Καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για τους περισσότερους, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Χρησιμοποιούμε τα social media για να εργαστούμε, να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε, ακόμη και για να χαρούμε ή να λυπηθούμε. Αποτελούν κανάλια αλληλεπίδρασης για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κόσμο, να μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας, να παρακολουθούμε τη ζωή των άλλων και να “σπαταλάμε” την ώρα μας.
Τι γίνεται όμως όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται χωρίς μέτρο;
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, παραχώρησε συνέντευξη η ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου, καθιστώντας σαφές ότι “η ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί για τους περισσότερους ένα άγνωστο μάθημα. Ο καθένας μας είναι αυτοδίδακτος στον κόσμο των social media”. Η κα Δριβάκου ξεκαθάρισε αρχικά ότι είναι χρήσιμα και απαραίτητα εργαλεία της καθημερινής ζωής και της εργασίας μας. Ωστόσο, όταν οι ώρες χρήσης των social media είναι ατελείωτες, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για το άτομο.
Πως επηρεάζουν τα social media την κοινωνικότητα και την ψυχική υγεία του ατόμου;
Σε “μια πρώτη ανάγνωση”, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί, κάνοντας νέους διαδικτυακούς φίλους ανά τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Δριβάκου, και σε αυτή τη περίπτωση “υπάρχουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πολλές φορές, όσο περιορίζεται η άμεση επαφή των ανθρώπων, ενισχύονται τα συναισθήματα άγχους, θλίψης, καθώς και η μείωση της αυτοεκτίμησης”.
Επιπρόσθετα, όταν τα social media χρησιμοποιούνται χωρίς μέτρο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γρήγορη εναλλαγή των συναισθηματών χαράς και λύπης, ανάλογα με τη θετική ή αρνητική ανατροδότηση που λαμβάνει ο εκάστοτε χρήστης.
Πως μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε χωρίς να μας χρησιμοποιούν;
Όπως σε αρκετές περιπτώσεις, έτσι και στην προκειμένη, καθοριστική σήμασία έχει ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Η λελογισμένη χρήση των social media ίσως είναι η χρυσή τομή.
Η λεκτική επαφή και επικοινωνία, οι εξωτερικές δραστηριότητες, η περιορισμένη χρήση τους εντός της ημέρας και η απομόνωσή τους πριν τον ύπνο είναι τα πρώτα βήματα στο τεράστιο κεφάλαιο ορθολογικής διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μασούρας