Πρόκειται για «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Νίκου Τσινίκα, που «μετακόμισαν» σε άλλο χώρο.
Μετά την παρουσίαση των ηχητικών γλυπτών στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης τον περασμένο χρόνο, η έκθεση «Θορυβότονα» φιλοξενείται πλέον στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις, όπου σύμφωνα με τον δημιουργό τους, ίσως βρήκε καλύτερα τη θέση της.
«Πλέον η έκθεση δεν βρίσκεται σε ένα μουσείο τέχνης, αλλά σε ένα μουσείο τεχνολογίας. Τα δικά μου εκθέματα δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά έργα. Η κινητική γλυπτική έχει στην ουσία και τεχνολογία, γιατί για να την κάνεις πρέπει να τη σχεδιάσεις, έχει επινοητικότητα, έχει πρωτοτυπία και τα έργα μου στα χέρια των θεατών είναι σε θέση να παράγουν ήχους, δημιουργώντας μια ακουστική ατμόσφαιρα. Οπότε συνδυάζουν και τα δύο», δηλώνει ο Νίκος Τσινίκας.
Σε έναν λίγο μεγαλύτερο χώρο και εμπλουτισμένη με δύο επιπλέον έργα, η έκθεση αποτελείται από 8 κινητικά ηχητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με ένα βίντεο διάρκειας έξι λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.
Ένα από αυτά παράγει ήχους πλανόδιων μουσικών και είναι εμπνευσμένο από τους μουσικούς του δρόμου, τους buskers του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ό,τι έβρισκαν πεταμένο και με πρωτότυπες ιδέες το μετέτρεπαν σε μουσικό όργανο.
Ένα άλλο είναι η επίπεδη ρομβία, δηλαδή έναν «σταυρός» που περιστρέφεται πάνω από αντικείμενα, τοποθετημένα σε ομόκεντρους κύκλους. Όπως περιστρέφεται, χτυπάει χορδές και μικρές λάμες με πένες από κιθάρα, ενώ βούρτσες παράγουν ήχους σε τρίφτες. Στη συνέχεια, μία μηχανή που παράγει πολλά ηχητικά εφέ, δημιουργεί ήχους καταιγίδας, ενώ εντυπωσιάζουν επίσης οι σφυρίχτρες, στις οποίες το φύσημα του αέρα που χρειάζονται για να ακουστεί ο ήχος τους, προκαλείται από διάφορες φούσκες, φυσητήρες για τη φωτιά, τρόμπες ή σύριγγες.
Την έκθεση, που φιλοξενείται στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Νόησις» δίπλα στο Μουσείο Τεχνολογίας και έχει ελεύθερη είσοδο, έχει επισκεφθεί ήδη πλήθος κόσμου με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μαθητές, μετά από οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Τσινίκα, η μεγάλη επισκεψιμότητα και η διάδραση έχει προκαλέσει καταστροφές σε κάποια από τα εκθέματα, γι’ αυτό και αφιερώνει τις Δευτέρες -που είναι κλειστό το Νόησις, στην εκ νέου επισκευή τους.
Τα «Θορυβότονα» θα παραμείνουν στο ΝΟΗΣΙΣ έως τις 23 Φεβρουαρίου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed.