Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 21 Οκτωβρίου: Ύμνος εις την Ελευθερία, ΓΣΕΕ, Καν-Καν, Καρντάσιαν, Νόμπελ και fax

ΚΟΣΜΟΣ

21/10/202407:15

21 Οκτωβρίου: Ύμνος εις την Ελευθερία, ΓΣΕΕ, Καν-Καν, Καρντάσιαν, Νόμπελ και fax

2020 Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι υποστηρίζει τις πολιτικές ενώσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Instagram
Φωτ. Instagram

Γράφει ThessNews-DESK

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1520 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ανακαλύπτει το «Στενό των 1.000 Παρθένων» και καταφέρνει να περάσει από τον πορθμό μεταξύ Νότιας Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το «Στενό του Μαγγελάνου» όπως ονομάστηκε το πέρασμα από τον νότιο Ατλαντικό στον νότιο Ειρηνικό γίνεται εύκολο.

1825 Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» το ποίημα του Διονυσίου Σολομού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο Εθνικός Ύμνος της χώρας.

1858 Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ «Καν-Καν».

1879 Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης – φώτιζε 13.5 ώρες προτού σβήσει.

1918 Γίνεται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

1922 Συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη «Δίκη των Έξι».

1929 Σκάνδαλο με το ψωμί ξεσπά στην Ελλάδα, όταν γίνεται γνωστό ότι οι αλευροβιομηχανίες εισάγουν σιτάρι κατώτερης ποιότητας και το πουλούν πανάκριβα ως εκλεκτής ποιότητας.

1931 Η Οκτωβριανή Εξέγερση στην Κύπρο: Ο ελληνισμός της Μεγαλονήσου εξεγείρεται εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας, ζητώντας την ένωση με την Ελλάδα. Σε πόλεις και χωριά άοπλος ο λαός συγκρούεται με την Αστυνομία. Ο απολογισμός είναι 15 Κύπριοι νεκροί και 60 τραυματίες.

1948 Στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερη ως φαξ.

1950 Εισβάλλουν και καταλαμβάνουν το Θιβέτ στρατιωτικές δυνάμεις της Κομμουνιστικής Κίνας.

1952 Από τη Μόσχα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, όλοι οι σκύλοι μια γενιά!» και δηλώνει, ότι η ΕΔΑ πρέπει να κατέλθει ανεξάρτητη στις εκλογές.

1959 Εγκαινιάζεται το περίφημο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη.

1964 Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος δρομέας που κερδίζει 2ο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο με 2:12.11.2 (το πρώτο ήταν το 1960), όπου αυτή τη φορά τρέχει με παπούτσια, ενώ 5 εβδομάδες πριν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας!

1972 Αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Κέρκυρα – Αθήνα, συντρίβεται στη θάλασσα έξω από το Ελληνικό. Τα θύματα ανέρχονται σε 37 και οι διασωθέντες σε 16.

1979 Η Ομοσπονδιακή Βουλή εκλέγει τον πρώην δήμαρχο του Βερολίνου, Βίλι Μπραντ, ως τον πρώτο σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1980 Επανεντάσσεται η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρησή της το 1974, διαμαρτυρόμενη για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1981 Ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1992 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας», μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1833 Άλφρεντ Νόμπελ, Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, γιος του επίσης μηχανικού και βιομήχανου, Εμμανουήλ Νομπέλ, εφευρέτη της υποβρύχιας νάρκης. Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ.

Ασχολήθηκε με τη χημεία και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της. Για την αποφυγή των εκρήξεων πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε την νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα. Το 1889 πούλησε την εφεύρεση του αυτή στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.

Πήρε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απέκτησε μεγάλη περιουσία, μεγάλο τμήμα της οποίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα. Με το υπόλοιπο της περιουσίας του καθιέρωσε τα ομώνυμα Βραβεία Νόμπελ. Κλειστός χαρακτήρας από τη φύση του, ασχολήθηκε και με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Στο τέλος της ζωής του μάλιστα έγραψε και το δράμα «Βεατρίκη Τσέντσι».

1907 Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής

1917  Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης

1949 Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ισραηλινός πολιτικός

1951  Λένα Πλάτωνος, Ελληνίδα συνθέτρια

1956  Κάρι Φίσερ, Αμερικανίδα ηθοποιός, πριγκίπισσα Λέα στους «Πολέμους των Άστρων»

1968  Αλέξης Αλεξανδρής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1981  Νεμάνια Βίντιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής

1980 Kimberly Noel Kardashian, Αμερικανίδα τηλεοπτική προσωπικότητα, επιχειρηματίας, παραγωγός και φωτομοντέλο αρμενικής καταγωγής. Έγινε γνωστή το 2007 με το ριάλιτι «Keeping Up with the Kardashians».

Έκτοτε απασχολεί συχνά τα ΜME και τα κοινωνικά δίκτυα ενώ η συνολική της περιουσία έφτασε τα 325.000.000 δολάρια.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, δεύτερο παιδί του δικηγόρου Ρόμπερτ Καρντάσιαν και της Κρις Τζένερ. Έχει τρία βιολογικά αδέλφια -Κόρτνεϊ, Κλόϊ & Ρομπ- και δύο ετεροθαλείς -Κένταλ & Κάϊλι- από τον γάμο της μητέρας της με τον Μπρους Τζένερ, μετέπειτα Κέϊτλιν Τζένερ.

Αποφοίτησε από ένα ιδιωτικό Καθολικό σχολείο θηλέων και για πολλά χρόνια ήταν στενή φίλη και στυλίστρια της Πάρις Χίλτον. Τον Φεβρουάριο του 2007, διέρρευσε το sex tape που είχε κάνει το 2003 με τον τότε σύντροφο της, Ray J.

Το 2008, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, με την ταινία «Disaster Disaster» και συμμετείχε στον 7ο κύκλο του «Dancing With The Stars» ενώ έπαιξε σε ένα επεισόδιο της σειράς «How I Met Your Mother» και σε κάποια επεισόδια της σειράς «Beyond The Break».

Συμμετείχε ακόμα ως προσκεκλημένη παρουσιάστρια του WrestleMania XXIV και προσκεκλημένη κριτής στο America’s Next Top Model. Το 2009, κυκλοφόρησε άρωμα με το όνομά της και έκανε μια σύντομη εμφάνιση στη σειρά «CSI: NY».

Έχει πάνω από 59 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, 114 εκατομμύρια στο Instagram και 29 στο Facebook. Έχει κυκλοφορήσει προϊόντα που φέρουν το όνομά της, όπως το βιντεοπαιχνίδι Kim Kardashian: Hollywood. Λάνσαρε τη δική της σειρά καλλυντικών με την επωνυμία KKW Beauty τα οποία ξεπούλησαν μέσα σε μόλις 31 λεπτά.

Το 2014 παντρεύτηκε τον ράπερ Κάνιε Γουέστ και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το περιοδικό Time, το 2015, την κατέταξε στη λίστα του με τους 100 Ανθρώπους με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως. Το 2016, το περιοδικό Vogue, την ονόμασε «φαινόμενο της ποπ κουλτούρας».

Παντρεύτηκε πρώτη φορά το 2000, με τον παραγωγό Ντέϊμον Τόμας. Το 2011, έγινε γνωστή η σχέση της με τον παίκτη του NBA, Κρις Χάμφρις. Παντρεύτηκαν το 2011 στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια. Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και το άρωμά της «Kim Kardashian Love». Και αυτός ο γάμος είχε άδοξο τέλος, αφού ο Χάμφρις ζήτησε διαζύγιο μετά από μόλις 72 μέρες!

Ξεκίνησε το δεσμό της με τον ράπερ, όταν ακόμα ήταν νομικά παντρεμένη με τον Χάμφρις. Το διαζύγιο Καρντάσιαν – Χάμφρις βγήκε στις 3 Ιουνίου 2013, λίγο πριν τη γέννηση του πρώτου παιδιού της με τον Γουέστ. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2022.

1990  Ρίκι Ρούμπιο, Ισπανός καλαθοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1969  Τζακ Κέρουακ, Αμερικανός λογοτέχνης, εικονοκλάστης του γραπτού λόγου, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Beat Generation και εισηγητής του όρου. Ανάμεσα στα διασημότερα έργα του ανήκουν τα μυθιστορήματα «Οι αλήτες του Ντάρμα», «Οι υποχθόνιοι» και το κορυφαίο «Στο δρόμο».

Είχε γεννηθεί 12 Μαρτίου 1922. Η οικογένειά του έδινε μεγάλη σημασία στη γαλλική καταγωγή της και τη γλώσσα, καθώς και στην καθολική πίστη. Παιδί είχε κυρίως Ελληνοαμερικανούς για φίλους.

Το 1926 βίωσε το χαμό του αδελφού του Ζεράρ από ρευματικό πυρετό, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά και τον ενέπνευσε να γράψει το μυθιστόρημα «Visions of Gerard». Ήταν πολύ καλός στο φούτμπολ και αυτό τον έστειλε με αθλητική υποτροφία στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Φοιτητής, έβγαζε χαρτζιλίκι γράφοντας «πτυχιακές εργασίες» για λογαριασμό άλλων σπουδαστών, χρεώνοντας 2 δολάρια το κομμάτι, τους δίδασκε γαλλικά και, τελικά, εργάστηκε ως αθλητικογράφος στην εφημερίδα New York World-Telegraph.

Στο Κολούμπια, γνώρισε τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ. Ένας τραυματισμός του στερεί και την καριέρα και την υποτροφία. Εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Λόουελ Σαν. Μετά από διάφορα επαγγέλματα που άσκησε, μπάρκαρε ως λαντζέρης με το εμπορικό πλοίο Ντόρτσεστερ. Κατατάχθηκε εθελοντικά στη σχολή αξιωματικών του Αμερικανικού Ναυτικού, από όπου απολύθηκε έξι μήνες αργότερα. Τέθηκε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν ακατάλληλος για το ναυτικό, χαρακτηρίζοντας τον στη διάγνωση «αδιάφορη προσωπικότητα».

Παντρεύτηκε την Έντι Πάρκερ το 1944, λίγο μετά την περιπέτειά του σε υπόθεση δολοφονίας. Ο γάμος του κράτησε μόλις μερικούς μήνες, χώρισε το 1945 και τον ίδιο χρόνο πέθανε ο πατέρας του.

Λίγο μετά τον θάνατό του, ο Κέρουακ άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα «Η κωμόπολη και η πόλη». Την επόμενη δεκαετία, ταξίδεψε σχεδόν σε όλη την Αμερική και το Μεξικό, άλλοτε οδηγώντας και άλλοτε κάνοντας οτοστόπ. Η περιπλάνηση αυτή θα γίνει το περίφημο μυθιστόρημά του «On the Road».

Το 1950 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν Χάβερτι. Το 1952 -ενώ  είχε ήδη χωρίσει- γεννήθηκε η κόρη του Janet Michelle Kerouac, την οποία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει έπειτα από εννιά χρόνια!

Άρχισε να γράφει με μανία, να μελετά τον Βουδισμό και να διαλογίζεται ενώ αρθρογράφησε στα περιοδικά Playboy, Swank, Holiday, Escapade και Esquire. Το 1961 εγκαταστάθηκε στο Μπιγκ Σερ της Καλιφόρνιας, όπου και έγραψε το τελευταίο του ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Μπιγκ Σερ».

Παντρεύτηκε το 1966 την ελληνικής καταγωγής παιδική του φίλη Στέλλα Σάμπας, μετακόμισε στη Φλόριντα, μαζί με την μητέρα του και τις δυο αγαπημένες του γάτες Πιτού και Μινέτ. Πέθανε σε ηλικία 47 χρονών από αιμορραγία του στομάχου, αποτέλεσμα μιας αργής αυτοκτονίας με αλκοόλ, στις 21 Οκτωβρίου 1969, τα ξημερώματα, στο Νοσοκομείο του Αγ. Αντωνίου του Σεντ Πίτερσμπεργκ.

Το προηγούμενο βράδι της κηδείας του, οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι των παιδικών και νεανικών του χρόνων, ξεφάντωσαν για να τον τιμήσουν όπως θα ήθελε ο ίδιος… Σήμερα ο Κέρουακ αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης από τους κριτικούς.

1980 Χανς Άσπεργκερ, Αυστριακός παιδίατρος, που το όνομά του δόθηκε στο σύνδρομο Άσπεργκερ. Εξέδωσε περισσότερα από 300 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τον αυτισμό στα παιδιά.

1984 Φρανσουά Τρυφό,  Γάλλος κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος.

Άρχισε να γράφει κριτικές στο περιοδικό Cahiers du cinema, ανοίγοντας  τον δρόμο για το νέο κύμα και τον μη-εμπορικό κινηματογράφο.

Η πρώτη του ταινία «Τα 400 Χτυπήματα» ήταν ημιαυτοβιογραφική και κέρδισε το 1959 το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ με τις επόμενες, συνεχίζει την ιστορία της – κάτι μοναδικό στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεν εξέφραζε ποτέ πολιτικές απόψεις μέσα από τις ταινίες του. Ακόμα και την περίοδο του Μάη του ’68, απέρριψε τον πολιτικοποιημένο κινηματογράφο και συνέχισε με το δικό του στυλ.

1996  Γεώργιος Ζωιτάκης, Έλληνας στρατιωτικός

1997 Ιωάννης Ζίγδης, Έλληνας πολιτικός

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202410:47

  Η απόπειρα της Χάρις να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν γίνεται την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί βαρίδι για την υποψηφιότητά της και ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Η

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202409:39

  «Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202408:14

  Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη   Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε αυτή την εβδομάδα πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα χρόνια του 1990 μανεκέν που του σύστησε ο διαβόητος παιδεραστής Τζέφρι Έπσταϊν, σύμφωνα με δημοσίευμα του

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:42

  Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για την επίθεση στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία TUSAS με τους πέντε νεκρούς. Άμεση ήταν η απάντηση, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις του PKK και συμμάχων

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:15

    Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καγκουρό, των χαριτωμένων μαρσιποφόρων της Αυστραλίας με hashtag #WorldKangarooDay. Θεσπισμένη το 2020 για να μην σφαγιάζονται τα 500.000.000 καγκουρό που χοροπηδούν στην μακρινή ήπειρο, για να γίνουν…γεύμα ή να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως… Είναι 1945, 24

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202423:00

Η κονσόλα ηχογράφησης EMI TG12345 των Beatles, την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους «Abbey Road» το 1969, έχει αποκατασταθεί και θα είναι διαθέσιμη για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού Reverb.com. Ο μουσικός εξοπλισμός

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή