Με το φλέγων ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας και βίας ασχολήθηκε ημερίδα με τίτλο «Γενεσιουργές αιτίες της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και παραβατικότητας και τη βία» που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «η βία είναι χαρακτηριστικό με τα πιο μελανά χρώματα. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες μαστίζουν και είναι βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας. Αυτό έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ένας λόγος, αλλά δεν είναι μοναδικός λόγος, μπορεί να αποτελούν μέρος των βίαιων περιστατικών και δράσεων. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια συσσώρευση από πολλές αιτίες».
Στο βήμα ανέβηκε η κοινωνική λειτουργός-στέλεχος της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών Ελπίδα Ιωαννίδου, η οποία παρέθεσε κάποια δεδομένα, όσον αφορά την οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα ανηλίκων, τα οποία όπως υπογράμμισε «φαίνεται να συνδέονται με την φτώχεια που πλήττει τα νοικοκυριά σε ποσοστό πάνω από 30%, την ανεργία σε υψηλά ποσοστά επίσης, το σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις που ευνοεί την απομάκρυνση ή αποξένωση των μελών της οικογένειας, τα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ, οι παρέες των συνομηλίκων τους και η χρήση του διαδικτύου».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Σοφία Κουσίδου, επισήμανε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση νεανικής παραβατικότητας, λόγω ότι τα θύματα προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες.
«Έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βλέπουμε ακραία βία, έλλειψη συναισθήματος και τάση δημοσιοποίησης μιας παραβατικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο» ανέφερε η κ. Κουσίδου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύνολο των περιπτώσεων που χειρίστηκε η υπηρεσία, οι δράστες δεν ζήτησαν συγνώμη, ενώ ούτε οι γονείς δεν θέλησαν να συναντήσουν τους γονείς των θυμάτων.
Ο Πέτρος Κολέντσης, από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, τόνισε τη σημασία της στήριξης οικογένειας παραβατικών ανηλίκων «είναι κρίσιμη τόσο για την αποτροπή της υποτροπή, όσον για την ομαλή ένταξή τους αλλά υπάρχουν ελλείμματα στη δικτύωση φορέων και δομών, και πολλές φορές, η Υπηρεσία δεν ξέρει που να κάνει τις αναγκαίες παραπομπές».
Η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων και Εθελοντών Γονέων και Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Άγιος Στυλιανός» Ελένη Γεώργαρου διαφωνεί με τη συγκρότηση των επιτροπών ειδικών υπογραμμίζοντας «εγώ δεν είμαι υπέρ των επιτροπών, δεν έχουμε δει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα που να άπτεται πραγματικά των προβλημάτων της κοινωνίας». ι
Comments are closed.