Στη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζουν την Ημέρα της «Κυρίας της Altagracia», στη Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία τα γενέθλια του Ουέλλινγκτον και στην Πολωνία είναι Ημέρα της Γιαγιάς!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1789 Τυπώνεται στη Βοστόνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο «The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth».
1790 Ο Dr. Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρήση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου για την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Από το επίθετό του προκύπτει η «γκιλοτίνα»…
1793 Αφού κρίθηκε ένοχος για προδοσία, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας εκτελείται στη γκιλοτίνα.
1830 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1898 Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1911 Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ομώνυμο ράλλυ.
1925 Η Αλβανία ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1946 Το ΚΚΕ ζητά την αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα. Την ίδια μέρα, οι Σοβιετικοί καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την παρατεταμένη παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
1963 Πεθαίνει στις φυλακές Ιτζεδίν ο Γιώργης Ερυθριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
1975 Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού.
1976 Πραγματοποιείται η πρώτη εμπορική πτήση με επιβάτες του υπερηχητικού αεροπλάνου Concorde.
1996 Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
2010 Δημοσιεύεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για επανάληψη της «Δίκης των 6», που έγινε το 1922 και οδήγησε έξι στρατιωτικούς και πολιτικούς στο εκτελεστικό απόσπασμα ως υπαίτιους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1763 Αυγουστίνος Ροβεσπιέρος, Γάλλος επαναστάτης
1869 Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής
1895 Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγα, Ισπανός σχεδιαστής μόδας
1905 Κριστιάν Ντιόρ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
1921 Αλέξης Δαμιανός, Έλληνας σκηνοθέτης
1922 Τέλι Σαβάλας, γεννήθηκε σαν σήμερα στη Νέα Υόρκη και πέθανε 22 Ιανουαρίου 1994 στο Λος Άντζελες. Ήταν ελληνικής καταγωγής, πιο γνωστός για τον ρόλο του ως «Κότζακ» στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε από το 1973 έως το 1978.
Ο Αριστοτέλης Σαβάλας ήταν το 2ο από τα πέντε παιδιά του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, μεταναστών με καταγωγή από τη Λακωνία. Ο πατέρας του είχε εστιατόριο και ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και λούστρος. Όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνον ελληνικά!
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταδίδοντας τη σειρά «Your Voice of America» και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν το ξεκίνημά του. Ηθοποιός έγινε μετά τα 35 του! Έπαιξε με τον Τζορτζ Λέιζενμπι στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος».
Το 1948, παντρεύτηκε την συμμαθήτριά του στο κολλέγιο, Κάθριν Νικολαΐδης και απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Κριστίνα. Το 1957, η Κάθριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Μετά τον χωρισμό του και την επιστροφή στο σπίτι τής μητέρας του, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την δασκάλα στο Κέντρο Θεάτρου του Γκάρντεν Σίτυ, την Μέριλιν Γκάρντερ. Θα παντρευτούν το 1960 και θα κάνουν δύο κόρες, την Πηνελόπη και την Κάντις. Θα πάρουν διαζύγιο το 1974. Τον Ιανουάριο του 1969, κατά την διάρκεια γυρισμάτων, θα γνωρίσει την ηθοποιό Σάλυ Άνταμς, με την οποία θα αποκτήσει τον γιο του, Νικόλας Σαβάλας. Δε θα παντρευτούν αλλά θα μείνουν μαζί μέχρι το 1978.
Κατά την διάρκεια τής τελευταίας σεζόν του «Κότζακ» θα γνωρίσει την Τζούλι Χοβλάντ, μια ταξιδιωτική πράκτορα από την Μινεσότα. Θα παντρευτούν το 1984 και θα κάνουν δύο παιδιά, τον Κριστιάν και την Αριάνα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1994.
1924 Μπένι Χιλ, Άγγλος ηθοποιός
1935 Λευτέρης Βερυβάκης, Έλληνας πολιτικός
1941 Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ισπανός τενόρος
1943 Δημήτρης Πουλικάκος, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδοποιός
1944 Τζακ Άμποττ, Αμερικανός εγκληματίας και συγγραφέας
1953 Πολ Άλεν, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Microsoft
1956 Τζίνα Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1963 Χακίμ Ολάζουον, Νιγηριανός μπασκετμπολίστας
1977 Φιλ Νέβιλ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1983 Άλεξ Άκερ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1988 Άστον Ίτον, Αμερικανός δεκαθλητής
1989 Χενρίκ Μιχιταριάν, Αρμένιος ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1924 Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης
1943 Κωνσταντίνος Δαβάκης, Έλληνας στρατιωτικός
1950 Τζορτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας γνωστός από το έργο του «1984»
1959 Σέσιλ Ντε Μιλ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1984 Γιάννης Σκαρίμπας, Έλληνας συγγραφέας
1993 Δημήτρης Νικολαΐδης, Έλληνας ηθοποιός
1998 Τζακ Λορντ, Αμερικανός ηθοποιός, ο πρωταγωνιστής της πρώτης τηλεοπτικής σειράς «Χαβάη 5-0»
2011 Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, Ελληνίδα ενδυματολόγος, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη 22 Αυγούστου 1922.
Σπούδασε στην Αθήνα και το Σικάγο. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανή από μητέρα. O στρατιωτικός και πολιτικός πατέρας της, Αθανάσιος Βαχλιώτης, την παρότρυνε να ανοίξει τα φτερά της για την Αμερική. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της δημιούργησε κοστούμια για περισσότερα από 300 κινηματογραφικά και θεατρικά έργα.
Το 1974 τιμήθηκε με το Βραβείο Όσκαρ Ενδυματολογίας για τη δουλειά της στην ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ». Τιμήθηκε με τρία Βραβεία Τόνυ (ενώ ήταν υποψήφια 11 φορές!!!) για τα κοστούμια που κατασκεύασε για τις παραστάσεις «Άννι», «Μπάρνουμ» και «Το κλουβί με τις τρελές».
Το 1976 διακρίθηκε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης, ενώ το 1986, έλαβε τιμητική θέση στο Theater Hall of Fame. Το 2000 τιμήθηκε για το σύνολο της καριέρας της από το Σωματείο Αμερικανών Ενδυματολόγων.
Οι παραγωγές της περιλάμβαναν τις ταινίες Το δίκτυο, Τα μάτια της Λόρα Μαρς και Πλούσιες και διάσημες. Κέρδισε Όσκαρ και ένα βραβείο από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ». Τα σχέδιά της για αυτήν την ταινία έγιναν σειρά ρούχων, η οποία πουλήθηκε αποκλειστικά από τα Bloomingdale’s στο Μανχάταν. Ήταν σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Τομ Όλντριτζ από το 1953 μέχρι τον θάνατό της, σε ηλικία 88 ετών.
2023 Ερρίκος Ανδρέου, σε ηλικία 84 ετών φεύγει ο σκηνοθέτης και σύζυγος της ηθοποιού Νόρας Βαλσάμη, ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 1938, αλλά μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και την σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς παραγωγές, όπως, «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», και «Λέων της Σπάρτης».
Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κέρδισε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.
Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς.
Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο βραβείο κέρδισε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας».
Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη. Σκηνοθέτησε επίσης και τις κοσμοπολίτικες ερωτικές περιπέτειες σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη «Αναζήτησις», «Ψυχή και σάρκα», «Το αγκίστρι». Τελευταία του ταινία ήταν η «Μοιραία σχέση» το 2009.
Από το 1977 και μετά στράφηκε στην τηλεόραση σκηνοθετώντας αρκετές επιτυχημένες σειρές, βασισμένες στα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου με ιδανική ερμηνεύτρια την Νόρα Βαλσάμη, όπως η «Αφροδίτη», η «Αναδυομένη» και οι «Μυστικοί Αρραβώνες».
Με τη Νόρα Βαλσάμη γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» της Φίνος Φιλμ.
Ύστερα από έξι χρόνια σχέσης, παντρεύτηκαν στις 18 Ιουνίου 1973 και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο Τζούνιορ.
Comments are closed.