Χριστούγενννα, η ωραιότερη γιορτή του χρόνου που συνοδεύεται από έθιμα άλλων εποχών που σηματοδοτούν τον κυνισμό και ορθολογισμό της εποχή τους!
Ο φανταστικός κόσμος που σηματοδοτεί μια άλλη εποχή!
Από τα πιο γνωστά έθιμα είναι, το χριστουγεννιάτικο στεφάνι, το στόλισμα του καραβιού, το τάισμα της βρύσης, η γουρουνοχαρά, το αναμμέννο πουρνάρι κ.α.
Το χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Από τα παλαιά χρόνια στα χωριά συνήθιζαν την παραμονή των Χριστουγέννων να κρεμούν έξω από την εξώπορτα τους στεφάνι από έλατο με χριστουγεννιάτικα στολίδια για να έχουν οι ένοικοι του σπιτιού εφορία και καλοτυχία όλο το χρόνο! Σε άλλα μέρη πάλι κρεμούσαν έξω απο την εξώπορτα πλεξούδες από σκόρδα πάνω στα οποία κάρφωναν γαριφαλάκια για να διώξουν την «κακογλωσιά» από το σπίτι τους!
Το στόλισμα του καραβιού
Πριν από το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, υπήρχε το στόλισμα του καραβιού, ένα έθιμο που τείνει να εξαφανιστεί! Το καραάβι συμβολίζει την ανθρώπινη ζωή όπως αυτή δημιουργήθηκε μετά την γέννηση του Χριστού! Επίσης στην Ελλάδα το στόλισμα του καραβιού σημαίνει την αντάμωση των οικογενειών τις μέρες των Χριστουγέννων!
Το τάισμα της βρύσης
Οι κοπέλες στην Θεσσαλία Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πηγαίνουν στην κοντινότερη βρύση για να συλλέξουν το «άκραντο» νερό, (αμίλητο νερό, σε όλη την διαδρομή δεν βγάζουν λέξη)!Αλείφουν την βρύση με βούτυρο και μέλι και κάνουν μια ευχή να τρέχει η τύχη στη ζωή, έπειτα έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι τους αμίλητες μέχρι να πιουν όλοι από το άκραντο (αμίλητο)νερό! Όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη αυτή θα ήταν και η πιο καλότυχη!
Η γουρουνοχαρά
Το έθιμο της γουρουνοχαράς γινόταν στην Θεσσαλία! Κάθε οικογένεια έσφαζε το γουρούνι της! Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άντρες και παιδιά 20-25 ετών! Αυτή όμως η εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά για αυτό ονομάζεται και «γουρουνοχαρά». Αυτό το έθιμο αναβιώνει την ημέρα του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου!
Το αναμένο πουρνάρι
Είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα καθώς αναβιώνει από την γέννηση του Χριστού! Όταν οι βοσκοί πήγαν να προσκυνήσουν τον μικρό Χριστό στο δρόμο τους άναψαν ο κάθε ένας κλαδί από πουρνάρι για να φωτίσει το δρόμο τους! Η διαδρομή τους μέσα στο βουνό έγινε φωτεινή και χαρούμενη! Από τότε στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει να πει χρόνια πολλά στον γείτονα, αλλά και τα νέα παντρεμένα παιδιά επισκέπτονται τα πατρικά τους σπίτια με αναμμένα πουρνάρια που τα πετούν στο τζάκι μόλις μπούνε και καλημερίζουν!
Πηγή
Comments are closed.