Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / 17 Οκτωβρίου: Πνιγμός από μπύρα, Χιούϊ, Λιούϊ και Ντιούϊ, οι 5 γάμοι της «Gilda» και ο Αίας Μανθόπουλος

ΚΟΣΜΟΣ

17/10/202407:15

17 Οκτωβρίου: Πνιγμός από μπύρα, Χιούϊ, Λιούϊ και Ντιούϊ, οι 5 γάμοι της «Gilda» και ο Αίας Μανθόπουλος

1997 Τα οστά του Τσε Γκεβάρα μεταφέρονται στην Κούβα και θάβονται στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, 30 χρόνια μετά την εκτέλεσή του στη Βολιβία.

IMDb
Φωτ. IMDb

Γράφει ThessNews-DESK

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1797 Υπογράφεται η Συνθήκη του Κάμπο-Φόρμιο, με την οποία τα νησιά του Ιονίου προσαρτώνται στη Γαλλία.

1814 Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από… ζυθοπλημμύρα στο Λονδίνο, όταν μια μεγάλη δεξαμενή στη ζυθοποιία «Μάιοξ» και το περιεχόμενό της χύθηκε στο δρόμο!

1860 Το πρώτο τουρνουά golf γίνεται στη Σκωτία, από το Prestwick Golf Club που υπάρχει έως σήμερα, γνωστό ως The Open.

1864 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

1888 Πατεντάρεται ο «οπτικός φωνόγραφος» από τον Τόμας Έντισον, δηλαδή η πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1897 Ιδρύεται η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

1906 Ο Γερμανός μαθηματικός, Άρτουρ Κορν, παίρνει την πρώτη τηλεφωτογραφία. Μεταδίδει την εικόνα του διαδόχου της Γερμανίας σε απόσταση 1.800 χλμ. από το Μόναχο στο Βερολίνο.

1912 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα, η οποία βίωσε βαριά σκλαβιά, γεμάτη εξεγέρσεις, συμμετοχές σε επαναστάσεις και σφαγές από τους Τούρκους.

1915 Η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα για να την παρακινήσει να συμμετέχει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικαλούμενη την ουδετερότητα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη θα αρνηθεί τρεις ημέρες αργότερα.

1933 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η σύζυγός του φτάνουν στις ΗΠΑ ως πολιτικοί πρόσφυγες από τη ναζιστική Γερμανία.

1937 Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κόμικς εφημερίδας στις ΗΠΑ.

1941 Οι Γερμανοί κατακτητές εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών, σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.

1945 Στην Αργεντινή, ο Χουάν Περόν επανέρχεται στην εξουσία, οκτώ μόλις μέρες μετά την ανατροπή του από τους στρατιωτικούς. Πλήθη συρρέουν στην Πλάτσα ντε Μάγιο, απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Ο Περονισμός γεννιέται…

1956 Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.

1957 Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1973 Ο ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών επιβάλλει εμπάργκο εναντίον των ΗΠΑ και των χωρών της Δύσης, που παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

1977 Έπειτα από αγωνία πέντε ημερών, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, Δυτικογερμανοί κομάντος κάνουν έφοδο σε αεροσκάφος της Lufthansa  στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία, απελευθερώνοντας και τους 86 ομήρους. Κατά την επιχείρηση σκοτώνονται τρεις από τους τέσσερις Παλαιστίνιους αεροπειρατές, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα είχαν σκοτώσει τον πιλότο.

1979 Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους.

1989 Ισχυρότατος σεισμός 7,1 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με 67 νεκρούς , 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Καλιφόρνια από το 1906.

1993 Λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στη Μόσχα. Οι συλλήψεις, κατά τη διάρκεια της, ξεπερνούν τις 90.000.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915  Άρθουρ Μίλερ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε έγραψε τα Ο Θάνατος του Εμποράκου, Οι Μάγισσες του Σάλεμ,  Ψηλά απ’ τη Γέφυρα, Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Μετά την Πτώση. Γαμπρός του ήταν ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Πέθανε το 2005.

1918  Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια, μια από τις ομορφότερες γυναίκες της 7ης Τέχνης, έγινε 5 φορές εξώφυλλο στο περιοδικό Life! Λεγόταν Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, άλλαξε και το ισπανικό της όνομα και χρώμα μαλλιών για να γίνει αποδεκτή από τα στάνταρ της εποχής ενώ έκανε και αισθητικές επεμβάσεις!

Γύρισε 61 ταινίες σε χρονικό διάστημα 37 χρόνων αλλά εκείνη που θυμούνται όλοι είναι η «Τζίλντα» του 1946.  Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 19η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Έπαιξε στο πλευρό όλων των ζεν πρεμιέ της εποχής. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Έντουαρντ Τζάντσον. Το 1943 συνάντησε τον Όρσον Γουέλς και τον ερωτεύτηκε. Οι δυο τους παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά και ένα χρόνο αργότερα το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, τη Ρεβέκκα. Ο γάμος τους διήρκεσε 5 χρόνια αν και είχει ένα ειδύλλιο με τον ωραίο συμπρωταγωνιστή της Γκλεν Φορντ.

Το 1948 ταξίδεψε στις Κάννες και γνώρισε τον πρίγκιπα Άλι Χαν, με τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα έχοντας πάρει την απόφαση να αφήσει το Χόλιγουντ. Απέκτησε μια κόρη την πριγκίπισσα Τζάσμιν Άλι Χαν. Ο γάμος έληξε το 1952 και η Χέιγουορθ με τις κόρες της επέστρεψε στην Αμερική και στον κινηματογράφο.

Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Ντικ Χέιμς, αλλά και αυτός ο γάμος έληξε το 1955. Το 1958 παντρεύτηκε τον παραγωγό ταινιών Τζέιμς Χιλ, χάρη στον οποίον ερμήνευσε έναν από τους τελευταίους αξιομνημόνευτους ρόλους της στην ταινία «Χωριστά τραπέζια» μαζί με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντέιβιντ Νίβεν και Ντέμπορα Κερ. Το 1961 πήρε διαζύγιο από τον Χιλ, καθώς εκείνη ήθελε να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ ενώ εκείνος ήθελε να συνεχίσει να γυρίζει ταινίες.

Τελευταία της ταινία ήταν «Η οργή του Θεού» το 1972. Εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία, πριν τα 50 της. Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης σε ηλικία 68 χρονών.

1920  Μοντγκόμερι Κλιφτ, Αμερικανός ηθοποιός

1955  Γεώργιος Αλογοσκούφης, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός

1957  Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια  για την οποία οι New York Times έγραψαν πως είναι «μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας.» Είναι μια από τις εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, με αμέτρητες επιτυχίες.

Ήταν τραπεζική υπάλληλος όταν το 1979 ξεκίνησε να τραγουδά με την «Οπισθοδρομική Κομπανία», μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Το 1997 φιλοξενείται στο εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Folk Roots, του πλέον γνωστού περιοδικού για την παγκόσμια ethnic και folk μουσική σκηνή. Το 1998, εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του Festival WOMAD, του μεγαλύτερου ethnic festival στον κόσμο, που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel. To 1999 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η εταιρεία Jazz VERVE, η οποία έχει στον κατάλογό της τις ηχογραφήσεις σημαντικών έθνικ και τζαζ καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Το 2004 συμμετέχει στην παράσταση «Ωρίων» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Στις 29 Αυγούστου του 2004, συμμετείχε στην λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα. Τα Χριστούγεννα του 2006, συμμετέχει σε συναυλία σε Καθεδρικό Ναό στην Ισλανδία για την οποία επιλέχθηκαν οι πέντε καλύτερες τραγουδίστριες της Ευρώπης. Στις 29 Μαΐου 2011 η Ένωση Ιονίων Νήσων Ελλάδας τιμά την Ελευθερία Αρβανιτάκη με Βραβείο και έκδοση προσωπικού γραμματοσήμου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Έχει δώσει συναυλίες στο Ισραήλ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, σε εμβληματικά θέατρα.

1972  Eminem, Αμερικανός ράπερ, παραγωγός και ηθοποιός, που το αληθινό του όνομα είναι Μάρσαλ Μάτερς.

1977  Αντρέ Βίλας Μπόας, Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου

1979  Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο

1979  Κίμι Ραϊκόνεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων

1979  Κώστας Τσαρτσαρής, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ

1849  Φρεντερίκ Σοπέν, Πολωνός πιανίστας και συνθέτης

1981  Λίνα Τσαλδάρη, Ελληνίδα πολιτικός

1992  Ορέστης Λάσκος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφοςς, είχε γεννηθεί 11 Νοεμβρίου 1907, στην Ελευσίνα από πλούσιους κτηματίες που τον έστειλαν στην Αθήνα να γίνει γιατρός.

Εκείνος  πήγε στη Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου έφυγε για να καταλήξει τραγουδιστής και ηθοποιός. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του ελληνικού βωβού κινηματογράφου: γύρισε το 1931 μια από τις πρώτες αξιόλογες ταινίες στα χρονικά, τη «Δάφνις και Χλόη», που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή για τις γυμνές σκηνές της. Παράλληλα έγραφε ποίηση. Στη σκηνή βαριετέ που διατηρούσε, εμφανίστηκαν ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως οι Κώστας Χατζηχρήστος, Μαρίκα Νέζερ, Δανάη Στρατηγοπούλου, Μάγια Μελάγια, Καίτη Ντιριντάουα και πολλοί άλλοι.

Το 1942 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα, από την οποία χώρισε το 1947. Δεύτερη σύζυγός του, από το 1960 έως τον θάνατό του, υπήρξε η ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Βασίλη.

1999  Μέμα Σταθοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός που διακρίθηκε σε ρόλους ενζενί, συχνά συμπρωταγωνιστώντας με τον Θάνο Λειβαδίτη. Στο θέατρο η πρώτη της εμφάνιση ήταν δίπλα στον Δημήτρη Χορν. Το 1975 σταμάτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο λόγω της οικογένειάς της. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Πάτρα όπου διατηρούσε κατάστημα ρούχων.

Είχε δύο παιδιά από το γάμο της με τον βιομήχανο Δημήτρη Μαρούση, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη. Η κόρη της σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2005, έξι χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της.

2023 Αίας Μανθόπουλος, σβήνει στα 61 του χρόνια, ο ηθοποιός μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του «Αττικόν». Ήταν εγκεφαλικά νεκρός και η οικογένειά του αποφάσισε να αποσυνδέσει τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή και να δωρίσει τα όργανά του.
Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Παιανία.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά αλλά τον κέρδισε η υποκριτική. Είχε συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Δύο Ξένοι», «Η βεντέτα», «Άφρικα», «Τρίτο στεφάνι», «Σοφία ορθή», «Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα» ενώ έκανε cameos στους Απαράδεκτους, την Αίθουσα του θρόνου, τους Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη, τον Κόκκινο Κύκλο, το Κωνσταντίνου και Ελένης και το Κάποιος να τη φυλάει. Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο «Κόκκινο Ποτάμι» το 2020 όπου υποδυόταν έναν Τούρκο. Ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης ήταν πρώτος του εξάδελφος ενώ ήταν ανιψιός της Ειρήνης Παππά, καθώς η μητέρα του ήταν αδελφή της.

Ο Αίας Μανθόπουλος είχε τρία παιδιά από τους δυο του γάμους, οι οποίο έληξαν επεισοδιακά καθώς είχε δικαστικές διαμάχες με τις πρώην συζύγους του.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

28.10.202420:12

  Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία της Αυστρίας για τον εντοπισμό ενός άνδρα που φέρεται ότι σκότωσε έναν δήμαρχο και άλλο ένα άτομο, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Τα κίνητρα του δράστη ενδέχεται να συνδέονται με μια αντιπαράθεση για την έκδοση

ΚΟΣΜΟΣ

28.10.202419:35

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε σήμερα για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στο Νιου Κασλ του Ντέλαγουερ, την Πολιτεία από την οποία κατάγεται.   Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη

ΚΟΣΜΟΣ

28.10.202419:28

  Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη μάχη Χάρις-Τραμπ σε εθνικό επίπεδο. Το ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση, το άλλο είναι η ακραία ρητορική μεταξύ των δύο μονομάχων, που γεννά πρωτοφανή πόλωση αλλά και φόβους για

ΚΟΣΜΟΣ

28.10.202419:20

  «Απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο; Οι Έλληνες δείχνουν τον δρόμο!», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» και αναφέρεται στην απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία που εισήγαγε η

ΚΟΣΜΟΣ

28.10.202418:41

  Xωρίς την παρουσία του Γάλλου ηθοποιού ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι η δική του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο Ντεπαρντιέ κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Les Volets Vertes»», το 2021. «Δυστυχώς οι γιατροί

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

28.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή