«Η χώρα έχει περισσότερους γιατρούς από όσους χρειάζεται. 56.000 εντός της χώρας και 18.000 εκτός. Τέτοια αναλογία δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου.
«Επίσης έχουμε πολλούς ειδικούς γιατρούς και λίγους γενικούς» συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε «η προτελευταία προσπάθεια οικογενειακού γιατρού που έγινε στην Ελλάδα, το 2018, απέτυχε καθώς κάλυψε 1.500.000 πολίτες. Η προσπάθεια του 2022 πηγαίνει σχετικά καλά καθώς καλύπτει περίπου 6.000.000 πολίτες. Θα πήγαινε καλύτερα αν ότι ψηφίστηκε το 2022 εφαρμοζόταν.»
«Αυτοί οι 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν αντιστοιχηθεί σε γενικό γιατρό ή παθολόγο. Είναι περίπου 1.500 γιατροί σε όλη την Ελλάδα. Προστίθενται άλλοι 2.000 και κάτι, από το κρατικό σύστημα. Δεν επαρκεί για να καλύψει όλους τους Έλληνες καθώς ο κάθε γιατρός μπορεί να καλύψει έως 2.000 ασθενείς» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Διευκρινιστικά, ανέφερε ότι ο φάκελος του κάθε ασθενούς είναι ηλεκτρονικός και τον «ακολουθεί» παντού, μέσω του ΑΜΚΑ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών, εξήγησε ότι ο γιατρός του δημοσίου αμοίβεται για τους ασθενείς που θα τον επιλέξουν, αν ξεπεράσει τους 1.500 ασθενείς. Ο συμβεμβλημμένος με τον ΕΟΠΥΥ αμοίβεται με πάγια αντιμισθία.
Τώρα, όπως είπε, προστίθεται η δυνατότητα κάποιου να ενεργεί ως προσωπικός γιατρός στους ασθενείς που τον επιλέγουν σε ιδιωτική βάση (ιδιώτης γιατρός) και εκτίμησε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού θα καλυφθεί με αυτό τον τρόπο.
Στήριξε την εκτίμησή του σε μελέτη που δείχνει ότι το 45% των ασθενών επιλέγει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για ένα πρόβλημα υγείας και το 75% λέει ότι θα έκανε το ίδιο αν είχε την οικονομική δυνατότητα.
Κρίσιμο το θέμα ύπαρξης παθολόγων
Αυτή η ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική στους νέους γιατρούς και γιατί είναι πολύ δύσκολη και δεν αμοίβεται καλά. Το ίδιο συμβαίνει και για την ειδικότητα των ειδικών γιατρών, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Αν φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε παθολόγους θα έχουμε πρόβλημα» τόνισε.
Για το επίδομα των 40.000 ευρώ που δίνει το κράτος για όποιον επιλέξει την ειδικότητα της παθολογίας ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το θέμα είναι «αν θα λειτουργήσει και αν θα κάνει κάποιον να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Είναι κάτι που θα σε ακολουθεί μια ζωή.» κατέληξε.
«Στοίχημα» το να λειτουργήσει ο Προσωπικός Γιατρός
Προσωπικός Γιατρός σημαίνει πρόληψη. Παρακολουθεί τη διαδρομή του ασθενούς και τη συντονίζει, δήλωσε από την πλευρά της η Ρένα Οικονομίδου, προσωπική γιατρός και Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ευόσμου. Είναι βασικό, σημείωσε, ο θεσμός αυτός να λειτουργήσει.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν γιατρό να σε κατευθύνει μέσα στο σύστημα.»
Comments are closed.