Αιχμηρός για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Αναφερόμενος στον ιδρυτή της «Νέας Δημοκρατίας», Κωνσταντίνο Καραμανλή, τόνισε πως η στάση του απέναντι στην Τουρκία ήταν πάντα «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με σταθερές θέσεις, διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια.»
«Ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία, όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία, δεν ευσταθεί. Ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα, είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού.» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους:
«Παρότι συκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε, εξυβρίσθη όσο λίγοι, ο ίδιος δεν ανήγαγε ποτέ την πολιτική διαφωνία σε προσωπική αντιπαράθεση» υπογράμμισε μιλώντας για «ανωτερότητα και ποιοτική υπεροχή στην δημόσια, και όχι μόνον, συμπεριφορά του, επενεργούσε υποδειγματικά και παιδαγωγικά σε όλο τον δημόσιο βίο, προς όφελος του δημοκρατικού πολιτεύματος.»
Επισήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία και κάλεσε τη Δύση να διαμορφώσει κατεπειγόντως ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο.
Οι φυγάδες της πολιτικής
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους κινδύνους του καλά εδραιωμένου δημοκρατικού πολιτεύματος μιλώντας για «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού που ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας και τους μεταβάλλει σε «φυγάδες της πολιτικής» που απορρίπτουν την συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε «πολιτικούς νομάδες» εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. «Η ανομία, η κάθε μορφής εγκληματικότητα, από την παιδική βία και τον χουλιγκανισμό, ως τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, δείχνουν καθαρά ότι η νομιμότητα αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με την δικαιοσύνη. Πλανάται σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες μια αίσθηση μεροληψίας προς τους ισχυρούς και αυστηρότητας προς τους αδύναμους. Ακόμα και κράτη μέλη της ΕΕ μπαίνουν στον πειρασμό να χειραγωγήσουν την δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο κι’ όμως συμβαίνει. Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν όμως οι πολλοί δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η πίστη στην δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως έλεγε ο Αλέξανδρος Χάμιλτον, ένας εκ των ιδρυτών πατέρων των ΗΠΑ «Πιστεύω ότι το πρώτιστο καθήκον της κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη».
Υπογράμμισε ότι καίριας σημασίας ζήτημα για την ποιότητα της δημοκρατίας είναι η έγκυρη, ακριβής και αμερόληπτη ενημέρωση.
«Είναι αναγκαίος όρος για την ελεύθερη επιλογή, η οποία υπονομεύεται όταν η πληροφόρηση, με ή χωρίς εισαγωγικά, εξυπηρετεί σκοπιμότητες ή επί μέρους συμφέροντα» ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα τους πολέμους στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.
«Πέρα από τα θύματα και τις καταστροφές, αναδεικνύεται ο τεράστιος ρόλος της σύγχρονης προπαγάνδας.» ανέφερε.
Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καταλάβαινε πως το αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης υπερέβαινε κατά πολύ τις διαστάσεις ενός συνηθισμένου αστικού συγκροτήματος. Πως ήταν μια μητρόπολη με πλατιά ενδοχώρα και σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Για αυτό την προίκισε με μεγάλα έργα. Μετέτρεψε μια βαλκανική πόλη σε σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη» υπογράμμισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του «Εθνάρχη» στον Μανόλη Ανδρόνικο για τις ανασκαφές σε Βεργίνα, Αιγές και Δίον τονίζοντας πως αυτά είναι η αμαχητί απόδειξη πως ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας είναι μόνον ελληνικός.
Όπως είπε όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτανε στην πόλη, άνοιγε η καρδιά του. «Δεν είναι υπερβολή πως όταν έφτανε στη Θεσσαλονίκη άνοιγε η καρδιά του. Οι πιο στενές ανθρώπινες σχέσεις του ήταν από τη Θεσσαλονίκη με τον Μέρτζο, τον Γιαγκιόζη, τον Αηδονά και άλλους».