Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 22 Οκτωβρίου: Το νεύμα του Αντρέα, το Mundobasket, ο «covid του 1918» και ο φωτογράφος των 5 πολέμων

ΚΟΣΜΟΣ

22/10/202407:15

22 Οκτωβρίου: Το νεύμα του Αντρέα, το Mundobasket, ο «covid του 1918» και ο φωτογράφος των 5 πολέμων

1940 Ο γιος του Τζιάκομο Πουτσίνι εγκαινιάζει την όπερα της Αθήνας στο θέατρο Ολύμπια, με το έργο του πατέρα του, την «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ».

YouTube-screenshot
Φωτ. YouTube-screenshot

Γράφει ThessNews-DESK

Διεθνής Ημέρα Ευασθητοποιήσης για τον Τραυλισμό. Μπορεί σε όλες τις χώρες, να κυκλοφορούν ανέκδοτα σχετικά με ανθρώπους που αρθρώνουν τραυλά  αλλά υπάρχει και η International Stuttering Association που θέσπισε την ημέρα θυμίζοντάς μας ότι από τον αρχαίο Έλληνα Δημοσθένη που για να εκφωνήσει τους ευφυείς πολιτικούς του λόγους έκανε ασκήσεις με πετραδάκια στο στόμα του έως τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γουϊνστον Τσόρτσιλ, την Marilyn Monroe και τον ηθοποιό James Earl Jones που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ταυτίστηκε με τον Darth Vader, ο τραυλισμός δεν κάνει διαχωρισμούς.

Το επιβεβαιώνει και η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» για τον Γεώργιο 6ο της Αγγλίας και τον λογοθεραπευτή-δάσκαλο ορθοφωνίας του, Lionel Logue.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ  

362 π.Χ. Ο ναός του Δαφνίου Απόλλωνα, έξω από την Αντιόχεια, καταστρέφεται από μυστηριώδη πυρκαγιά.

1746 Ιδρύεται στις ΗΠΑ το ονομαστό πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

1797 Την πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αερόστατο και από ύψος 3.200 ποδών πραγματοποιεί ο Γάλλος Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν.

1912 Το αντιτορπιλικό «Ιέραξ» απελευθερώνει τα Ψαρά ενώ σώμα προσκόπων υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα καπετάν Γιαγκλή διώχνει τους Τούρκους από την Νιγρίτα και απελευθερώνει την πόλη.

1918 Αναφέρεται το πρώτο κρούσμα της Ισπανικής Γρίπης, της επιδημίας που στοίχισε τη ζωή σε 20.000.000 ανθρώπους

1931 Στρατιωτικές ενισχύσεις των Άγγλων καταφτάνουν στην Κύπρο. Διαδηλώσεις σε όλο το νησί απαιτούν ένωση με την Ελλάδα.

1950 Αρχίζει το πρώτο Μουντομπάσκετ στο Μπουένος Άιρες. Θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου, με νικήτρια την ομάδα της Αργεντινής.

1953 Κινδυνεύει να κλείσει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και ζητείται κρατική ενίσχυση.

1957 Οι Αμερικανοί θρηνούν τους πρώτους νεκρούς στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1960 Παραιτούνται από το Εθνικό Θέατρο ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού.

1962 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, καταγγέλλει σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, σε μια ζώνη 500 μιλίων.

1964 Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γάλλο φιλόσοφο, Ζαν Πολ Σαρτρ, αγνοώντας την απόφαση του συγγραφέα να μην αποδεχθεί το βραβείο.

1973 Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα. Η Συρία δέχεται την ανακωχή και ανακτά τα προ του πολέμου εδάφη της. Ανάλογη συνθήκη θα υπογράψει μετά από δύο μέρες και η Αίγυπτος, που βγαίνει κερδισμένη, αφού καταλαμβάνει και τις δύο όχθες της Διώρυγας του Σουέζ.

1987 Στον οίκο δημοπρασιών Christie’s της Νέας Υόρκης πωλείται έναντι 5,39 εκατομμυρίων δολαρίων ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Βίβλου του Γουτεμβέργιου. Το βιβλίο τυπώθηκε το 1448.

1988 Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από το Λονδίνο, μετά την επέμβαση bypass, στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ. Καθώς κατεβαίνει από τη σκάλα του αεροπλάνου, με ένα νεύμα του καλεί κοντά του τη Δήμητρα Λιάνη.

1988 Ενώ το «σκάνδαλο Κοσκωτά» βρίσκεται σε έξαρση, 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώνονται στου Ρέντη και αποθεώνουν τον πρόεδρο Γιώργο Κοσκωτά με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τον Κοσκωτά» και «Προεδράρα, είμαστε μαζί σου», σηκώνοντάς τον στα χέρια.

2010 Θα σταματήσουν πλέον τα PC να έχουν προεγκατεστημένα  Windows XP.

2020 Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντώνται για το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές του επόμενου μήνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1786  Ρωξάνδρα Στούρτζα, Ελληνίδα κοσμική, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν ευγενής και η μητέρα της κόρη του Έλληνα ηγεμόνα της Μολδαβίας.

Το 1801 εγκαταστάθηκαν στην Αγία Πετρούπολη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τα παιδιά της οικογένειας. Η εφηβεία της σημαδεύτηκε από τον θάνατο της αδελφής της και την αυτοκτονία του αδελφού της στο Βερολίνο. Το 1806 ο πατέρας της την εισήγαγε στην αυλή του τσάρου Αλέξανδρου A’ και κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω της ευγένειάς της και της ευφυίας της τόσο που διορίστηκε Κυρία επί των τιμών, αρχικά της αυτοκράτειρας μητέρας και μετά της συζύγου του τσάρου.

Γνωρίζεται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά ποτέ δεν συνάπτουν σχέση για λόγους που ο Καποδίστριας εξηγεί σε επιστολές προς τον πατέρα του.Στο ταξίδι της με την τσαρική οικογένεια, γνωρίζει τον Γκαίτε και τον κόμητα Έντλινγκ. Θα τον παντρευτεί στα τέλη του 1816 όταν ο κόμης Άλμπερτ Έντλινγκ και εξάδελφος της τσαρίνας, είναι υπουργός Εξωτερικών της Βαϊμάρης. Χρηματοδότησε τις σπουδές των Ελλήνων που σπούδαζαν στη Βαϊμάρη και την έκδοση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του έργου του Γκαίτε.

Οργάνωσε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ευεργετικής Εταιρείας στην Οδησσό, ορφανοτροφείο για την περίθαλψη των ορφανών από την Επανάσταση Ελληνόπουλων. Επίσης φρόντισε και για τη δωρεάν μόρφωση κοριτσιών με τη σύσταση παρθεναγωγείου σε μια γυναικεία μονή. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1844.

1811  Φραντς Λιστ, Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης

1887  Τζον Ριντ, Αμερικανός δημοσιογράφος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος διακρίθηκε για σειρά άρθρων του σχετικά με τη Μεξικανική επανάσταση και τον ηγέτη της Πάντσο Βίλα. Το 1917 κάλυψε την Οκτωβριανή Επανάσταση και ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, αλλά και δημιουργός του έργου «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Το 1919 κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για ανταρσία, κατάφερε να διαφύγει στην ΕΣΣΔ, όπου και πέθανε από τύφο, τρεις ημέρες πριν συμπληρώσει τα 33 του χρόνια. Η κηδεία του έγινε με μεγάλες τιμές και τάφηκε στην Κόκκινη Πλατεία.

1913  Ρόμπερτ Κάπα, Ούγγρος πολεμικός ανταποκριτής και  φωτορεπόρτερ, βραβευμένος με μετάλλια, μέλος του International Photography Hall of Fame.
Κάλυψε πέντε διαφορετικούς πολέμους: τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, τον Β΄ Σινοϊαπωνικό πόλεμο, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη, τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948 και τον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας.

Κατέγραψε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, την Βόρειο Αφρική, την Ιταλία, την απόβαση της Νορμανδίας στην παραλία Όμαχα και την απελευθέρωση του Παρισιού. Το 1947, ο Κάπα υπήρξε ο συνιδρυτής του Magnum Photos μαζί με τον Γάλλο φωτογράφο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν και άλλους. Υπήρξε το πρώτο συνεργατικό πρακτορείο για ανεξάρτητους φωτογράφους σε παγκόσμια κλίμακα.

1917  Τζόαν Φοντέιν, Βρετανή ηθοποιός

1920  Τίμοθι Λίρι, Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας

1937  Μάνος Λοΐζος, Έλληνας συνθέτης

1938  Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός

1943  Κατρίν Ντενέβ, Γαλλίδα ηθοποιός. Το πραγματικό της όνομα είναι Κατρίν Φαμπιέν Ντορλεάκ. Έγινε γνωστή για ρόλους απόμακρων, μυστηριωδών γυναικών που ενσάρκωσε για τους σκηνοθέτες Λουίς Μπουνιουέλ, Φρανσουά Τρυφό και Ρόμαν Πολάνσκι.

Το 1985 διαδέχθηκε τη Μιρέιγ Ματιέ ως το επίσημο πρόσωπο της Μαριάν, του εθνικού συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ήταν 14 φορές υποψήφια για βραβείο Σεζάρ και κέρδισε 2 για την ερμηνεία της στις ταινίες «Το τελευταίο μετρό» και «Ινδοκίνα».

Ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού για την ταινία «Η ωραία της ημέρας» και υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Ινδοκίνα». Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1998 κέρδισε το Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Κάτω από τα φώτα της πλατείας».
Εμφανίστηκε γυμνή σε δυο εξώφυλλα του περιοδικού Playboy το 1963 και το 1965. Ήταν το πρόσωπο του αρώματος Chanel No. 5 στα ’70ς.

