Η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας με τον συντονισμό και την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Ελλάδας, ήταν το ζήτημα που απασχόλησε την ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που έγινε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών/Μακεδονίας & Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, την συμμετοχή 73 δημάρχων, των προϊσταμένων Πολιτικής Προστασίας των τριών Περιφερειών, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρου Βάγια, του διοικητή της Διεύθυνσης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών ΔΙΚΑΦΚΑ, του ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κλούβα, αξιωματικών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Στρατού, του EKAΒ και εθελοντών.
Οι τρεις κλίμακες επέμβασης των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση πλημμυρών στη Βόρεια Ελλάδα, αναπτύχθηκαν από τον κ. Κικίλια.
Η πρώτη, αφορά στις απλές αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οικιστικές ζώνες, το δεύτερο επίπεδο αφορά στην εγκατάσταση μονάδων βάσης με μηχανήματα της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αυτοδιοίκησης και σε περιοχές με βάση το ιστορικό πλημμυρών που έχει στα χέρια της η Πολιτική Προστασία και η τρίτη κλίμακα αφορά στις ραγδαίες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτο και στοχευμένο σχεδιασμό.
«Η Βόρεια Ελλάδα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όταν η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουγικά και στο πεδίο θα επιχειρούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο σε διάφορες κλίμακες» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τις δυνάμεις που απαρτίζουν την Πολιτική Προστασία της χώρας για την εξαιρετική προσπάθεια καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Με την ραγδαιότητα των φαινομένων η πλημμύρα δεν περιμένει και δεν ειδοποιεί, έρχεται με τρόπο που σου δίνει λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά προκειμένου να αντιδράσεις. Άρα ακόμη και αν μερικές φορές συστήνουν κάτι οι μετεωρολόγοι μας και δεν βγαίνει, δεν έχει σημασία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 112 για να προφυλάξουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο να μην κυκλοφορεί έξω, να μην μπει στα αυτοκίνητα, να μην είναι έξω από τα σχολεία έτσι ώστε να έχουμε στο πεδίο μόνον τα επιχειρησιακά οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού όπου απαιτείται, παρά να μην χρησιμοποιηθεί αυτό μια φορά όπως δυστυχώς έγινε μετά από 6-8 ώρες στην Βαλένθια με τα δραματικά αποτελέσματα που βιώσαμε» ανέφερε ο κ. Κικίλιας
Από την πλευρά του ο ΥΜΑΘ Κώστας Γκιουλέκας υπογράμμισε την ανάγκη για «τοπικό 112» λέγοντας ότι «βάση των σχεδίων ακόμη και αν κάποιος δήμος βλέπει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος σε άμεση συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων θα μπορεί να ειδοποιεί, έτσι ώστε με το 112 και σε τοπικό επίπεδο να εκκενώνεται μια περιοχή».
Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε την ανάγκη συντονισμού των φορέων για άμεση επέμβαση εν όψει χειμώνα προαναγγέλλοντας τοπικού χαρακτήρα συσκέψεις για προτεραιποιήση των αναγκών σε κάθε περιοχή.
«Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε αυτά που μπορεί να συμβούν και συμβαίνουν δυστυχώς σε άλλα μέρη και όχι μόνο στην πατρίδα μας, την Ευρώπη και αλλού με την κλιματική αλλαγή. Σήμερα είμαστε όλοι για εδώ για να συντονιστούμε επειδή μπροστά μας έχουμε ένα χειμώνα και να αντιμετωπίσουμε έκτακτα καιρικά και πλυμμηρικά φαινόμενα. Επιγραμματικά θα πω ότι ο ίδιος υπουργός ανέλυσε τα επίπεδα ετοιμότητας αλλά και δράσης ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινόμενων και όλο αυτό μπορούμε να το συνοψίσουμε με μια κουβέντα: η ανθρώπινη ζωή προέχει και εκεί ρίχνουμε όλη τη βαρύτητα» τόνισε
Στη σύσκεψη διαβεβαιώθηκε η επάρκεια δυνάμεων από όλους τους φορείς για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Comments are closed.