Γιορτάζουν οι Ευθύμιοι και οι Ευθυμίες!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
250 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει ευρύτατο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη.
1929 Προβάλλεται στους κινηματογράφους «Ο Ληστής της Αριζόνα», η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.
1930 Η Διάσκεψη της Χάγης για τις πολεμικές επανορθώσεις εγκρίνει το σχέδιο Γιανγκ, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Γερμανίας.
1937 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά, επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
1942 Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
1955 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρούνται σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων.
1962 Ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 1961, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 8.388.533 άτομα και της περιφέρειας πρωτευούσης σε 1.852.709.
1969 Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται ως ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1982 Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα.
1993 Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται ως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
1996 Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
2001 Ο Τζορτζ Γ. Μπους δίνει τον προεδρικό όρκο ενώπιον του δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.
2009 Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον προεδρικό όρκο. Είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός και 44ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.
2010 Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνα.
2021 Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις ορκίζεται 49η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γίνεται η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μισή Αφροαμερικανίδα και μισή ΑμερικανοΙνδή στην ιστορία των ΗΠΑ που αναλαμβάνει το αξίωμα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1906 Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας εφοπλιστής που γεννήθηκε στην αριστοκρατική συνοικία Μελαντία της Σμύρνης και έφυγε στο Νεϊγί-συρ-Σεν, στις 15 Μαρτίου 1975.
Πατέρας του, ήταν ο εύπορος καπνέμπορος Σωκράτης Ωνάσης και μητέρα του, η πρώτη σύζυγός του Πηνελόπη Δολόγλου. Είχε μια μεγαλύτερη αδελφή την Άρτεμη. Μετά τον θάνατο της μητέρας του το 1911, ο πατέρας του παντρεύτηκε την Ελένη Τζώρτζογλου και απέκτησαν δυο κόρες, την Μερόπη και την Καλλιρρόη. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής. Ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα.
Το 1923, ο Ωνάσης έφτασε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής με διαβατήριο Νάνσεν και έπιασε την πρώτη του δουλειά ως τηλεφωνητής στη βρετανική εταιρεία United River Plate Telephone Company, ενώ σπούδαζε Εμπόριο και Διοίκηση Λιμένων.
Ξεκίνησε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών και κέρδισε πολλά χρήματα εισάγοντας τουρκικό καπνό στην Αργεντινή. Ίδρυσε την πρώτη του ναυτιλιακή εμπορική εταιρεία στο Μπουένος Άιρες, την Astilleros Onassis. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έχτισε την αυτοκρατορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του. Η κληρονομιά του στο Μπουένος Άιρες ήταν το Ταμείο Ελληνικού Πολιτισμού που παρείχε υποτροφίες για νέους και ένα ακαδημαϊκό διεθνές πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ Αργεντινής, Ελλάδας, Μονακό και Ηνωμένων Πολιτειών. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται και διαχειρίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση και ήταν υπό τη διεύθυνση της κόρης του Χριστίνας η οποία κατά τραγική σύμπτωση (;) πέθανε στο Μπουένος Άϊρες…
Ο Ωνάσης δημιούργησε ένα στόλο 140 φορτηγών και δεξαμενόπλοιων που έπλεαν υπό όποια σημαία τον συνέφερε. Ασχολήθηκε και με τη φαλαινοθηρία. Το 1954 βρισκόταν σε τελικές συζητήσεις με τον βασιλιά Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας για συμφωνία μεταφοράς αργού πετρελαίου, συμφωνία που η Arabian-American Oil Co. σαμποτάρισε.
Τότε βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, χάρη όμως σε μια ιστορική σύμπτωση, την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από τον Νάσερ, κατάφερε να βγάλει περισσότερα χρήματα από ό,τι σε ολόκληρη τη ζωή του. Μετέφερε την έδρα των επιχειρήσεών του στο Old Sporting Club στο Μονακό και απέκτησε μετοχές στο καζίνο Monte Carlo, το Monaco Yacht Club, το Hôtel de Paris και το 1/3 της έκτασης της χώρας! Το 1956, αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο την εκμετάλλευση των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957, με προδιαγραφές εξυπηρέτησης επιβατών που σήμερα θεωρούνται αδιανόητες λόγω κόστους. Πολύ γρήγορα, αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Στα τέλη του 1974 ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά τον θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο.
Χρηματοδότησε την κατασκευή ενός ουρανοξύστη 52 ορόφων στο Μανχάταν, τον Ολυμπιακό Πύργο. Είχε ακίνητα στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Μόντε Κάρλο, την Αθήνα και το Ακαπούλκο.
Το 1963 θα αγοράσει από τον Γεώργιο Φίλιππα τον περίφημο Σκορπιό, μια νησίδα του Ιονίου πελάγους. Έφερε γεννήτριες ρεύματος και εξασφάλισε παροχή νερού από τη γειτονική Λευκάδα, έφερε λουλούδια και φυτά, ακόμη και τροπικά πτηνά και άνοιξε δρόμο, ώστε να είναι το νησί προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Κατασκεύασε επίσης ελικοδρόμιο και μια μαρίνα. Χαρακτηριστική είναι η ροζ βίλα που έχτισε αλλά και μπάγκαλοους για τους φιλοξενούμενούς του.
Τον Οκτώβριο του 1968, επί Χούντας και λίγο μετά τον γάμο του με τη Τζάκι Κένεντι, ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος Ωμέγα, ενός επενδυτικού προγράμματος αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων που στόχευε στην κατασκευή σημαντικών βιομηχανικών υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός διυλιστηρίου πετρελαίου και ενός μεταλλουργείου αλουμινίου. Είχε συζητήσει με τον Έλληνα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, για το σχέδιο, δανείζοντας στον Παπαδόπουλο τη βίλα του στο Λαγονήσι και αγοράζοντας φορέματα για τη γυναίκα του. Το πρόγραμμα επικρίθηκε έντονα από την Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή».
Ένας άλλος που αντιτάχθηκε στο Πρόγραμμα Ωμέγα ήταν ο συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος, ο οποίος προτίμησε τη συμφωνία που πρόσφερε ο αντίπαλος του Ωνάση, Σταύρος Νιάρχος, και το πρόγραμμα τελικά μοιράστηκε μεταξύ τους.
Το 1946, μετά από τρία χρόνια στενής πολιορκίας, ο Ωνάσης παντρεύεται την Τίνα Λιβανού, κόρη του Σταύρου Λιβανού στη Νέα Υόρκη με κουμπάρο τον εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο. Ο γάμος τους θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. Εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και ο Ωνάσης είχε πατήσει τα 40. Το ζευγάρι θα αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Υόρκη.
Το καλοκαίρι του 1959, μια κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό Christina γίνεται η αφορμή ώστε η εύθραυστη σχέση του ζευγαριού να διαλυθεί. Ο Ωνάσης ερωτεύεται την Μαρία Κάλλας και την προσκαλεί μαζί με τον σύζυγό της να περάσουν μαζί μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών. Όταν, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, η Τίνα Λιβανού αντιλαμβάνεται την απιστία του συζύγου της με την Κάλλας, δεν διστάζει να εγκαταλείψει τη θαλαμηγό βάζοντας τέλος στον γάμο τους έπειτα από 12 χρόνια.
Το 1957, η κοσμικογράφος Έλσα Μάξγουελ διοργάνωσε ένα πάρτι προς τιμήν της Κάλλας. Εκεί, η Μάξγουελ σύστησε την Κάλλας στον Ωνάση. Το 1959, μετά από δέκα χρόνια γάμου, η Κάλλας άφησε τον Μενεγκίνι. Θα την εγκαταλείψει όμως ο Ωνάσης για να παντρευτεί στις 20 Οκτωβρίου 1968 τη χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού Προέδρου Τζον Φ. Κέννεντυ.
Πριν παντρευτεί την Τζάκι, είχε σχέση με τη μικρότερη αδερφή της, Λι Ράντζβιλ, ενώ ήταν παντρεμένη δεύτερη φορά τον πρίγκιπα Στανισλάβ Ράντζβιλ. Η τραγική δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ, αδελφού του δολοφονημένου συζύγου της, τον Ιούνιο του 1968, δεν απέτρεψε την Τζάκι να επισημοποιήσει το δεσμό της με τον Έλληνα Κροίσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα.
Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών. Δεν συνήλθε ποτέ από αυτό το πλήγμα. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, από οξεία μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, τάφηκε στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, δίπλα στον γιο του. Εκεί τάφηκε αργότερα και η κόρη του, Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988.
1920 Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
1921 Τέλμο Θάρρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1930 Μπαζ Όλντριν, Αμερικανός αστροναύτης
1948 Παναγιώτης Ψωμιάδης, Έλληνας πολιτικός, έχει διατελέσει βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 1990 μέχρι το 2002, νομάρχης Θεσσαλονίκης από το 2003 μέχρι το 2010 και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από το 2011 έως το 2013.
Τον Απρίλιο του 2011 τέθηκε σε αργία και κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμα του Περιφερειάρχη έχοντας κριθεί ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Με καταγωγή από τα Κάτω Πορόϊα Σερρών. είναι το τρίτο παιδί οικογένειας Ποντίων προσφύγων. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε δρομέας στα 400 μέτρα. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολήθηκε με εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε μπαρ-αναψυκτήριο και το 1990, έγινε ιδιοκτήτης λαϊκού κέντρου διασκέδασης και τραγουδιστής.
Το 2015 άρχισε να ασχολείται με τις τηλεπωλήσεις υποδημάτων για διαβητικούς ενώ το 2021 συμμετείχε ως διαγωνιζόμενος στο ριάλιτι του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, «Η Φάρμα».
Το 2012 ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς τον όρισε υπεύθυνο για την προεκλογική εκστρατεία της «Νέας Δημοκρατίας» στη Βόρεια Ελλάδα.
Το 2014 ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα «Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης-ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.» Συμμετείχε στο Ευρωψηφοδέλτιο και ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Στις δημοτικές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός του «Δύναμη Πολιτών» έλαβε 5.53% με αποτέλεσμα να πάρει 3 έδρες.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2002, αποκαλύφθηκε ότι είχε κατασκευάσει παράνομα πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα στη Χαλκιδική, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, προοριζόταν για τη μητέρα του. Το 2010 κατηγορήθηκε για έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ύψους 800.000 ευρώ και τα επόμενα χρόνια για διάφορα ακόμη οικονομικά σκάνδαλα.
Το 2012 το όνομά του ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τοκογλυφίας στην Ελλάδα, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών και προσέφεραν προστασία σε νυχτερινά κέντρα και καταστήματα.
1951 Ίαν Χιλ, Άγγλος μπασίστας του συγκροτήματος Judas Priest
1957 Φίλιππος Σοφιανός, Έλληνας ηθοποιός
ΘΑΝΑΤΟΙ
1962 Αντώνιος Φιξ, Έλληνας βιομήχανος και πολιτικός
1980 Δημήτρης Ζευγάς, Έλληνας τραγουδιστής
1983 Γκαρίντσα, ο Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος ήταν Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1984 Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός γνωστός από τον ρόλο του «Ταρζάν»
1990 Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1993 Όντρεϊ Χέπμπορν, Βρετανίδα ηθοποιός
1994 Ματ Μπάσμπι, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής
2012 Γιάννης Κεφαλογιάννης, Έλληνας πολιτικός
2012 Έτα Τζέιμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
2013 Παύλος Μάτεσις, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος
2024 Χάρης Κωστόπουλος, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός
.
Comments are closed.