Στο εξής οι έρευνες θα αναπτυχθούν σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και θα μπορούν να δίνουν κατευθύνσεις για μετρίαση φαινομένων ρύπανσης με χημικές μεθόδους ακόμη και με την αξιοποίηση της μοριακής βιολογίας.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας «είναι το μοναδικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας που ανήκει σε Περιφέρεια της χώρας και ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιόπιστη πιστοποίηση της περιβαλλοντικής αειφορίας και τον αναπτυξιακό ανασχεδιασμό κρίσιμων οικονομικών κλάδων, όπως η οστρακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία».
Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ο κ. Γιουτίκας σύναψε σύμβαση με το ΑΠΘ ώστε οι φοιτητές να απασχολούνται στην έρευνα και εξόπλισε το εργαστήριο με σύγχρονα μηχανήματα για να μπορέσει να καταφέρει την πιστοποίηση.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γίνουν πιστοποιημένες έρευνες σε έκτακτα ή τακτικά περιστατικά και επίσης να αναπτυχθεί και να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας με έρευνες στις μυδοκαλλιέργειες, τις ρυζοκαλλιέργειες και αναλύσεις υδάτων λιπασμάτων κ.α.
Στο εργαστήριο ήδη απασχολούνται διδακτορικοί φοιτητές από το Χημικό και το Βιολογικό του ΑΠΘ ενώ στο αντικείμενο γίνονται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες.
Την ξενάγηση στο εργαστήριο έκανε ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ομότιμος καθηγητής τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος βιολογίας του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο κάθε χρονιά θα προσθέτει και νέες παραμέτρους για διαπίστευση σε διαφορετικούς τομείς με αρχή στους βιολογικούς καθαρισμούς.
Κατά την ενημέρωση, έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του εργαστηρίου για έλεγχο σε νερό από την περιοχή της Χαλάστρας με την συνδρομή του Γιάννη Κατσογιάννη, καθηγητή περιβαλλοντικής τεχνολογίας τμήματος χημείας ΑΠΘ, επιστημονικού υπεύθυνου εργαστηρίου από την πλευρά του ΑΠΘ.
Το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 2014 μέσω προγράμματος Interect.
Comments are closed.