Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 20 Οκτωβρίου: Καντάφι, Lynyrd Skynyrd, ο γάμος Ωνάση-Τζάκι και ένα μουσικό «τρίγωνο»

ΚΟΣΜΟΣ

20/10/202407:15

20 Οκτωβρίου: Καντάφι, Lynyrd Skynyrd, ο γάμος Ωνάση-Τζάκι και ένα μουσικό «τρίγωνο»

Διεθνής Ημέρα Chef, Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής αλλά και Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας!

Facebook
Φωτ. Facebook

Γράφει ThessNews-DESK

 

Διεθνής Ημέρα Chef! Η International Chefs Day θεσπίστηκε το 2004, χάρη στις προσπάθειες του διακεκριμμένου chef Dr. Bill Gallagher, προέδρου του «World Chefs», που ιδρύθηκε το 1928 στη Σορβόννη στο Παρίσι, με μέλη περισσότερες από 100 ενώσεις μαγείρων που ιδρύθηκε το 1928 στη Σορβόννη στο Παρίσι.

Είναι όμως και Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής αλλά και Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1820 Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1827 Διεξάγεται η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν, υπερισχύει του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ.

1888 Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

1944 Ο Σοβιετικός Στρατός και Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι, απελευθερώνουν το Βελιγράδι. Την ίδια ημέρα, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Άαχεν, την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1947 Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Hollywood.

1950 Εκλέγεται ομόφωνα αρχιεπίσκοπος Κύπρου από την «Εκλογική Σύνοδο» ο μητροπολίτης Κιτίου, Μακάριος.

1968  Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στον Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι. Εκείνη είναι 39 ετών και εκείνος 62. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι φτάνουν μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της νύφης είναι τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Όσινλος και η αδελφή της Λι Ράτζβιλ. Από την πλευρά του γαμπρού είναι τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα.

1968 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, εισάγοντας το πέρασμα του πήχη με την πλάτη.

1969 Σε ποινές κάθειρξης 16 και 10 ετών αντίστοιχα καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών ο λοχαγός ε.α. Αλέξανδρος Αρχάκης  και ο έμπορος Δημήτρης Λέκκας, κατηγορούμενοι για βομβιστικές ενέργειες εναντίον του καθεστώτος.

1973 Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του των Αμερικάνικων charts, με το τραγούδι «Angie», κομμάτι που το έχει γράψει ο Μικ Τζάγκερ για τη γυναίκα του Ντέϊβιντ Μπάουι.

1973 Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας εγκαινιάζει την Όπερα του Σίδνεϊ, που κατασκευαζόταν επί 15 χρόνια.

1977 Σε συμπλοκή με την αστυνομία στου Ρέντη, σκοτώνεται ο αναρχικός Χρήστος Κασσίμης, που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας AEG.

1977 Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του ροκ συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, οι Ρόνι Βαν Ζαντ, Στιβ Γκέινς και Κάσι Γκέινς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, 5 μίλια βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου η μπάντα θα έδινε συναυλία.

1981 Ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

2011 Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις με τις πιστές στον άλλοτε ισχυρό ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί καταφέρνουν να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν στη γενέτειρά του, τη Σύρτη.

2011 Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 53 ετών αφήνει στον «Ευαγγελισμό» ο γραμματέας του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, Δημήτρης Κοτσαρίδης, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των κυβερνητικών μέτρων. Όπως ανακοινώνεται από το νοσοκομείο, μεταφέρθηκε εκεί χωρίς σφυγμούς και δεν έφερε κανένα τραύμα.

2020 Η γαλλική κυβέρνηση διατάσσει το Μεγάλο Τζαμί του Παντίν σε προάστιο του Παρισιού να κλείσει για τουλάχιστον έξι μήνες, αφού από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η σελίδα του στο Facebook κοινοποίησε βίντεο που υποκινούσε το μίσος κατά του καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από ριζοσπάστη ισλαμιστή έξω από το σχολείο του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1854 Αρτούρ Ρεμπό, Γάλλος ποιητής

1882 Μπέλα Λουγκόζι, Ούγγρος ηθοποιός γνωστός για τους ρόλους του ως Δράκουλας-για κάποιους αξεπέραστος…

1891 Γιόμο Κενυάτα, Κενυάτης πολιτικός

1940 Σπύρος Ευαγγελάτος,  Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός, γιος του συνθέτη και αρχιμουσικού της Λυρικής Σκηνής Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη. Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε στο θέατρο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, με υποτροφία.

Το 1962 ίδρυσε τη «Νεοελληνική Σκηνή» ενώ συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο.Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1975 ίδρυσε το «Αμφι-θέατρο» με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αδιαφορία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν», το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας και το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και ΑρχΉταν παντρεμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου.

1958 Βίγκο Μόρτενσεν, Αμερικανός ηθοποιός

1963  Νίκος Τσιαντάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1969  Λάμπρος Παπακώστας, Έλληνας αθλητής

1970 Τσάβο Γκερέρο, Αμερικανός παλαιστής

1971  Ντάνι Μινόγκ, Αυστραλέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1971  Κόρντοζαρ Κάλβιν Μπρόουντους, Τζ. ο Αμερικανός ράπερ Snoop Dogg

1981 Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ

1932  Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, Ιταλός επιχειρηματίας των γνωστών ελαστικών

1964  Χέρμπερτ Χούβερ, 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1977  Ρόνι Βαν Ζαντ, Αμερικανός μουσικός

1994  Μπαρτ Λάνκαστερ, Αμερικανός ηθοποιός

2014  Σπύρος Ζαγοραίος, Έλληνας τραγουδιστής. Σε ηλικία 13 ετών έχασε σε ατύχημα το αριστερό του χέρι, όταν έσκασε μια χειροβομβίδα την ώρα που έπαιζε με συμμαθητές του. Ασχολήθηκε με το λαϊκό τραγούδι από το 1952 από την Αθήνα και μετά δούλεψε στη Θεσσαλονίκη. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με την Καίτη Γκρέυ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή Μοσχονησιώτη.

Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν ομογενείς. Κυκλοφόρησαν δεκάδες δίσκοι του. Έως και τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διέμενε και είχε δημιουργήσει το λαϊκό κέντρο «Εντελαμαγκέν». Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

2014  Όσκαρ ντε λα Ρέντα, σχεδιαστής μόδας από την Δομινικανή Δημοκρατία, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της Haute Couture.
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και υπήρξε μαθητευόμενος στον οίκο Cristobal Balenciaga.

Πηγαίνει στη Γαλλία, όπου προσλήφθηκε στον οίκο Lanvin αφού προηγουμένως απέρριψε πρόταση του Christian Dior. Το 1963 συμφώνησε να συνεργασθεί με την μπουτίκ της Ελίζαμπεθ Άρντεν, στη Νέα Υόρκη, με αμοιβή 700 δολάρια την εβδομάδα. Το 1965 ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας στο Μανχάταν, ξεκινώντας μια επιτυχημένη πορεία μισού αιώνα. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός σχεδιαστής στα χρονικά, ο οποίος παράλληλα διεύθυνε οίκο Μόδας και στο Παρίσι, τον «Balmain».

Με την υπογραφή του κυκλοφόρησαν, επίσης, παπούτσια, κοσμήματα, τσάντες, αρώματα αλλά και οικιακά είδη. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία ενώ μεταξύ των πελατών του συμπεριλαμβάνονταν διάσημες γυναίκες όπως η Τζάκι Κένεντι, η Νάνσυ Ρίγκαν, η Λόρα Μπους, η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα, η Όπρα Γουίνφρι, η Άννα Γουίντουρ, τα μοντέλα Ναόμι Κάμπελ και Σίντι Κρόφορντ, οι ηθοποιοί Νικόλ Κίντμαν, Πενέλοπε Κρουθ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, οι τραγουδίστριες Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιγιονσέ και Τέιλορ Σουίφτ ενώ δική του δημιουργία ήταν και το νυφικό της Αμάλ Αλαμουντίν στο γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Παντρεύτηκε δυο φορές, πρώτα με την αρχισυντάκτρια της γαλλικής Vogue Φρανσουάζ ντε Λαγκλάντ έως το θάνατό της το 1983 και από το 1988 μέχρι το τέλος της ζωής του, με τη φιλάνθρωπο εκδότρια Ανέτ Ένγκελχαρντ. Είχε υιοθετήσει μια κόρη από τη Δομινικανή Δημοκρατία, το 1984. Λίγες μέρες πριν τον θάνατό του από καρκίνο, όρισε διάδοχό του, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Νίνα Ρίτσι, Πίτερ Κόπινγκ.

2014  Κριστόφ ντε Μαρζερί, Γάλλος επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με το εταιρικό του τζετ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βνούκοβο, στα προάστια της Μόσχας. Ήταν γενικός διευθυντής της Total και είχε βρεθεί κατηγορούμενος για συνέργεια σε υπεξαίρεση κοινωνικών αγαθών και συνέργεια σε διαφθορά ξένων κρατικών αξιωματούχων. Ήταν μεταξύ των Γάλλων που προσκλήθηκαν στην 56η σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202410:47

  Η απόπειρα της Χάρις να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν γίνεται την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί βαρίδι για την υποψηφιότητά της και ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Η

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202409:39

  «Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202408:14

  Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη   Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε αυτή την εβδομάδα πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα χρόνια του 1990 μανεκέν που του σύστησε ο διαβόητος παιδεραστής Τζέφρι Έπσταϊν, σύμφωνα με δημοσίευμα του

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:42

  Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για την επίθεση στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία TUSAS με τους πέντε νεκρούς. Άμεση ήταν η απάντηση, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις του PKK και συμμάχων

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:15

    Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καγκουρό, των χαριτωμένων μαρσιποφόρων της Αυστραλίας με hashtag #WorldKangarooDay. Θεσπισμένη το 2020 για να μην σφαγιάζονται τα 500.000.000 καγκουρό που χοροπηδούν στην μακρινή ήπειρο, για να γίνουν…γεύμα ή να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως… Είναι 1945, 24

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202423:00

Η κονσόλα ηχογράφησης EMI TG12345 των Beatles, την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους «Abbey Road» το 1969, έχει αποκατασταθεί και θα είναι διαθέσιμη για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού Reverb.com. Ο μουσικός εξοπλισμός

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:28

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή