Στοιχείο ενταγμένο στον Εθνικό Kατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού, δεν είναι απλά ένα ακόμη καρναβαλικό δρώμενο, αλλά αξιακό βίωμα για το σύνολο της κοινωνίας των ντόπιων κατοίκων, που ζώνονται τα μεράκια τους, και βηματίζουν στους αρχέγονους ρυθμούς της βαριάς κληρονομιάς, που φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν πιστά στους επίγονους.
Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 5.30 μ.μ., εγκαινιάζεται η Έκθεση Ζωγραφικής του ομογενή καλλιτέχνη Στυλιανού Παπαδόπουλου, που εμπνεόμενος απ’ τον τόπο καταγωγής του, στον οποίο επέλεξε να ζει μόνιμα, και τα ευγονικά του δρώμενα, δημιούργησε σειρά έργων υπό τον τίτλο «ΛΑΒΑρα Γαίας δέλΕΑΡ»
Ακολούθως, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Σοχού, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Κεχαγιά, το «Μουσικό Εργαστήρι», παρουσιάζει ένα εμβληματικό αφιέρωμα στην σπουδαία στιχουργό Ευτυχία Παπαγιανοπούλου υπό τον τίτλο «Τραγουδώντας την… Ευτυχία».
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η Κεντρική Πλατεία του Σοχού, υποδέχεται παρέα με τους «Κουδουνοφόρους» του Σοχού, «Μπαμπόγερους» και την «Τζαμάλα» του Βερτίσκου, δρώμενα απ’ το Μοναστηράκι Δράμας, και την Σούρβα απ’ τους Γόννους της Λάρισας, «Αράπηδες» από την Νικησιανή και Μωμόγερους από το ΚΙΛΚΙΣ.
Την επόμενη εβδομάδα, η ντόπια παράδοση, γίνεται θεατρική παράσταση. «Τι καλό – κακό μας βρήκε…» το νέο θεατρικό πόνημα σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, που πλαισιωμένος από μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών και κατοίκους του Σοχού, ανοίγουν την σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου στις 7 μ.μ.
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ο Σοχός δίνει ραντεβού με τις παραδόσεις, και στην κεντρική πλατεία, υποδέχεται από τις 11 π.μ. έως και το μεσημέρι τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο Λαγκαδά, τον Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο από το Σκουτάρι Σερρών, τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασβεστοχωρίου και τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Σερρών, που με το πέρας της παρουσίασης θα συμπαρασύρουν κατοίκους και επισκέπτες, σε ένα αξέχαστο γλέντι, συνοδεία των Ορχηστρών του Ηλία Δημάνου και των Μαλαμάδων.
Το τριήμερο της Αποκριάς, ξεκινά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 4.30 μ.μ., με τον παιδικό αποκριάτικο χορό.
Την 1η Μαρτίου 2025, η «Ρούμπα» ξεκινά στις 6 μ.μ. με παραδοσιακούς χορούς από τον Κοινωφελή Σύλλογο «Άγιος Χριστόφορος» Σοχού, ενώ μισή ώρα αργότερα, το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι της νύφης (Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού), στο σπίτι του γαμπρού εν χοροίς κι οργάνοις, (ζουρνάδες της ορχήστρας Γιάννη Ζουρνατζή) διερχόμενο για τα απαραίτητα «αντέτια» και απ’ την Κάτω Αγορά όπου λειτουργεί το παραδοσιακό σπίτι της Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού.
Φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες «χαρεύουν» παραδοσιακά, υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων, για να καταλήξουν στις 8 μ.μ., στο «Ζαπούς», το άναμμα δηλαδή της καθαρτήριας φωτιάς, στο «Κουμλούκ», την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην κεντρική πλατεία.
Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2025, οι Σύλλογοι Λαγυνών, Κουφαλίων και Αυγής, συνοδεία της «Broza Banda» από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., βηματίζουν στα ηχοχρώματα του Πόντου της Θράκης της Ηπείρου και της Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί η παρωδία γάμου ή όπως είναι γνωστός « Ο Γάμος της Αράπκας», όπου ολόκληρο το χωριό, απ’ τα Δύο Βρυσιά έως την Παιδική Χαρά Αθανασιάδη γίνεται μια παρέα, στον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Σοχού, προετοιμάζει και ντύνει τη νύφη, στην οικία Γιάννη Μήττα, συγγενείς και κουμπάροι, ψήνουν, χορεύουν και τραγουδούν, με χάλκινα, ζουρνάδες και νταούλια., για να καταλήξουν στο «ξύρισμα του γαμπρού».
Την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025, οι Κουδουνοφόροι «Μέριου», έχουν την τιμητική τους. Μετά, τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Σοχού, της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού και άλλων τοπικών Συλλόγων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινής Σερρών, που θα παρουσιάσουν 12 μ.μ.-1 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία, χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας, ακολουθεί το «Έθιμο της Συγχωρέσεως» που ονομάζεται στην ντοπιολαλιά «Προσταβάνι»: Νεότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους γηραιότερους δίνοντάς τους ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι προκειμένου να ζητήσουν συγνώμη κι έτσι να προχωρήσουν στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας.
Φέτος για πρώτη φορά, στην παρουσίαση του εθίμου, μετέχουν οι ωφελούμενοι των Πρότυπων Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΚΔΑΟ ΑμεΑ – ΚΔΗΦ «ΘΑΛΠΩΡΗ».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μοιράζεται φασολάδα και Σαρακοστιανά εδέσματα δωρεάν, καθώς και ντόπιες πίτες, γλυκές, με ρύζι, γάλα και αυγά, καθώς κατά το τυπικό, οι Σοχινοί το Σάββατο της Τυρινής, την παρασκεύαζαν και την μοίραζαν απαραίτητα σε τρία σπίτια, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών.
Στις 3 μ.μ. ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση, εν αρχή με πεζοπόρα και άλλα τμήματα κατοίκων, φορέων και Συλλογικοτήτων, Μαθητών των Νηπιαγωγείων, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου Σοχού, καθώς και των προσκεκλημένων εκπολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και της Δομής ΚΔΑΠ «4everkids Sohos».
Ακολουθεί ο Παραδοσιακός Γάμος απ’ τους συλλόγους του Σοχού, με τα έθιμα της «Προίκας» και «Μπουγκαζιαϊα» ενώ στις 3.30 μ.μ., οι Κουδουονοφόροι «Μέριου», κάθε ηλικίας, από βρέφη στις κούνιες, ίσαμε αιωνόβιους τελεστές που το λέει η καρδιά τους, ξεχύνονται, «στα καλντερίμια της κωδωνόκρουστης αλήθειας μας», περιμετρικά της πλατείας, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, για το έθιμο – βίωμα, που φθάνει στους χρόνους μας ίδιο κι απαράλλαχτο αιώνες τώρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων το στολίδι του Σοχού, το τοπικό μουσείο στην Κάτω Αγορά, θα παραμείνει ανοιχτό και επισκέψιμο, με δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες.
Εντός του, εκτός από την πλούσια συλλογή του, μπορεί κάθε επισκέπτης να δει από κοντά τις φορεσιές των Κουδουνοφόρων και να δοκιμάσει το «καλπάκι».
Comments are closed.