Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Καλυψώ Γούλα στην Thessnews: «Ήθελαν να κάνουν κακό στον δήμαρχο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26/05/201812:12

Καλυψώ Γούλα στην Thessnews: «Ήθελαν να κάνουν κακό στον δήμαρχο»

Καλυψώ Γούλα στην Thessnews: «Ήθελαν να κάνουν κακό στον δήμαρχο»

Γράφει ThessNews-DESK

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Ήταν σε αποστολή»- Η γυναίκα-ασπίδα του δημάρχου στην επίθεση στον Λευκό Πύργο μιλά στην Thessnews

Έγινε ασπίδα για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.  Μαζί με τον οδηγό του και τον αστυνομικό του δημάρχου, λειτούργησαν ως οι τρεις φρουροί του που δεν τον άφησαν βορά στα χέρια των τραμπούκων.

Ο λόγος για την Καλυψώ Γούλα, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που μίλησε στην ThessNews για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε, τα μηνύματα της επόμενης μέρας και τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν.

Είχατε φανταστεί ότι θα το ζούσατε ποτέ αυτό; Τέτοια επίθεση στον δήμαρχο και ειδικά στον Γιάννη Μπουτάρη;

Όχι. Δεν πίστευα. Αν κάποιος μου έλεγε ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο και θα συμμετείχα, θα έλεγα ότι αποκλείεται να συμβεί. Ήταν κάτι αδιανόητο. Και τη στιγμή που γινόταν δεν το πίστευα. Ζούσα το περιστατικό, αλλά δεν πίστευα ότι γινόταν. Δεν πίστευα ότι θα απλώσουν χέρι ή πόδι.

Πρώτα κάποιοι έβριζαν και γιούχαραν. Εκτιμάτε ότι η έλλειψη περιφρούρησης τους έκανε να προχωρήσουν στα χειρότερα;

Αυτό το πράγμα ήταν οργανωμένο. Δεν ήταν αυθόρμητη εκδήλωση. Δεν είναι ότι κάποιοι επηρεάστηκαν από τις φωνασκίες και ανέβηκε το θυμικό. Και μετά φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Ήταν το κομμάτι του «γιούχα» και το υπόλοιπο, που ήταν η επίθεση . Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε περιφρούρηση για 1000-1500 άτομα.

Μιλάτε για συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση. Πού το αποδίδετε πολιτικά;

Επειδή ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική δικογραφία, δεν θέλω να τοποθετηθώ. Είναι όμως κάτι ακραίο και φασιστικό.

Ήταν σχεδιασμένο από μέρες;

Ήταν οργανωμένο. Πόσες μέρες δεν το ξέρω. Υπήρχε πάντως μια εκδήλωση που την γνώριζαν. Ο δήμαρχος ήταν και στην Αγίας Σοφίας νωρίτερα. Δεν ήταν απρόσκλητος, όπως λένε.

Η συγκλονιστικότερη στιγμή;

Όταν έπεσε κάτω. Αυτό πραγματικά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Εκεί φοβήθηκα. Όχι που έπεσε, αλλά ότι τον κλώτσησαν όταν ήταν κάτω. Εκεί φοβήθηκα πολύ. Επίσης μια άλλη στιγμή που συνδέεται με αυτή, ήταν όταν γύρισε δεξιά μου την ώρα που δεχόταν τα χτυπήματα, με ένα βλέμμα τελείως ανυπεράσπιστο. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Στο αμάξι;

Εκεί, πραγματικά, ήθελαν να χτυπήσουν την πόρτα για να χτυπήσει τον δήμαρχο. Είπα ότι εφόσον φτάσαμε ως εδώ, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω την πόρτα να τον χτυπήσει.

Γιατί τέτοιο μένος;

Είναι άνθρωποι που ήθελαν να του κάνουν κακό, είναι σε αποστολή θα έλεγε κανένας. Τους προκαλεί ο δήμαρχος, γιατί εκφράζει το διαφορετικό. Τους ενοχλεί ο τρόπος που εκφράζεται ο δήμαρχος.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο δήμαρχος δεν είναι μόνος του. Έχει εκλεγεί. Μπορεί όλοι εμείς σαν πολίτες να μη συμφωνούμε με καθετί που λέει, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αυτά που πιστεύει κι αυτός, υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν άλλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπεται να τον πλακώσεις στο ξύλο, επειδή απλά διαφωνείς μαζί του.

