«Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται από χθες στο Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φορέα υλοποίησης την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης και πραγματικά ευελπιστώ αυτό το ελληνικό πιάτο που γίνεται με πρώτη ύλη από το Λαγκαδά και βρίσκεται στην πρωτοπορία της παραδοσιακής γαστρονομίας, να είναι το πρώτο που θα λάβει την σφραγίδα ΕΠΙΠ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλα πολλά», επισήμανε ο διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών.
Κατά τον ίδιο, η ομάδα του προγράμματος κατέγραψε 125 παραδοσιακές συνταγές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση διαμορφώθηκαν στις 80 και μετά και τα γευστικά πάνελ συρρικνώθηκαν στις 30 «για να καταλήξουμε τελικά σε εννέα», τόνισε. Μεταξύ των παραδοσιακών συνταγών το έργου, συγκαταλέγονται : κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι, σουτζουκάκι Λαγκαδά, μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι, μελιτζάνα με φέτα, λαχαναντολμάδες, χταπόδι στιφάδο και ρεβανί.
Μιλώντας για την καινοτομία που προωθούνταν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, της εδώδιμης μεμβράνης, κατασκευασμένη από τυρόγαλα και κυτταρίνη και με ενσωματωμένα αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην συντήρηση του έτοιμου γεύματος στην ψύξη, ο κ. Σαμούρης σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για την αξιοποίησή της.
Για την εδώδιμη μεμβράνη, ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Βλάχος, επισήμανε ότι αυτή σχεδιάζεται με στόχο να αλληλεπιδρά με το τρόφιμο που θα πλαισιώνει και θα του δίνει νέα χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι τα αιθέρια έλαια που θα είναι ενσωματωμένα σε αυτήν και δοκιμάστηκαν είναι τα ρίγανης και του θυμαριού και όπως τόνισε, «είναι συμβατά με τα περισσότερα ελληνικά πιάτα και όχι μόνο δεν αλλοιώνουν τη γεύση τους, αλλά αντίθετα την ενισχύουν».
Την πεποίθησή του ότι τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μπορούν σε βάθος 10ετίας να αποτελούν την μεγάλη εξαγωγική δύναμη της Ελλάδας, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, Γιώργος Κεφαλάς, κτηνοτρόφος, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη «να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα τυποποίησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά».
Με το επενδυτικό σχέδιο MACEDONIAN GOURMET η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με καινοτόμα συσκευασία. Παράλληλα στοχεύει σε μια διαδικασία που βελτιστοποιεί τις αλυσίδες εφοδιασμού των συγκεκριμένων παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων στην ίδια την επιχείρηση, και βοηθάει στον εντοπισμό των πιθανών αγορών. Επιπλέον στηρίζει και αναπτύσσει κανάλια μάρκετινγκ για την προώθηση των γαστρονομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία επιπλέον διαθέτουν καινοτόμα συσκευασία- premium προϊόντα.
Ανέφερε ότι η εταιρεία με έδρα την ‘Ασσηρο, έχει παρουσία σε 27 πόλεις στην Ελλάδα και εξάγει σε ποσοστό ως και 7% επί του τζίρου της σε Αμερική, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο, ενώ ασχολείται με τη μαζική εστίαση, παράγοντας ημερησίως ως και 80.000 μερίδες έτοιμων γευμάτων, σιτίζοντας πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δημοτικά σχολεία και μετανάστες, ενώ διαθέτει και βιομηχανικό Catering.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε με καμάρι, ότι από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία που το 1981 έγινε ΑΕ, «δεν μετρά κανένα περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης», αφού όπως είπε η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων της είναι το «νούμερο ένα στην ατζέντα της επιχείρησης».
Το πρόγραμμα «Makedonian Gourmet», χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ποσό άνω των 400.000 ευρώ και στόχος του ήταν η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων που είναι ενταγμένα στην μακεδονίτικη κουζίνα και κατασκευάζονται με προϊόντα της περιοχής. Οι εταίροι του προγράμματος είναι οι ΕΛΓΟ-Δήμητρα-ΙΚΕ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και η επιχείρηση εκμεταλλεύσεων εστιατόρια- τουριστικές επιχειρήσεις «Αφού Κομπατσιάρη ΑΕ, ενώ ο υπεύθυνος για την γαστρονομία, τουρισμό και αγροδιατροφή του project, είναι ο Γιώργος Παλησίδης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed.