Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η ονομασία του φράγματος είναι Βασιλεύς Παύλος αλλά τελικά επικράτησε η λέξη κρεμαστά η οποία δεν βγήκε από κάποιο χωριό ή τοπίο αλλά από την μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να κατεβάζουν με σχοινιά, τους ανήμπορους ασθενείς στα παλιά Ιαματικά λουτρά που βρίσκονταν στην θέση που σήμερα είναι το Φράγμα Κρεμαστών.
Το ύψος του είναι 160 μέτρα, έχει 4 υδροστρόβιλους και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1962 και αποπερατώθηκε το 1966 ,από την Αμερικάνικη εταιρία Kaiser.
Η λίμνη έχει μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 m⁴ νερού ,επιφάνεια 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα,μέγιστο βάθος τα 60 μέτρα και απέχει 25 χλμ από το Κερασοχώρι, έδρα των Αγράφων, 57 χλμ από το Καρπενήσι και 60 χλμ από το Αγρίνιο.
Υποψήφια από την πολιτεία αυτή η λίμνη,για να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας της Αθήνας και εν γένει της Αττικής.Οι ποταμοί που πέφτουν μεσα στην λίμνη είναι ο ποταμός Τρικεριώτης, ο Μέγδοβας,ο Αγραφιώτης με το παλιό γεφύρι Μανώλη κοντά στις εκβολές και ο μεγαλύτερος όλων Αχελώος, περνώντας την γέφυρα Τέμπλας και ένα υδάτινο φαράγγι, γεμίζει τις παρυφές της λίμνης με το πολύτιμο φορτίο του.
Βλέπουμε επίσης την γέφυρα της Επισκοπής που ενώνει τους δύο νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και είναι στον κεντρικό δρόμο της ένωσης της δυτικής Ελλάδας με την Ευρυτανία όπως επίσης και την γέφυρα της Τατάρνας ,που ενώνει και αυτή τους δύο νομούς ,έχοντας πάρει το όνομά της από το κοντινό παλιό ομώνυμο μοναστήρι.
Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης
Comments are closed.