Άρα δεν αποδέχεστε αυτό που είπαν οι δράστες στο δικαστήριο, ότι παρασύρθηκαν.

Όχι, βέβαια. Δεν μπορείς να παρασυρθείς, να πλακώσεις στο ξύλο τον δήμαρχο της πόλης. Δεν είναι ότι μαλώνουμε δύο ομάδες ανθρώπων. Εδώ πας στοχευμένα σε έναν άνθρωπο που είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Δεν μπορείς να παρασυρθείς σε αυτό. Δεν το χωράει στο μυαλό μου και δεν πιστεύω καθόλου ότι παρασύρθηκαν.

Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι «ήθελε και τα ‘παθε». Σας τρομάζει αυτή η ανοχή στην ωμή βία;

Απαράδεκτα αυτά που γράφονται. Αν κάποιος αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο τα έγραφε στην εφημερίδα σας, θα μπορούσα να του κάνω μήνυση. Γιατί είναι μια πράξη ποινικά κολάσιμη. Στο διαδίκτυο εμείς όμως μάθαμε να ανεχόμαστε τα πάντα. Αυτό δείχνει μια γενικότερη ανοχή που αν δεν υπήρχε, θα είχαμε μια επιφυλακτικότητα να τα εκφράσουμε.

Εμένα με τρομάζει η ευκολία με την οποία λέγονται τέτοια πράγματα. Είναι απαράδεκτο και άθλιο.

Αρχίζουν κάποιοι να λένε ότι ήταν στημένο, για να πάρετε τα πάνω σας σαν «Πρωτοβουλία».  Αστείο;

Γελοίο. Τελεία και παύλα.

Το περιστατικό μπορεί να λειτουργήσει όμως και ως μια «αναγέννηση» της Πρωτοβουλίας; Μια συσπείρωση γύρω από τον Γιάννη Μπουτάρη;

Όχι αναγέννηση. Είναι ένα περιστατικό που αντικατοπτρίζει το πώς ένας άνθρωπος, με την ιδέα της «Πρωτοβουλίας», πώς αυτά που πρεσβεύει η παράταξη και μέσω της φυσιογνωμίας του Γιάννη Μπουτάρη βρήκαν διέξοδο και μια περπατησιά, πώς τελικά μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν βορά σε άλλους ανθρώπους. Δεν είναι θέμα αναγέννησης. Είναι να χτυπήσει ένα καμπανάκι για όλους μας.

Όχι να συσπειρωθούμε επειδή έγινε το κακό, αλλά λίγο να δούμε πως μερικά πράγματα που δουλέψανε και τρέξανε, δεν είναι αυτονόητα.

Εδραιώνεται ο Μπουτάρης ως υποψήφιος δήμαρχος το 2019;

Θα επαναλάβω, επειδή θεωρούμε ότι κάποια πράγματα που έγιναν με τον Μπουτάρη και την Πρωτοβουλία είναι αυτονόητα, που πριν το 2011 δεν τα θεωρούσαμε αυτονόητα, ξεχνούμε να τα συνδέσουμε ενδεχόμενα με την περσόνα του Μπουτάρη. Τώρα αυτό το επεισόδιο μας υπενθυμίζει ότι αυτός, η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας του, έχουν οδηγήσει σε αυτό το διαφορετικό που έχουμε μάθει να ζούμε. Άρα δεν χτυπάνε αυτόν. Χτυπάνε όλους εμάς.

Ποιο είναι το τελικό σας συμπέρασμα από όλα αυτά και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Το γεγονός ότι επιτέθηκαν απόγευμα, μπροστά στις κάμερες, τα κινητά να καταγράφουν και αυτοί οι άνθρωποι συνέχισαν να χτυπούν τον δήμαρχο, δεν μπορώ να το χωνέψω. Με το «ναι μεν αλλά» που ορισμένοι πάνε να το αιτιολογήσουν, κινδυνεύουμε αυτό να ξανασυμβεί.

Από το φύλλο της THESSNEWS #107(26/05/2018-27/05/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή