Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι. Όλοι ανοίγουν στα κινητά τους εφαρμογές, παιχνίδια, ιστοσελίδες, κάνουν e-shopping και περνούν σχεδόν 4 ώρες καθημερινά κοιτάζοντας το κινητό τους.
Η πληθώρα των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα κινητά τους, δημιουργεί ένα τεράστιο τοπίο κυβερνοαπειλών με εγκληματίες που προσπαθούν να κλέψουν τα χρήματα, τα δεδομένα και τις ταυτότητες των θυμάτων, απαιτώντας μερικές φορές λύτρα για την επιστροφή τους!
Ορισμένες από αυτές δεν είναι απλές απάτες που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, αλλά αντίθετα είναι εξελιγμένες, πολυεπίπεδες και καθοδηγούμενες από Τεχνητή Νοημοσύνη επιθέσεις που απαιτούν πολύ ισχυρότερη άμυνα από ένα απλό antivirus.
Ο μακρύς κατάλογος των ερευνών της ESET (εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων για την προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών σε όλο τον κόσμο από εξελιγμένες ψηφιακές απειλές) κατέδειξε οτι ο αριθμός των κακόβουλων προγραμμάτων Android που ανιχνεύθηκαν αυξήθηκε από 1,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2014 σε 35,2 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2024.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Απειλών, η τηλεμετρία της ESET εντόπισε απάτες phishing που εκμεταλλεύονται το Roblox, μια πλατφόρμα παιχνιδιών sandbox που είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά και διατίθεται σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Το Roblox διαθέτει και ένα εικονικό νόμισμα που ονομάζεται Robux και μπορεί να αγοραστεί με κανονικά χρήματα, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για τους κυβερνοεγκληματίες.
Επίσης, εντόπισαν πρόσφατα εκστρατείες κατασκοπείας που διέσπειραν ψεύτικες εφαρμογές ή τροποποιημένες νόμιμες εφαρμογές σε χρήστες Android στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.
Μια άλλη κακόβουλη εκστρατεία στην Τσεχική Δημοκρατία,είχε ως θύματα πελάτες τριών τραπεζών και χρησιμοποιήθηκε για μη εξουσιοδοτημένες αναλήψεις ATM από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.
Αρχικά, οι κυβερνοεγκληματίες εξαπάτησαν τα θύματα τα οποία νόμιζαν ότι επικοινωνούν με την τράπεζά τους και στη συνέχεια τα ξεγέλασαν ώστε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια ψεύτικη τραπεζική εφαρμογή με το κακόβουλο λογισμικό που η ESET ονόμασε NGate. Στη συνέχεια, το κακόβουλο λογισμικό κλωνοποίησε τα δεδομένα επικοινωνίας από τις κάρτες των θυμάτων και να κάνει ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ.
Comments are closed.