Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 19 Οκτωβρίου: Τα αντιβιοτικά, η Μαύρη Δευτέρα της Wall Street, ένας κατάσκοπος και το «Άξιον Εστί»

ΚΟΣΜΟΣ

19/10/202407:15

19 Οκτωβρίου: Τα αντιβιοτικά, η Μαύρη Δευτέρα της Wall Street, ένας κατάσκοπος και το «Άξιον Εστί»

1924 Σκοτώνονται 25 και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας από τον πανικό, όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά!».

O Ρίτσαρντ Μπάρτον ερμήνευσε τον «Κατάσκοπο Που Γύρισε Από Το Κρύο» στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ - IMDb
Φωτ. O Ρίτσαρντ Μπάρτον ερμήνευσε τον «Κατάσκοπο Που Γύρισε Από Το Κρύο» στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ - IMDb

Γράφει ThessNews-DESK

 

 

Διεθνής Ημέρα Επισκευών, απαραίτητη αφού στην καταναλωτική μας κοινωνία έγινε απαραίτητο πια να επισκευάζουμε, παρά να αντικαθιστούμε. Είναι ανάγκη να μιμηθούμε τους Ιάπωνες που τα σπασμένα τους αντικείμενα τα συγκολλούν και τα καλύπτουν με χρυσό!
Κινητή «εορτή» η ημέρα, κάθε τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, καθιερωμένη το 2017 από την Open Repair Alliance.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη Repair Cafes όπου επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες που «πιάνουν» τα χέρια τους, φέρνουν τα εργαλεία τους και επισκευάζουν κάθε είδους αντικείμενα!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

202 π.Χ.  Οι ρωμαϊκές λεγεώνες με επικεφαλής τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό νικούν στη μάχη τον Αννίβα, αρχηγό του στρατού της Καρχηδόνας.

1863 Ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’ ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

1912 Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του ελληνικού στρατού ανοίγει τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη.

1919 Ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος-DAP, το οποίο αργότερα θα μετατρέψει στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.

1934 Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

1943 Ο Αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής, Άλμπερτ Σατζ, ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1960 Οι ΗΠΑ αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα. Επίσης το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξει τον Φιντέλ Κάστρο.

1964 Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Rex της Αθήνας.

1970 Καραντίνα επιβάλλεται στον Πειραιά προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση στην Ελλάδα της επιδημίας χολέρας, που πλήττει τη γειτονική Τουρκία με πάνω από 150 νεκρούς. Δύο μέρες αργότερα, κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία και επιβάλλεται γενικός αντιχολερικός εμβολιασμός στον Έβρο και τα νησιά.

1972 Αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.

1980 Η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.

1987 Ξημερώνει «μαύρη» Δευτέρα για την Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

1993 Εκλέγεται Πρωθυπουργός του Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα.

2003 Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

2005 Ξεκινά στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Χουσεΐν κατηγορείται για βομβαρδισμούς σχολείων και τεμένων, για χρήση χημικών όπλων, για γενοκτονία, για παραβίαση διεθνών συνθηκών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια του οκταετούς ιρανοιρακινού πολέμου.

2021 Η UNICEF αναφέρει ότι 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Υεμένη από το 2015 οπότε η Σαουδική Αραβία άρχισε να βομβαρδίζει τη χώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1862  Ογκίστ Λιμιέρ, Γάλλος κινηματογραφιστής

1917  Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός και χορεύτρια

1929  Λίτσα Φωκίδου, Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος που έφυγε στις 25 Ιανουαρίου 2008. Ήταν φιλόλογος, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοτική σύμβουλος Πανοράματος και η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό αρχιτέκτονα Γιώργο Φωκίδη, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την Μαρίνα.

Τον Σεπτέμβριο του 1960 ανέλαβε το ρόλο της παρουσιάστριας της πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής της ΔΕΗ, από το χώρο της ΔΕΘ, μιας προσπάθειας που διήρκεσε μόλις 23 ημέρες. Είχε παρουσιάσει, στην πρώτη αυτή εκπομπή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, την Μαίρη Λω στο τραγούδι και τον Νίκου Γιάκοβλεφ στο πιάνο.

Εργάστηκε 25 χρόνια στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» ενώ ήταν τακτική συνεργάτιδα της ΕΤ-3 και του ραδιοφωνικού σταθμού Αntenna. Υπήρξε απο τα ιδρυτικά στελέχη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κολεγίου ICBS. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στον FM100, την εκπομπή «Αισιόδοξα και από καρδιάς».

Διετέλεσε επί οκταετία γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πανοράματος και το ίδιο χρονικό διάστημα άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου Πολιτισμού.

1931  Τζον Λε Καρέ, Άγγλος συγγραφέας που το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέϊβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς μυθιστοριογράφους κατασκοπείας, πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6 και ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Έγινε παγκόσμια γνωστός από το μυθιστόρημά του «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» το 1963.

Το 2008 στη λίστα των 50 καλύτερων Άγγλων συγγραφέων του 20ού αιώνα, που συνέταξαν οι Τimes του Λονδίνου, κατατάχτηκε στην 22η θέση.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών στην Αυστρία. Ανέλαβε τον τομέα ανακρίσεων των φυγάδων του Σιδηρού Παραπετάσματος. Μετά τις υπηρεσίες του στην Αυστρία, επιστρέφει στην Αγγλία και σπουδάζει στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, όπου για λογαριασμό της ΜΙ-5 παρακολουθούσε και έδινε πληροφορίες για αριστερές ομάδες φοιτητών, που ενδεχομένως είχαν συναντήσεις με Ρώσους. Το 1956 πήρε το πτυχίο του και άρχισε να διδάσκει γαλλικά και γερμανικά.

Αναδείχθηκε σε αξιωματούχο της ΜΙ-5, αναλαμβάνοντας αποστολές παρακολούθησης στην ενδοχώρα. Το 1960 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βόννης και μετά στο Αμβούργο, ως πρόξενος. Την ίδια αυτή εποχή ξεκινά και το συγγραφικό του έργο, με το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Πρόσκληση για τους νεκρούς», να αποτελεί ένα μέρος της μέχρι τότε εμπειρίας του στο χώρο της κατασκοπείας.

Οι αποστολές που του ανατίθενται γίνονται ακόμα σοβαρότερες. Το δεύτερο συγγραφικό του έργο «Μια δολοφονία ποιότητας» και το τρίτο «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», αναγκάζεται για λόγους ασφαλείας να τα υπογράψει με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρρέ.

Στα τέλη του 1963, με την αυτομόληση του Άγγλου πράκτορα Κιμ Φίλμπυ στη Ρωσία, που αποκάλυψε τα ονόματα όλων των Άγγλων πρακτόρων, η ΜΙ-6 τον αποδέσμευσε οπότε ασχολήθηκε αποκλεσιτικά με τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

1936  Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός

1936  Μίμης Στεφανάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1943  Τάκης Οικονομόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1946 Φίλιπ Πούλμαν, Άγγλος συγγραφέας

1952  Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Έλληνας τραγουδοποιός

1978  Ενρίκε Μπερνόλντι, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων

1979  Βάσω Λασκαράκη, Ελληνίδα ηθοποιός

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

1745 Τζόναθαν Σουίφτ, Ιρλανδός συγγραφέας

1851 Μαρία Θηρεσία, βασίλισσα της Γαλλίας

1943  Καμίλ Κλοντέλ, Γαλλίδα γλύπτρια

2004  Ασημάκης Γιαλαμάς, Έλληνας δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202410:47

  Η απόπειρα της Χάρις να πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν γίνεται την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί βαρίδι για την υποψηφιότητά της και ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση. Η

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202409:39

  «Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202408:14

  Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη   Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε αυτή την εβδομάδα πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τα χρόνια του 1990 μανεκέν που του σύστησε ο διαβόητος παιδεραστής Τζέφρι Έπσταϊν, σύμφωνα με δημοσίευμα του

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:42

  Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK για την επίθεση στην Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία TUSAS με τους πέντε νεκρούς. Άμεση ήταν η απάντηση, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις του PKK και συμμάχων

ΚΟΣΜΟΣ

24.10.202407:15

    Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καγκουρό, των χαριτωμένων μαρσιποφόρων της Αυστραλίας με hashtag #WorldKangarooDay. Θεσπισμένη το 2020 για να μην σφαγιάζονται τα 500.000.000 καγκουρό που χοροπηδούν στην μακρινή ήπειρο, για να γίνουν…γεύμα ή να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως… Είναι 1945, 24

ΚΟΣΜΟΣ

23.10.202423:00

Η κονσόλα ηχογράφησης EMI TG12345 των Beatles, την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το άλμπουμ τους «Abbey Road» το 1969, έχει αποκατασταθεί και θα είναι διαθέσιμη για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού Reverb.com. Ο μουσικός εξοπλισμός

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή