Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / «Το Θεαγένειο συμβολίζει την Ελπίδα» – Ο διοικητής του νοσοκομείου μιλά στην ThessNews

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

13/02/201819:47

«Το Θεαγένειο συμβολίζει την Ελπίδα» – Ο διοικητής του νοσοκομείου μιλά στην ThessNews

«Το Θεαγένειο συμβολίζει την Ελπίδα» – Ο διοικητής του νοσοκομείου μιλά στην ThessNews

Γράφει thessnews

Συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Αδιαμφισβήτητα ο καρκίνος αποτελεί τη μάστιγα της εποχής, «χτυπώντας» όλο και μικρότερης ηλικίας ανθρώπους είτε με όλο και πιο σπάνιες είτε με πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές.

Στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Β.Ελλάδας αποτυπώνεται το πραγματικό μέγεθος της νόσου, καθώς καλύπτει τις ανάγκες ασθενών από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αντιμετωπίζει ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα.

Το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1743 και είναι ένα από τέσσερα ειδικά αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας.

Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, γιατροί, προσωπικό και διοίκηση, είναι διπλός, εκείνος της αντιμετώπισης του καρκίνου, ο οποίος είναι απρόβλεπτος, αλλά κυρίως εκείνος της ανθρώπινης αντιμετώπισης των ασθενών και των συνοδών.

Είναι γεγονός ότι η «ιδρυματοποίηση» των καρκινοπαθών δεν βοηθά καθόλου στην διατήρηση της καλής ψυχολογίας καθώς από το πρώτο βήμα βρίσκονται μπροστά στις συνέπειες του καρκίνου.

Αυτό είναι που μεταξύ άλλων αναγνώρισε και σχηματικά δήλωσε στο παρελθόν ο Διοικητής του νοσοκομείου, λέγοντας ότι «όραμά μου είναι το Θεαγένειο να κλείσει». Μία φράση που από αρκετούς παρερμηνεύτηκε όπως και άστοχα από αρκετούς χρησιμοποιείται ακόμη ο επιθετικός προσδιορισμός «επάρατη νόσος», καθώς έχει αποδειχθεί ότι αφενός οι ασθενείς δεν είναι «καταραμένοι» αφετέρου ο καρκίνος θεραπεύεται.

Όπως εξηγεί, αποκλειστικά στη ThessNews, ο κ.Θεόδωρος Ρεβενάκης, λίγες μέρες πριν το δημόσιο απολογισμό που θα πραγματοποιήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, «το όραμά μου είναι να γίνει το Θεαγένειο ένα φυτώριο παραγωγής επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τα περιφερειακά νοσοκομεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των καρκινοπαθών στον τόπο τους. Η έκφραση  ‘’να κλείσει’’  αφορούσε την ευχή να μην υπάρχει πιά στο μέλλον η ασθένεια».

Κύριε Διοικητά, γιατί επιλέξατε να «διοικήσετε» το Θεαγένειο;

Έχω ως αρχή στη ζωή μου να μην περιμένω μόνο από τους άλλους, αλλά, να συμμετέχω και να αναλαμβάνω ευθύνες. Έτσι προέκυψε η απόφαση να συμβάλω στην προσπάθεια ανάτασης και ομαλοποίησης του Συστήματος Υγείας που είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα και κατέρρεε, μετά από συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές επιλογές των προηγούμενων ετών. Τo Θεαγένειο δεν είναι απλά ένα Ειδικό Νοσοκομείο. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την πόλη, προκαλεί στο συλλογικό φαντασιακό ένα δέος, στα όρια του ταμπού, σχετίζεται με μια ‘’κοινή’’ ασθένεια που ακόμα οι άνθρωποι αρνούνται να κατονομάσουν. Και παράλληλα, συμβολίζει την Ελπίδα.

Τι σημαίνει η λειτουργία του Θεαγενείου για τους πολίτες;

Πρόκειται για το μοναδικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, είναι δημόσιο, ιστορικά καταξιωμένο, με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, με τεχνολογικό εξοπλισμό που συνεχώς αναβαθμίζεται και έτσι αποτελεί αυτό που προηγούμενα έλεγα, Ελπίδα.

Πόσους ασθενείς δέχεστε – εξυπηρετείτε καθημερινά; Από ποιες περιοχές της χώρας;

Οι εξωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν τους 1000 ημερησίως και προέρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από πιο απομακρυσμένες περιοχές, μέχρι και από τα Δωδεκάνησα.

Παρατήρησα στη λίστα των χειρουργείων ότι έχει πολλές ακυρώσεις. Σε ορισμένες αναγράφεται ότι είναι από επιλογή του ασθενούς. Γιατί το ακυρώνουν;

Η λίστα χειρουργείων είναι ένας νέος θεσμός, που στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας. Στο να μπορεί ο ασθενής, γνωρίζοντας τη σειρά του, να παρακολουθεί μη τυχόν γίνουν παραβιάσεις. Μόλις γίνει η επέμβαση, ο ασθενής διαγράφεται από τη λίστα.  Οι ακυρώσεις φαίνονται στη δική μας λίστα, ίσως σε κανένα άλλο νοσοκομείο, για να αιτιολογήσουν πώς ένας επόμενος  ‘’πήρε τη σειρά’’ κάποιου προηγούμενου. Ίσως το…παρακάναμε με τη διαφάνεια! Αδικώντας έτσι τις 12.557 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στη διετία 2016-2017. Όσον αφορά στην ακύρωση από επιλογή του ασθενούς, ο ασθενής έχει την προσωπικότητά του, τους φόβους του, το άγχος του, τη δεύτερη γνώμη και κάνει τις επιλογές του. Δικαιούται να αποφασίσει ό,τι νομίζει πιο σωστό. Να μη χειρουργηθεί, να αλλάξει Νοσοκομείο…

Οι υπόλοιπες ακυρώσεις που οφείλονται;

Αποκλειστικά σε λόγους υγείας, συννοσηρότητα, τυχόν λήψη αντιπηκτικής αγωγής που δεν μπορεί να διακοπεί για κάποιο λόγο…

Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για χειρουργείο; Από τι εξαρτάται;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης. Ξεκινά από μια εβδομάδα και δεν ξεπερνά στην κατηγορία 4 τους δυόμιση μήνες. Συχνές είναι και κατεπείγουσες περιπτώσεις που χειρουργούνται αυθημερόν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Θεαγένειο; Τι έγινε τελικά με το μηχάνημα PETscan; Λειτουργεί;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα ότι είναι η στενότητα του χώρου. Κάτι που μας εμποδίζει να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες, τη δημιουργία νέων τμημάτων, τη βελτίωση των υπαρχόντων… Το PETscan  ξεκίνησε τη λειτουργία του, πριν αναλάβω, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό που σήμερα υπάρχει και χωρίς να εξασφαλιστεί η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου. Βρήκαμε λύση και το λειτουργούμε εδώ και ένα χρόνο, δύο φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των ασθενών μας. Η τήρηση της νομιμότητας και  τα διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια μέχρι  να πάρει  το δρόμο του ο διεθνής διαγωνισμός  που βρίσκεται επί τέλους σε εξέλιξη για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου, είχαν προκαλέσει τότε  θόρυβο εκ του μη όντος.  Στοχεύουμε, από τα μέσα του Μάρτη, να δουλεύουμε καθημερινά και σε απογευματινή βάρδια.

Ο αριθμός του προσωπικού είναι επαρκής; Τι επιπλέον χρειάζεστε;

Η ποιότητα μετράει! Και το εννοώ! Ελλείψεις πάντα υπάρχουν. Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ στη θετική πλευρά. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουν διοριστεί 15 μόνιμοι γιατροί και αναμένονται άλλοι 5, προσλήφθηκαν 11 επικουρικοί γιατροί και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις  5 ήδη υπηρετούντων. Όσον αφορά νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ 18 εργαζόμενοι και αναμένονται άλλοι 24, συν 3 επικουρικοί και 1 που περιμένουμε. Τέλος, από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ διορίστηκαν 52 εργαζόμενοι και περιμένουμε έναν ακόμη. Συνολικά προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου 99 εργαζόμενοι και περιμένουμε άμεσα άλλους 31.

Τι δεν θα ξεχάσετε από αυτή την εμπειρία σας; Υπάρχει κάποια ανθρώπινη ιστορία που σας στιγμάτισε;

Την υπεράνθρωπη υπομονή, τη θρησκευτική ευλάβεια στις αίθουσες αναμονής, το χαμογελαστό και πρόθυμο προσωπικό…Κάθε ανθρώπινη ιστορία είναι μοναδική! Είναι ένα σχολείο ανθρωπιάς το Θεαγένειο!

Εάν κάνατε τον δικό σας απολογισμό, τι παραλάβατε και τι έχετε κάνει;

Ας  αφήσουμε και κάτι για το Δημόσιο Απολογισμό που προγραμματίζω για τα μέσα Φλεβάρη! Ό,τι έχει γίνει το έκαναν οι εργαζόμενοι. Προερχόμενος κι εγώ από τα σπλάχνα της Δημόσιας Υγείας, είχα ως πρώτο μέλημα την αποκατάσταση των αδικιών, την ανάπτυξη πνεύματος ομαδικότητας και συνεργασίας και τη δημιουργία οράματος σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, κυρίως στις κατώτερες. Δεν μπορείς να δουλεύεις με τον άνθρωπο αν δεν σου φέρονται ανθρώπινα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το Θεαγένειο; Δηλώσατε ότι θέλετε να κλείσει το Θεαγένειο και αυτό παρεξηγήθηκε. Θέλετε να εξηγήσετε τι εννοούσατε;

Το όραμά μου είναι να γίνει το Θεαγένειο ένα φυτώριο παραγωγής επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τα περιφερειακά νοσοκομεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των καρκινοπαθών στον τόπο τους.  Είναι η επαναλειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου,  η δημιουργία Μονάδας Παρηγορητικής φροντίδας,  η κατ’ οίκον φροντίδα, η αποδαιμονοποίηση, ο αποστιγματισμός. Η έκφραση  ‘’να κλείσει’’  αφορούσε την ευχή να μην υπάρχει πιά στο μέλλον η ασθένεια, ή αν θέλετε, η αναγκαιότητα ειδικού νοσοκομείου για την αντιμετώπισή της. Όπως έκλεισε η Σπιναλόγκα, όπως έκλεισαν τα Σανατόρια, όπως κλείνουν σιγά-σιγά τα Ψυχιατρεία και εξανθρωπίζεται η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου… Άλλωστε, ό,τι πέτυχε η ανθρωπότητα, φάνταζε στην αρχή ως ουτοπία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #91 (03/02/2018-04/02/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202409:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή