου προτάσσονται οι κοινωνικές ανάγκες και επιδιώκεται η αναγκαία και τεκμηριωμένη νέα παραγωγική συγκρότηση της χώρας, ή στο εάν θα επιλεγεί μία πολιτική που έχει στον σκληρό πυρήνα της μια κοινωνικά και οικονομικά αδυσώπητη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και προοπτική.

Θεωρώ βέβαιο ότι καθώς θα περνάει ο καιρός και θα αποδίδουν τόσο οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια όσο και οι εξαγγελθείσες μεταμνημονιακές παρεμβάσεις, οι Έλληνες πολίτες θα καταλαβαίνουν ολοένα και πιο καθαρά πόσο σημαντικό θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει από θέση ισχύος και να εμπιστευτούν σε αυτόν το κύριο βάρος της κυβερνητικής ευθύνης για την επόμενη περίοδο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #125 (29/09/2018-30/09/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Πρόκειται για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των οποίων η αναβάθμιση υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα. H εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή