Αρχική / Uncategorized / Τα μυστικά του δρόμου…

Uncategorized

13/09/202409:31

Τα μυστικά του δρόμου…

Τα μυστικά του δρόμου…

Γράφει ThessNews-DESK

Οι οδηγίες για να συνυπάρξουμε στους δρόμους θα έλεγα ότι αποτελούν πρωταρχικό μας μέλημα όταν αποφασίζουμε να κινηθούμε επάνω σε αυτούς. Πολλές φορές ξεχνούμε πως όποιο και αν είναι το μεταφορικό μας μέσον δεν παύει να αποτελεί κυριολεκτικά ένα φονικό όπλο στα χέρια ενός «ασυνείδητου» και «απρόσεκτου» οδηγού.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει να βιαζόμαστε να κινηθούμε γρήγορα, παραμερίζοντας τους «αδυνάτους» που βρίσκουμε στο δρόμο μας για να μας παραμερίσουν μετά οι «δυνατότεροι» και ογκωδέστεροι! Στους δρόμους, δεν ισχύουν οι νόμοι της φύσης για επιβίωση! Χρειάζεται ένας κώδικας επικοινωνίας με τους υπόλοιπους οδηγούς. Η προτεραιότητα δεν διεκδικείται, δεν κερδίζεται, προπάντων όχι στα δικαστήρια μετά από ένα ατύχημα… Δεν νομίζετε ότι παρατράβηξε αυτό?

Η οδήγηση αποτελεί μια πολύπλοκη συνάρτηση πολλών παραμέτρων, στην οποία το σωστό ή λανθασμένο αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση της μεταξύ τους αρμονικής σχέσης. Κάθε χειρισμός επηρεάζει αλυσιδωτά μια σειρά από λεπτές ισορροπίες που διέπουν τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, οπότε είναι αυτονόητο πως απότομες και ακραίες αντιδράσεις οδηγούν στο σπάσιμο της αλυσίδας! Η στρωτή οδήγηση είναι βασικό συστατικό της σωστής σε κάθε περίπτωση οδήγησης.

 

 

«Οδηγώ γρήγορα» δε σημαίνει «οδηγώ νευρικά» παλεύοντας με το τιμόνι!

Οι χειρισμοί χωρίς βιασύνες, αποτελούν θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση της συνοχής και της ομοιογένειας, που σαφέστατα αποκτά πιο κρίσιμο ρόλο σε γρήγορους ρυθμούς.
Για να είναι κάτι τέτοιο εφικτό, ο οδηγός πέρα από την προσπάθεια βελτίωσης του οδηγικού στυλ, καλό είναι να μάθει να προβλέπει, ώστε να είναι προετοιμασμένος και ό,τι συναντά μπροστά του να μην αποτελεί παγίδα, αλλά μια σειρά από υπολογισμένα γεγονότα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να ξέρει κατ’ αρχήν να διαβάζει το δρόμο και εν συνεχεία να ακολουθεί σε αυτόν την ιδανική γραμμή, που εν τέλει είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη.

Το διάβασμα του δρόμου δεν αποτελεί γρίφο «για δυνατούς λύτες» αλλά ένα εργαλείο που επιτρέπει στον οδηγό τη σύνθεση της εικόνας για τη χάραξη και διαμόρφωση του δρόμου, μπροστά του. Σε συνδυασμό με την σήμανση του δρόμου δίνουμε σημασία σε κάθε σημάδι που μπορεί να κρύβει κάποια πληροφόρηση. Βλέποντας για παράδειγμα την κύρτωση του οδοστρώματος, να εκτείνεται σε μεγάλη οπτική γωνία, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια ανοιχτή καμπή, σε αντίθεση με την περίπτωση που οπτικά ο δρόμος τελειώνει κοντά μας, προειδοποιώντας πως ακολουθεί κλειστή στροφή! Προσπαθήστε να διακρίνεται τυχόν λαστιχιές η φρεναρίσματα στην άσφαλτο τα οποία σημαίνουν συνήθως στροφή που κλείνει και αιφνιδιάζει τους οδηγούς. Αντίστοιχα σημαντική με τη χάραξη του δρόμου αποτελεί και η ανάγνωση της ποιότητάς του.

Εστιάζοντας την προσοχή μας μόνο λίγα μέτρα από το καπό, μειώνουμε σημαντικά το διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε κάποιον κίνδυνο, με αποτέλεσμα ειδικά σε υψηλές ταχύτητες, να οδηγούμαστε σε απότομες και ξαφνικές αντιδράσεις, που διαταράσσουν την ισορροπία της δυναμικής μας συμπεριφοράς!

 

 

Παντελής Τζερτζεβέλης

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

24.10.202418:00

Ο κ. Καρακούκης διενέργησε έλεγχο με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα και σε πορισματική αναφορά τους προς τις δικαστικές αρχές, απέδωσαν τον θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, σε ασφυξία. Η εκτίμηση των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών οδήγησε εν πολλοίς

Uncategorized

16.10.202412:52

    Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας.   Προβλέπει την δημιουργία κέντρων βραχείας παραμονής μεταναστών σε δύο περιοχές της Αλβανίας στο Shengjin και στο Gjader που θα στελεχωθούν από ιταλικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών

Uncategorized

14.10.202412:49

  Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ζήτησε η Εισαγγελέας.   Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πατέρα Αντώνιο είναι αυτά της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλής και ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες.

Uncategorized

14.10.202412:30

  Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που είχε μεταφερθεί μαζί με τη σύζυγό του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα με τραύματα από μαχαίρι.     Σύμφωνα πληροφορίες του kavalapost.gr, οι δύο ηλικιωμένοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Uncategorized

14.10.202410:37

  Έκτακτη διακοπή νερού σημειώνεται αυτήν την ώρα στην Πυλαία.   Χωρίς νερό έχουν μείνει οι καταναλωτές που διαμένουν επί των οδών 17ης Νοεμβρίου και Χίου. Η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, όπως εκτιμά η ΕΥΑΘ.

Uncategorized

13.10.202412:53

  Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή