Αρχική / Uncategorized / Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένας γενναίος νέος κόσμος – Έξυπνες Πόλεις

Uncategorized

26/10/202414:00

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένας γενναίος νέος κόσμος – Έξυπνες Πόλεις

Mέσω της ΑΙ, οι πόλεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώσουν τις μεταφορές και την δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Freepik
Φωτ. Freepik

 

του Dr. Erol User                                       

 

 

 

 

 

 

 

Γινόμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης των πόλεων, καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη-AI εξελίσσεται, οι έξυπνες πόλεις θα μπορέσουν να οδηγήσουν αυτή την επανάσταση.

 

Οι έξυπνες πόλεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές, βιώσιμες και άνετες για τους κατοίκους τους. Μέσω της ΑΙ, οι πόλεις αυτές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώσουν τις μεταφορές και να βελτιώσουν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία με διάφορους τρόπους.

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης

Η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους η ΤΝ μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά. Τα δεδομένα από τα έξυπνα δίκτυα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία από την ΤΝ, τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας μπορούν να αναλυθούν και η μελλοντική ζήτηση μπορεί να προβλεφθεί. Ως αποτέλεσμα αυτής της προληπτικής προσέγγισης, η ενέργεια μπορεί να διανεμηθεί πιο αποτελεσματικά, τα απόβλητα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και η βιωσιμότητα μπορεί να προωθηθεί. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη DeepMind της Google έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της μειώνοντας την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ψύξη των κέντρων δεδομένων της Google κατά 40%.

Επανάσταση στις μεταφορές

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να φέρει επανάσταση στον κλάδο των μεταφορών. Μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, η ΤΝ μπορεί να αναλύσει δεδομένα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας, τη μείωση της συμφόρησης και των εκπομπών, προωθώντας έτσι πιο πράσινες πόλεις. Επιπλέον, τα αυτόνομα οχήματα, που τροφοδοτούνται από την ΤΝ, μπορούν να μεταμορφώσουν περαιτέρω την αστική κινητικότητα, καθιστώντας την ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική.

Βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας στις έξυπνες πόλεις. Τα συστήματα επιτήρησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ανιχνεύουν ασυνήθιστη δραστηριότητα ή συμπεριφορά και να ειδοποιούν τις αρχές σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τους κινδύνους και τις απειλές. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση καταστροφών, προβλέποντας φυσικές καταστροφές και βοηθώντας σε αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ζημιές.

Προώθηση υπηρεσιών υγείας

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στις έξυπνες πόλεις. Η ΤΝ μπορεί να προβλέψει τα ξεσπάσματα ασθενειών με βάση τα πρότυπα, βοηθώντας σε προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, η τηλεϊατρική και η υποβοηθούμενη από ΤΝ διάγνωση μπορούν να καταστήσουν την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή και εξατομικευμένη, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Διευκόλυνση της έξυπνης διακυβέρνησης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διευκολύνει την έξυπνη διακυβέρνηση, παρέχοντας στις αρχές της πόλης πολύτιμες πληροφορίες που προέρχονται από δεδομένα που παράγονται από την πόλη και τους πολίτες της. Αυτές οι γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, στον σχεδιασμό της αστικής ανάπτυξης και στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών στους κατοίκους.

Συμπέρασμα

Καθώς προχωράμε προς το μέλλον, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η πυξίδα που θα μας καθοδηγήσει προς έναν ορίζοντα που θα χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα και ένταξη. Οι πόλεις μας, με το να γίνουν «εξυπνότερες», μπορούν να υπερβούν τους παραδοσιακούς τους ρόλους και να γίνουν επιτομές ανθρωποκεντρικών, τεχνολογικά προηγμένων χώρων. Αξιοποιώντας τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν χτίζουμε απλώς πόλεις, αλλά ζωές, κοινωνίες και ένα μέλλον που είναι έτοιμο να επαναπροσδιορίσει πλήρως την πρόοδο.

Ωστόσο, το ταξίδι προς αυτό το έξυπνο μέλλον απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, εστιασμένες προσπάθειες και συνολική κατανόηση των πιθανών προκλήσεων. Για την ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις πόλεις μας, συνιστώ τις ακόλουθες στρατηγικές:

1. Ενίσχυση των υποδομών:
Θα δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, του υπολογιστικού νέφους και των ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας, για την υποστήριξη σύνθετων λειτουργιών ΤΝ.

2. Προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα:
Ας προωθήσουμε τις συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικών φορέων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης τεχνολογιών ΤΝ.

3. Αναπτύσσουμε ταλέντα:
Επενδύστε σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την καλλιέργεια ταλέντων στην ΤΝ και σε συναφείς τομείς, ώστε να διασφαλιστεί ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο για το μέλλον.

4. Προωθήστε την καινοτομία:
Ιδρύστε νέους κόμβους καινοτομίας και προσφέρετε κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις ΤΝ για αστικές προκλήσεις.

5. Διασφάλιση της ιδιωτικότητας των δεδομένων:
Δημιουργία ισχυρών νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που παράγεται στις έξυπνες πόλεις προστατεύεται και χρησιμοποιείται υπεύθυνα.

6. Πιλοτικά έργα
Έναρξη πιλοτικών έργων για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης σε σενάρια πραγματικής ζωής.

7. Δέσμευση των πολιτών:
Θα εμπλέξουμε τους πολίτες στη διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις ΤΝ ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αποδοχή.

8. Ρυθμιστικό πλαίσιο:
Αναπτύσσουμε ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΤΝ για την προώθηση της διαφάνειας, της ηθικής χρήσης της ΤΝ και τον μετριασμό τυχόν πιθανών κινδύνων.

9. Βιωσιμότητα:
Ας βεβαιωθούμε ότι η υιοθέτηση της ΤΝ ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας της πόλης.

10. Συνεχής αξιολόγηση:
Ας δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για τη συνεχή αξιολόγηση των τεχνολογιών ΤΝ και των επιπτώσεών τους στην αστική ζωή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

24.10.202418:00

Ο κ. Καρακούκης διενέργησε έλεγχο με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα και σε πορισματική αναφορά τους προς τις δικαστικές αρχές, απέδωσαν τον θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, σε ασφυξία. Η εκτίμηση των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών οδήγησε εν πολλοίς

Uncategorized

16.10.202412:52

    Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας.   Προβλέπει την δημιουργία κέντρων βραχείας παραμονής μεταναστών σε δύο περιοχές της Αλβανίας στο Shengjin και στο Gjader που θα στελεχωθούν από ιταλικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών

Uncategorized

14.10.202412:49

  Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ζήτησε η Εισαγγελέας.   Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πατέρα Αντώνιο είναι αυτά της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλής και ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες.

Uncategorized

14.10.202412:30

  Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που είχε μεταφερθεί μαζί με τη σύζυγό του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα με τραύματα από μαχαίρι.     Σύμφωνα πληροφορίες του kavalapost.gr, οι δύο ηλικιωμένοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Uncategorized

14.10.202410:37

  Έκτακτη διακοπή νερού σημειώνεται αυτήν την ώρα στην Πυλαία.   Χωρίς νερό έχουν μείνει οι καταναλωτές που διαμένουν επί των οδών 17ης Νοεμβρίου και Χίου. Η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, όπως εκτιμά η ΕΥΑΘ.

Uncategorized

13.10.202412:53

  Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή