Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 24 Οκτωβρίου: Αλ Καπόνε, Νόμπελ Σεφέρη, κραχ, Dior και μια «Κόκκινη Γραμμή»!

ΚΟΣΜΟΣ

24/10/202407:15

24 Οκτωβρίου: Αλ Καπόνε, Νόμπελ Σεφέρη, κραχ, Dior και μια «Κόκκινη Γραμμή»!

1987  Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές η οποία ζητά την παραίτηση του Θεοφάνη Τόμπρα.

Instagram
Φωτ. Instagram

Γράφει RTHESS DESK

 

 

Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καγκουρό, των χαριτωμένων μαρσιποφόρων της Αυστραλίας με hashtag #WorldKangarooDay. Θεσπισμένη το 2020
για να μην σφαγιάζονται τα 500.000.000 καγκουρό που χοροπηδούν στην μακρινή ήπειρο, για να γίνουν…γεύμα ή να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως…

Είναι 1945, 24 Οκτωβρίου όταν τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και γι΄αυτό σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ. Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» ανήκει στον αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ’ αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, ο οργανισμός εξελίχθηκε σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα.»

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

1260 Εγκαινιάζεται ο καθεδρικός ναός της Σαρτρ, παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ’, ο οποίος σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

1857 Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Sheffield, που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1909 Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών. Tα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.

1926 Ο Χάρι Χουντίνι πραγματοποιεί στο Ντιτρόιτ την τελευταία του παράσταση.

1929 «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή του οικονομικού «κραχ» στις ΗΠΑ, που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Ο πανικός οδηγεί στην εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνονται 23.000.000.000$ και κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1963 Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

1969 Ο Αμερικανός ηθοποιός, Ρίτσαρντ Μπάρτον προσφέρει ένα διαμαντένιο 69 καρατίων αξίας 1.500.000 δολαρίων στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1970 Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ με 5.49 μ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Θα αντέξει για 22 χρόνια ως πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ο Χρήστος Παλάκης με 5.52 μ. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής γίνεται κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ.

1982 Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

1990 Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζούλιο Αντρεότι, αποκαλύπτει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις ενοχοποιώντας κομμουνιστές και αναρχικούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1946 Καίτη Χωματά, Ελληνίδα τραγουδίστρια που έφυγε από τη ζωή την ημέρα των 64ων γενεθλίων της, το 2010. Εκπρόσωπος του Νέου Κύματος του ελληνικού τραγουδιού, ήταν παντρεμένη δύο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε τον μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό.

Προσβλήθηκε από καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία και πάλευε μαζί του επί 32 χρόνια. Με το τραγούδι ασχολήθηκε τυχαία, όταν στα 17 της, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ.  Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία και αναζητούσε φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα και την επέλεξε, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριές του. Της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια σε 18 δίσκους:  «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια», «Χελιδονάκι».

Το 1966 εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Έφυγε το καλοκαίρι» σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου και το 1972 με το τραγούδι «Στην Οδό Σταδίου» που δεν πέρασε στον τελικό, κέρδισε όμως δυο βραβεία, Καλύτερου Στίχου και Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Δημιουργού.

1956 Ντέιβιντ Στεργάκος, Έλληνας μπασκετμπολίστας

1966 Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ρώσος επιχειρηματίας

1970 Νατάσα Θεοδωρίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1985 Γουέιν Ρούνεϊ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1986 Drake, το ψευδώνυμο του Καναδού ράπερ Όμπρεϊ Ντρέικ Γκράχαμ

ΘΑΝΑΤΟΙ

1862 Θεόδωρος Γρίβας, Έλληνας αγωνιστής

1922 Ανδρέας Καρκαβίτσας, Έλληνας συγγραφέας

1957  Κριστιάν Ντιόρ, φεύγει από τη ζωή ο Γάλλος σχεδιαστής, ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας.

Γεννήθηκε στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας. To 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρότι ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε την επιθυμία των γονιών του να γίνει διπλωμάτης.

Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του, άνοιξε μια αίθουσα Τέχνης. Το 1931 πεθαίνει η μητέρα του και ο αδελφός του και η οικογένειά του καταστέφεται οικονομικά, οπότε αναγκάζεται να κλείσει την γκαλερί του.

Με παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne, πουλά σχέδιά του σε διάφορους οίκους Υψηλής Ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράζονται από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes, κάποια από τον αρωματοποιό Robert Piguet και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.

Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στο 30 της Avenue Montaigne με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac. Ο Marcel Boussac, ο Βασιλιάς του Βαμβακιού, προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει αλλά τελικά πείστηκε για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας. Ο Ντιόρ απασχολούσε 85 άτομα και ήταν διακοσμημένος στα αγαπημένα του χρώματα,  λευκό και γκρι.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε «New Look». Η αισθητική του, αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων τις γραμμές Tulip, Η, Α και Υ. Πέθανε σε ηλικία μόλις 52 ετών από καρδιακή προσβολή.

1994  Ραούλ Τζούλια, φέυγει στα 54 ο Πορτορικανός ηθοποιός που γνωρίσαμε στην ταινία «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης», θαυμάσαμε ως Ωνάση και λατρέψαμε στο ρόλο του πατέρα στην «Οικογένεια Άνταμς».

Το 1994, ενώ γύριζε την τηλεταινία The Burning Season στο Μεξικό,  έπαθε τροφική δηλητηρίαση από σούσι. Επειδή είχε χειρουργηθεί λίγους μήνες νωρίτερα για καρκίνο του στομάχου, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Λος `Αντζελες. Συνήλθε και επέστρεψε στα γυρίσματα. Λίγους μήνες αργότερα, καταφεύγει στο νοσοκομείο με πόνο στο στομάχι. Εκεί παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, πέφτει σε κώμα και 4 ημέρες αργότερα πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών.

Για την ερμηνεία του δολοφονηθέντος Βραζιλιάνου οικολόγου-ακτιβιστή Τσίκο Μέντες στην ταινία The Burning Season, ο Τζούλια τιμήθηκε μεταθανατίως με 4 βραβεία: Χρυσής Σφαίρας, Screen Actors Guild Award, Cable Ace Award και Βραβείο Έμμυ.

1995  Δημήτρης Μαρούδας, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS DESK

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202410:47

  Η απόπειρα της Χάρις να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν γίνεται την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί βαρίδι για την υποψηφιότητά της και ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Η

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202409:39

  «Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202408:14

  Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη   Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε αυτή την εβδομάδα πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα χρόνια του 1990 μανεκέν που του σύστησε ο διαβόητος παιδεραστής Τζέφρι Έπσταϊν, σύμφωνα με δημοσίευμα του

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:42

  Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για την επίθεση στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία TUSAS με τους πέντε νεκρούς. Άμεση ήταν η απάντηση, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις του PKK και συμμάχων

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202423:00

Η κονσόλα ηχογράφησης EMI TG12345 των Beatles, την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους «Abbey Road» το 1969, έχει αποκατασταθεί και θα είναι διαθέσιμη για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού Reverb.com. Ο μουσικός εξοπλισμός

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202422:30

Η επερχόμενη τηλεοπτική σειρά «Harry Potter» που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται από την Warner Bros. πρόκειται να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στο μαγικό κόσμο των διάσημων βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ προσφέροντας μια πιο λεπτομερή ματιά σε σύγκριση με τις ταινίες.

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202409:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή