Νεαροί Αλβανοί, μεταξύ άλλων έσκισαν και έκαψαν σημαίες της Βόρειας Μακεδονίας στην αλβανική συνοικία των Σκοπίων, Τσάϊρ, στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί στον αέρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Πάντσε Τοσκόφσκι δήλωσε ότι δέκα άτομα συνελήφθησαν για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, για συμμετοχή σε συμπλοκές με την αστυνομία και για πρόκληση εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. Οι συλληφθέντες είναι νεαρής ηλικίας, μεταξύ αυτών και ανήλικοι.
Τα επεισόδια καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας.
Μερικές χιλιάδες Αλβανοί των Σκοπίων, κυρίως νεαρής ηλικίας, κινούμενοι με αυτοκίνητα τα οποία ήταν καλυμμένα με την αλβανική σημαία πανηγύριζαν χθες το βράδυ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή την εθνική εορτή, την Ημέρα της Σημαίας και αργότερα συγκεντρώθηκαν στην αλβανόφωνη συνοικία των Σκοπίων. Η αστυνομία είχε κλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο Τέτοβο, μία πόλη 80.000 κατοίκων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η οποία στην πλειοψηφία της κατοικείται από Αλβανούς, αναρτήθηκαν σε δρόμους της πόλης σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας».
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Στα Σκόπια, μία πόλη περίπου 600.000 κατοίκων, οι Αλβανοί είναι περίπου 120.000.
Τα επεισόδια προκάλεσαν προβληματισμό σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχαν συμβεί παρόμοια.
Παρά το γεγονός πως οι διεθνοτικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουν αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν εύθραυστες. Το 2001 ένοπλοι Αλβανοί του πρώην «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της τότε ΠΓΔΜ, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας απέκτησε δικαιώματα που διεκδικούσε από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed.