Φίλες και φίλοι, σίγουρα όλοι σας βλέπετε και ακούτε τα Δελτία ειδήσεων που σας ενημερώνουν για την επιδείνωση του καιρού. Αν πρόκειται να κινηθείτε αύριο στον Νομό Θεσσαλονίκης, καλό είναι να εξασφαλίσετε ότι η μετακίνηση σας στο χιόνι δεν θα έχει απρόοπτα! Για αυτό θα πρέπει να είσαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, ειδικά αν οδηγείτε κάποιο μικρό ή μεσαίο αυτοκίνητο πόλης. Φυσικά, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε προβλέψει είναι να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβερτες, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε αποτελεσματικά πάνω στο χιόνι. Η επιλογή ανάμεσα στις αλυσίδες ή τις χιονοκουβέρτες έγκειται καθαρά στην προτίμηση του οδηγού, καθώς και οι 2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και ασφαλείς. Ωστόσο, η προστασία των ελαστικών – αν και το κυριότερο – δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια οδήγησης σε χιονισμένο ή καλυμμένο με πάγο δρόμο. Καλό είναι να δούμε μερικά tips που θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν προκειμένου να οδηγήσουμε με ασφάλεια σε χιόνι ή πάγο.
Προετοιμάζουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο!
Το χιόνι και ο παγετός είναι μια ακραία και ιδιαίτερη οδηγική συνθήκη και για να αποφύγουμε οποιοδήποτε απρόοπτο κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι το όχημα μας είναι άρτια συντηρημένο. Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε είναι:
Η μπαταρία. Θα πρέπει να τσεκάρουμε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου μας είναι πλήρως φορτισμένη.
Τα υγρά του αυτοκινήτου. Για να εξασφαλίσουμε ότι η μηχανή του αυτοκινήτου δεν θα μας “προδώσει” κατά την εξόρμηση μας στο χιόνι, θα πρέπει να ελέγξουμε την στάθμη του αντιψυκτικού και σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη, να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα.
Τα ελαστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ελαστικά του οχήματος μας δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλύτερο βάθος του πέλματος στα ελαστικά, τόσο καλύτερος έλεγχος στο δρόμο. Αν είστε κάτοικοι που μένετε στα Βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης, καλό είναι να έχετε προμηθευτεί και χειμερινά ελαστικά, και χιονολάστιχα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για βέλτιστο κράτημα και φρενάρισμα σε χειμερινές συνθήκες.
Τα τζάμια. Ένα σημείο που πρέπει να είναι πάντα καθαρό είναι τα τζάμια του αυτοκινήτου, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Για να καθαρίσουμε τα τζάμια, απομακρύνουμε το χιόνι από το παρμπρίζ με μία “ξύστρα” και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους υαλοκαθαριστήρες, μιας και ενδείκνυται να είναι σε καλή κατάσταση. Γεμίζουμε το παγούρι του υγρού για τα τζάμια με το ειδικό αντιψυκτικό.
Μειώνουμε ταχύτητα!!!
Η οδήγηση σε συνθήκες χιονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική, για αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Το έδαφος είναι αρκετά ολισθηρό σε περιπτώσεις χιονιού ή πάγου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να “ξεφύγουμε” από το δρόμο. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να οδηγούμε, μειώνοντας συνεχώς την ταχύτητα, ανάλογα με τη δυσκολία που παρουσιάζει ο δρόμος στον οποίο κινούμαστε. Πολλές φορές, μάλιστα, συνιστάται να οδηγούμε αρκετά κάτω από το προτεινόμενο όριο ταχύτητας, ώστε να είμαστε ασφαλείς σε όλη τη διαδρομή.
Ανάβουμε τα φώτα ομίχλης
Κατά την οδήγηση μας σε χιονισμένο δρόμο και ειδικά όσο διαρκεί η χιονόπτωση, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα, τόσο του δρόμου στον οποίο κινούμαστε, όσο και για να φαινόμαστε εμείς οι ίδιοι στους υπόλοιπους οδηγούς. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να έχουμε αναμμένα τα φώτα ομίχλης, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης, καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
Ο πάγος κρύβει παγίδες!
Μετά τη χιονόπτωση και ειδικά μετά το λιώσιμο του χιονιού, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια οδήγησης, καθώς ο δρόμος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ολισθηρός από σημεία πάγου που έχουν παραμείνει πάνω του. Επίσης, ένα ακόμα φαινόμενο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι αυτό του “μαύρου πάγου”: πρόκειται για νερό που έχει παγώσει και έχει το χρώμα του οδοστρώματος, δημιουργώντας στην ουσία ένα πολύ λεπτό «φίλμ» το οποίο έχει όλες τις ιδιότητες του πάγου και ενώ ο δρόμος δείχνει στεγνός είναι αρκετά ολισθηρός. Τέλος, θα πρέπει να προσέξουμε πως θα διασχίσουμε δρόμους που περνάνε κάτω από γέφυρες ή/και διαβάσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι σημεία που πιάνουν συνεχώς πάγο.
Προσοχή στους απάτητους δρόμους
Σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, καλό είναι να αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε δρόμους και μονοπάτια, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς από εκχιονιστικά μηχανήματα ή είναι ακόμα “απάτητα” από άλλα οχήματα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουμε στο χιόνι.
Τι να έχουμε μαζί μας;
Επειδή αρκετοί από την παρέα των ακροατών του Ράδιο Θεσσαλονίκη, είστε «παντός καιρού» και ταξιδεύετε με όλες τις καιρικές συνθήκες, είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και για χιόνι. Αξίζει να υπάρχει ένα μικρό κιτ επιβίωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής απαραίτητα: εμφιαλωμένο νερό, συσκευασμένα σνακ όπως μπάρες δημητριακών, αλουμινοκουβέρτα, γάντια, αδιάβροχο, σκούφο, φακό, και φυσικά φαρμακείο αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο. Στα πιο πάνω δεν ξεχνάμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες από την 1η Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται στο κάθε αυτοκίνητο.
Όχι άσκοπες μετακινήσεις!
Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, το πιο ασφαλές είναι να περιορίσουμε ή και να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Στην πόλη μας οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως ο Χορτιάτης και το περιαστικό Δάσος του Σέιχ- Σου, κατακλύζονται από χιλιάδες άτομα που επιζητούν ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι! Η απόδραση αυτή είναι ιδιαίτερα αγαπητή από μικρούς και μεγάλους, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η οδήγηση σε συνθήκες χιονιού μπορεί να κρύβει κινδύνους, παρά τα όμορφα τοπία που μπορεί να συναντήσουμε στον δρόμο μας, και οι ατέλειωτες ουρές στους δρόμους, στις περισσότερες φορές χαλάνε την διάθεση!
Προσέχουμε για να έχουμε!
Comments are closed.