Θεωρείται η μούσα του σχεδιαστή Ιβ Σεν-Λοράν, ο οποίος την έντυσε στις ταινίες Η ωραία της ημέρας, Η υποταγή, Η σειρήνα του Μισισιπή, Ο μπάτσος, Λίζα και Αίμα και πάθος. Το 1992 έγινε το μοντέλο για σειρά καλλυντικών που κυκλοφόρησε ο Ιβ Σεν-Λοράν. Το 2001 επιλέχθηκε ως το νέο πρόσωπο της L’Oréal Paris. Το 2006 αποτέλεσε την έμπνευση για τη σειρά καλλυντικών της MAC Beauty. Το 2007 εμφανίζεται σε διαφημίσεις της Louis Vuitton. Τον Μάρτιο του 2013 η εφημερίδα Guardian την έβαλε στη λίστα με τις 50 πιο καλοντυμένες γυναίκες άνω των 50.
Το 1986, κυκλοφόρησε το προσωπικό της άρωμα, το «Deneuve» ενώ σχεδιάζει γυαλιά, παπούτσια και κοσμήματα.

Ορίστηκε Πρέσβειρα της UNESCO για την Προστασία της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς από το 1994 μέχρι την συνταξιοδότησή της το 2003. Ζήτησε τα δικαιώματα που της ανήκουν από τον ρόλο της Μαριάν να δοθούν στη Διεθνή Αμνηστία. Η Louis Vuitton έκανε μια δωρεά στον οργανισμό The Climate Project, εκ μέρους της.

Έχει επίσης ενεργό ρόλο στους οργανισμούς Children Action, Children of Africa, Orphelins Roumains, Reporters Without Borders και Douleur sans frontiers. Δάνεισε τη φωνή της σε ραδιοφωνικές διαφημίσεις, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο για την Handicap International. Ασχολείται επίσης με αρκετές φιλανθρωπίες στη μάχη ενάντια του AIDS και του καρκίνου.

Το 1972 υπέγραψε το «Μανιφέστο των 343», μια παραδοχή από τις υπογράφουσες ότι είχαν προβεί σε παράνομες αμβλώσεις και διακινδύνευαν μια καταδίκη σε φυλάκιση.

Ασχολείται ενεργά με το πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Μιλά 3 ξένες γλώσσες. Παντρεύτηκε με τον φωτογράφο Ντέιβιντ Μπέιλι ενώ υπήρξε ζευγάρι με τον σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, τον ηθοποιό Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, τον κινηματογραφιστή Χιου Τζόνσον, τον Ισπανό τηλεοπτικό παρουσιαστή Κάρλος Λοζάνο και με τον επιχειρηματία Πιερ Λεσκούρ.

Έχει δύο παιδιά, τον ηθοποιό Κριστιάν Βαντίμ και την ηθοποιό Κιάρα Μαστρογιάνι. Στις 6 Νοεμβρίου 2019, η Ντενέβ υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό.

1949  Αρσέν Βενγκέρ, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1949  Βασίλης Μαγγίνας, Έλληνας πολιτικός

1952  Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Αμερικανός ηθοποιός

1964  Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ

1906  Πολ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος

1947  Φριτς Σούμπερτ, ελληνομαθής Γερμανός στρατιωτικός, διαβόητος για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία 146 κατοίκων στον Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και του θανάτου τουλάχιστον 100 κατοίκων των Γιαννιτσών στις 14 Σεπτεμβρίου 1944. Εκτελέστηκε το 1947 από το ελληνικό κράτος.

1990  Λουί Αλτουσέρ, Γάλλος φιλόσοφος

2007  Εύα Κιουρί-Λαμπουίς, Γαλλίδα δημοσιογράφος, κόρη των βραβευμένων με Νόμπελ Μαρίας και Πιερ Κιουρί. Η ίδια έγραψε τη βιογραφία της μητέρας της το 1937.

Έπειτα από την κατάληψη της Γαλλίας από τους Ναζί το 1940, η Εύα εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και εργάστηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Διορίστηκε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ το 1952 και υπηρέτησε στο Στρατιωτικό Σύμφωνο ως το γάμο της το 1954. Επί 15 χρόνια ήταν Διευθύντρια του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά στη UNICEF. Απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202410:47

  Η απόπειρα της Χάρις να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν γίνεται την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί βαρίδι για την υποψηφιότητά της και ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Η

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202409:39

  «Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202408:14

  Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη   Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε αυτή την εβδομάδα πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα χρόνια του 1990 μανεκέν που του σύστησε ο διαβόητος παιδεραστής Τζέφρι Έπσταϊν, σύμφωνα με δημοσίευμα του

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:42

  Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για την επίθεση στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία TUSAS με τους πέντε νεκρούς. Άμεση ήταν η απάντηση, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις του PKK και συμμάχων

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:15

    Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καγκουρό, των χαριτωμένων μαρσιποφόρων της Αυστραλίας με hashtag #WorldKangarooDay. Θεσπισμένη το 2020 για να μην σφαγιάζονται τα 500.000.000 καγκουρό που χοροπηδούν στην μακρινή ήπειρο, για να γίνουν…γεύμα ή να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως… Είναι 1945, 24

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202423:00

Η κονσόλα ηχογράφησης EMI TG12345 των Beatles, την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους «Abbey Road» το 1969, έχει αποκατασταθεί και θα είναι διαθέσιμη για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού Reverb.com. Ο μουσικός εξοπλισμός

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή