ΓΕΓΟΝΟΤΑ
49 π.Χ Ο Ιούλιος Καίσαρ διαβαίνει με τον στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα, όριο του ρωμαϊκού κράτους, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Αναφωνεί την ιστορική φράση «ο κύβος ερρίφθη». Θα πορευτεί προς τη Ρώμη, θα συγκρουστεί με τη Σύγκλητο και θα αναγορευτεί σε Αυτοκράτορα.
1789 Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκλέγεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1810 Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ. Η Εκκλησία της Γαλλίας ακυρώνει το γάμο τους, που κράτησε πάνω από 13 χρόνια.
1863 Εγκαινιάζεται το μετρό του Λονδίνου, το underground, ο παλαιότερος υπόγειος σιδηρόδρομος του κόσμου, μεταξύ του σταθμού Πάντινγκτον και του σταθμού Φάρινγκντον.
1870 Ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ ιδρύει την Standard Oil.
1901 Ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή του Τέξας των ΗΠΑ.
1920 Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
1922 Το ιρλανδικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη με τη Μεγάλη Βρετανία, που εγκαθιδρύει την ελεύθερη ιρλανδική πολιτεία.
1923 Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία.
1925 Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.
1927 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.
1929 Ο Βέλγος σκιτσογράφος, Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεντέν.
1946 Διεξάγεται στο Λονδίνο η πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εκπροσωπούνται 51 κράτη.
1947 Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.
1965 Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Με τους «ερυθρόλευκους» θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και το σύνθημα «Έμπαινε Γιούτσο» θα γίνει σλόγκαν.
1969 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία.
1983 Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
1984 Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.
1989 Πυροβολείται στα πόδια ο Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης. Θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
1991 Μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου προκαλεί τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά ξεσπά από μια βομβίδα που εκτοξεύει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.
1996 Η Αλβανία καταργεί τις βίζες για τους Έλληνες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
1997 Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο στην εξωτερική του επιφάνεια το όνομα του Ευριπίδη, ανακαλύπτεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή.
2000 Η διαδικτυακή εταιρεία America On Line εξαγοράζει την TIME WARNER έναντι του αστρονομικού ποσού των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προκύπτει ο μιντιακός κολοσσός AOL TIME WARNER.
2007 Ορκίζεται πρόεδρος στη Νικαράγουα για δεύτερη φορά ο Ντανιέλ Ορτέγκα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1921 Τασσώ Καββαδία, Ελληνίδα ηθοποιός
1981 Τάμτα Γκοντουάτζε, Ελληνίδα τραγουδίστρια γεωργιανής καταγωγής
1945 Sir Rod Stewart, ο Λονδρέζος τραγουδιστής, σκωτσέζικης καταγωγής έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έξι διαδοχικά άλμπουμ του έφτασαν στο Νο.1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 31 singles έφτασαν στο βρετανικό Top 10 ενώ 16 singles έφτασαν στο Τop 10 των ΗΠΑ και 4 στο No.1 του Billboard.
Το 2016, στην εκδήλωση για τα γενέθλια της βασίλισσας, ανακηρύχθηκε ιππότης για την προσφορά του στη μουσική και στη φιλανθρωπία.
1983 Αποστόλης Τότσικας, Έλληνας ηθοποιός
ΘΑΝΑΤΟΙ
1825 Ιωάννης Βαρβάκης, εθνικός ευεργέτης από τα Ψαρά, όπου τα γεράκια τα ονομάζουν βαρβάκια. Οι συνομήλικοί του, τον φώναζαν βαρβάκι και την διατήρησε ως επώνυμο. Έτσι πέρασε στην ιστορία με το όνομα Βαρβάκης και το επώνυμο του έγινε τίτλος ευγενείας στην τσαρική Ρωσία.
Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης πλοίου και εκεί εργάστηκε ως μούτσος ενώ στα 18 του ναυπήγησε την πρώτη γαλιότα.Ασχολήθηκε με το εμπόριο και στη συνέχεια στράφηκε στην πειρατεία, όπως το σύνολο των Ψαριανών. Τα ρωσικά αρχεία τον χαρακτηρίζουν, αεικίνητο κουρσάρο.Στα Ορλωφικά, ήταν ένας από τους Έλληνες ορθοδόξους που συντάχθηκε με τα στρατεύματα της Αικατερίνης Β’ ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκποίησε ολόκληρη την περιουσία του για να εξοπλίσει τη ναυτική σύγκρουση με τους Τούρκους. Η Τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας του παραχώρησε το δικαίωμα κατεργασίας και παρασκευής χαβιαριού, δημιουργώντας στην πόλη Αστραχάν της Κασπίας μεγάλο εργοστάσιο και γίνεται ο πρώτος που έκανε εξαγωγές χαβιαριού. Από το 1815 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Ταϊγάνι, κοντά στην Οδησσό, κέντρο της Φιλικής Εταιρίας της οποίας υπήρξε ηγετικό μέλος και χρηματοδότης.
Είχε δώσει, μέρος από την τεράστια περιουσία του για κοινωφελή έργα στη Ρωσία και παρασημοφορήθηκε από τον Τσάρο και του δόθηκε και τίτλος ευγενείας. Ο Βαρβάκης προσέφερε πάρα πολλά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με ψήφισμα του Βουλευτικού μέγας ευεργέτης του Έθνους.
Λόγω λοιμώδους ασθένειας επέστρεψε στη Ζάκυνθο για θεραπεία. Οι Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να βγει στην πόλη λόγω της νόσου. Στο λοιμοκαθαρτήριο έφτασε στις 21 Δεκεμβρίου 1824. Απεβίωσε τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου 1825. Το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 1825 εξέδωσαν ψηφίσματα και διαταγές για την τήρηση πανελλήνιου πένθους.
Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος Αγορά.
Το 2012, η ζωή του Βαρβάκη έγινε ταινία, «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή με πρωταγωνιστές τον Σεμπάστιαν Κοχ και την Κατρίν Ντενέβ.
1862 Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης του ομώνυμου πιστολιού
1961 Ντάσιελ Χάμετ, Αμερικανός συγγραφέας
1971 Κοκό Σανέλ. Η Gabrielle Bonheur ήταν μία από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Κηλίδα στην κληρονομιά της παραμένει ο αντισημιτισμός της και η στενή της συνεργασία με τους Ναζί. Δεν παραπέμφθηκε σε δίκη λόγω της παρέμβασης του Βρετανού πρωθυπουργού, Winston Churchill. Έπειτα από πολυετή εξορία στην Ελβετία, επέστρεψε στο Παρίσι.
Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει status symbol μέχρι σήμερα. Πρωτοποριακή, μοντέρνα και νεωτεριστική, λάνσαρε την πολυτελή απλότητα και κομψότητα. Μέχρι το θάνατό της, στα 87, το όνομά της φιγούραρε ανελλιπώς στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων του κόσμου στο περιοδικό Time.
Λάνσαρε τα ζέρσεϊ ταγέρ και φορέματα, τα ντραπέ τουρμπάνια, τα πουκάμισα, τις πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ, τις μπλούζες χωρίς γιακά, τα τουίντ πλεχτά ταγέρ, τα blazer, τα δίχρωμα sling bangs, τα strapless φορέματα, τις καμπαρντίνες.
Το στυλ της λάτρεψε η Jackie Kennedy και υιοθέτησε το μικρό μαύρο φόρεμα, τη ζώνη αλυσίδα, τα κοσμήματα στα ρούχα, το κασμιρένιο κάρντιγκαν, την καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, τις γυναικείες πυτζάμες και τα γυναικεία παντελόνια. Η Κοκό καθιέρωσε το μαύρισμα και τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες. Στις 5.5.1922 λάνσαρε το άρωμα Chanel No. 5, το πρώτο που πήρε το όνομα του σχεδιαστή του καθώς το 5 ήταν ο τυχερός αριθμός της!
Κατά τη διάρκεια του δεσμού της με τον Ετιέν Μπαλσάν εμπνεύστηκε τα σύνολα ιππασίας, ενώ η συμβίωσή της με το δούκα του Γουέστμινστερ την οδήγησε στην περίοδο δημιουργίας «British aristocracy».
Πέρασε φτωχική παιδική ηλικία, μεγάλωσε σε ένα γαλλικό εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο. Οι στολές των καλογριών γίνονται φορέματα αργότερα και το καπιτονέ είναι εμπνευσμένο από τα παράθυρα του σχολείου ενώ οι αλυσίδες της από αυτές που είχαν οι μοναχές στη ζώνη τους με τα κλειδιά!
Στα 32 είναι διάσημη και πλούσια και μετακομίζει στην οδό Cambon 31.
Το 1931, ο Σάμιουλ Γκόλντγουιν της δίνει 1.000.000 δολάρια για να ντύσει τα αστέρια του Χόλυγουντ, Κάθριν Χέπμπορν, Γκρέϊς Κέλι, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Γκλόρια Σουάνσον. Σειρά έχουν τα κοσμήματα με την υπογραφή της που είναι Art Deco. Ο Αμερικανός βιογράφος της, δημοσιογράφος Φρανς Βον υποστήριξε οτι ήταν κατάσκοπος των Ναζί, στο βιβλίο του «Στο κρεβάτι με τον εχθρό» και είχε το κωδικό όνομα πράκτορας F-7124.
Σχεδίασε κοστούμια για το θέατρο, για την «Αντιγόνη» του Κοκτώ και το «Οιδίπους Τύραννος» όπως επίσης κοστούμια ταινιών. Η Κάθριν Χέπμπορν που έντυσε κάποτε, την υποδύεται το 1969 στο Μπρόντγουεϊ στο μιούζικαλ «Κοκό». Πέθανε μόνη, στη Λωζάνη της Ελβετίας. Ο ίδιος ο Κριστιάν Ντιόρ είπε: «με ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές μαργαριτάρια αναβάθμισε την μόδα».
1976 Howlin’ Wolf , Αμερικανός μουσικός
1991 Δημήτρης Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός
2006 Κωνσταντίνος Σπανδάγος, Έλληνας ραδιοερασιτέχνης
2007 Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός, σύζυγος της Σοφία Λόρεν.
2016 Ντέιβιντ Μπάουι, Άγγλος τραγουδιστής και ηθοποιός
2017 Κλερ Χόλινγκγουορθ, Αγγλίδα δημοσιογράφος, η πρώτη γυναίκα πολεμική ανταποκρίτρια, κατέγραψε την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την Daily Telegraph. Ήταν η πρώτη που κατέγραψε τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία.
Από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 1939 βοήθησε στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων από τις δυνάμεις του Χίτλερ εκδίδοντας βρετανικές βίζες. Όταν στάλθηκε στην Πολωνία, έπεισε τον Βρετανό πρόξενο Τζον Άντονυ Τβάιτες να της δανείσει το αυτοκίνητό του μαζί με τον σοφέρ του για μια αποστολή αναζήτησης στοιχείων στη Γερμανία. Ενώ οδηγούσε κατά μήκος των γερμανοπολωνικών συνόρων, παρατήρησε γερμανικά στρατεύματα, τανκ και θωρακισμένα αυτοκίνητα να έχουν τοποθετηθεί απέναντι από την Πολωνία. Η αναφορά της έγινε πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph την επόμενη ημέρα.
Την 1η Σεπτεμβρίου, ο Χόλινγκγουορθ κάλεσε τη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναφέρει τη γερμανική κατάληψη. Προκειμένου να πείσει τους αξιωματούχους της πρεσβείας, έβγαλε ένα τηλέφωνο έξω από το παράθυρο του δωματίου της για να καταγράψει τους ήχους των γερμανικών δυνάμεων. Η μαρτυρία της Χόλινγκγουορθ ήταν η πρώτη αναφορά για την κατάληψη της Πολωνίας που έλαβε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Τα ρεπορτάζ της μέσω τηλεφώνου δεν υπάκουαν στους κανόνες λογοκρισίας και η ίδια είπε ότι κάποτε απέφυγε τη σύλληψη κάνοντας στριπτίζ! Το 1941 πήγε στην Αίγυπτο και στη συνέχεια έγραψε αναφορές από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Κάιρο. Οι προσπάθειές της παρεμποδίστηκαν από το γεγονός ότι οι γυναίκες ανταποκριτές πολέμου δεν λάμβαναν επίσημες διαπιστεύσεις. Έδινε ανταποκρίσεις επίσης από Παλαιστίνη, Ιράκ και Περσία και έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Σάχη του Ιράν.
Παντρεύτηκε το 195, τον ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή των Times.
Από το 1981 ζούσε στο Χονγκ Κονγκ. Το 1990 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο «Πρώτη Γραμμή». Ο εγγονός της δημοσίευσε βιογραφία της το 2016 με τίτλο «Of Fortunes and War: Clare Hollingworth, First of the Female War Correspondents». Η Χόλινγκγουορθ με την συναρπαστική ζωή έφυγε στα 105 της χρόνια!
2023 Κωνσταντίνος Β΄, ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων. Είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου, γεγονός που ανακοινώθηκε με 101 κανονιοβολισμούς και βασίλευσε από το 1964 έως το 1973, όταν επί του καθεστώτος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών καταργήθηκε η βασιλεία. Στο δημοφήφισμα του 1974 περί μορφής πολιτεύματος, αποφασίστηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία.
Διαδέχτηκε τον πατέρα του Βασιλιά Παύλο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου. Μετά την επιβολή της χούντας, τον Απριλίο του 1967, όρκισε την κυβέρνηση των δικτατόρων. Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους οργάνωσε αντικίνημα κατά της δικτατορίας το οποίο απέτυχε, οπότε διέφυγε με την οικογένειά του στο εξωτερικό, αρχικά στην Ιταλία και μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εγκαταστάθηκε. Από το 2013 ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα όπου και πέθανε.
Για χρόνια διαρκούσε η εκκρεμότητα με το ελληνικό κράτος για τη βασιλική περιουσία και την ελληνική υπηκοότητα. Το περιουσιακό ρυθμίστηκε με νόμο το 1992 που ακυρώθηκε το 1994 ενώ τότε τού αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα και τού ζητήθηκε ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος, παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις και δήλωση επωνύμου προκειμένου να παραλάβει στοιχεία ταυτότητας. Ο Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους ζητώντας αποζημίωση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη βασιλική περιουσία. Ύστερα από μακρά νομική μάχη, το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, στους Ολυμπιακούς του 1960 στη Ρώμη. Ήταν επίσης κολυμβητής, σκοπευτής, ιππέας, είχε μαύρη ζώνη στο καράτε και ενδιαφερόταν για το σκουός, τα αγωνίσματα στίβου και για ομοδικά αγωνίσματα όπως το μπάσκετ και το χόκεϋ. Συμμετείχε στα Πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό.
Στις 6 Μαρτίου 1964, ο Παύλος πέθανε και ο 24χρονος Κωνσταντίνος τον διαδέχθηκε ως Βασιλιάς των Ελλήνων.
Τον Ιανουάριο του 2007 ο οίκος Christie’s δημοπράτησε 850 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα Faberge και έπιπλα από τη συλλογή του Γεωργίου Α΄. Η δημοπράτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελούσαν πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού κράτους. Ο τέως βασιλιάς ισχυρίστηκε ότι αυτά είχαν ήδη πουληθεί από το 1991, αν και υποστηρίχθηκε ότι πωλητής των αντικειμένων ήταν ο ίδιος.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1964 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 24χρονου Κωνσταντίνου και της 18χρονης Άννας-Μαρίας. Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Κωνσταντίνος είχε συγγενικούς δεσμούς με αρκετές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Ήταν δεύτερος εξάδελφος του Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν επίσης θείος του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ της Ισπανίας ενώ η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας είναι αδελφή της Άννας-Μαρίας. Ήταν και ένας από τους αναδόχους του διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου, του Ουίλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας.
Το 2013 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι. To 2015 κυκλοφόρησε με την εφημερίδα «Το Βήμα» η αυτοβιογραφία του. Το 2022, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.
Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, στο Νοσοκομείο Υγεία της Αθήνας όπου νοσηλευόταν, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Με απόφαση της κυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος κηδεύτηκε ως ιδιώτης και χωρίς τιμές αρχηγού κράτους στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ενώ η ταφή του έγινε δίπλα στους γονείς του στο βασιλικό κοιμητήριο Τατοΐου.
Με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στα γραφεία των επιτροπών αυτών κυμάτιζαν μεσίστιες μέχρι και την κηδεία του ενώ το ίδιο συνέβη και στα βασιλικά ανάκτορα της Κοπεγχάγης με απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄.
Την ημέρα της κηδείας, στις 16 Ιανουαρίου, χιλιάδες πολίτες προσκύνησαν την σορό του, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία. Ακολούθησε η νεκρώσιμος ακολουθία χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄ και παρουσία 12 Μητροπολιτών της Ιεράς Συνόδου. Μετά το πέρας της ακολουθίας εκφώνησε επικήδειο λόγο ο γιος του Κωνσταντίνου Β’ Παύλος.
Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος.
Στην κηδεία παρέστησαν πολλά μέλη βασιλικών δυναστειών. Παρόντες στην κηδεία ήταν 8 βουλευτές, Ευρωβουλευτές, πρώην βουλευτές, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Πρέσβειρα της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη και άλλα δημόσια πρόσωπα.
Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επίτιμο μέλος της, επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε΄.
Comments are closed.