Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Στέλιος Αγγελούδης: “Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν σιωπούμε” (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΛΛΑΔΑ

18/01/202412:33

Στέλιος Αγγελούδης: “Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν σιωπούμε” (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιονομικό εκτροχιασμό στα ταμεία του Δήμου διαπίστωσε η διοίκηση Αγγελούδη – Δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στην 5ετία

Στέλιος Αγγελούδης: “Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν σιωπούμε” (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ThessNews-DESK

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης το δημοσιονομικό έλλειμμα  που εντόπισε στα ταμία του δήμου αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε αρχικά πως θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους δημότες για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πόλη στο πλαίσιο της προεκλογικής του δέσμευσης «για διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια παντού».

«Δεν προτίθεμαι να ανοίξω διάλογο με την απερχόμενη διοίκηση. Κοιτάμε μπροστά. Δεν μπορούμε, όμως, την ίδια ώρα να σιωπούμε» ανέφερε.

Αναλύοντας την οικονομική κατασταση που παρέλαβε από την απερχόμενη διοίκηση ο κ Αγγελούδης έκανε λόγο για «αμείλικτα στοιχεία που αποδεικνύουν «άνοιγμα» μεγαλύτερο των 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά τέλη»  που όπως είπε  «οδήγησε σε πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες»

«Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις
απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
«στράγγιξαν» στην κυριολεξία τους υπόλοιπους κωδικούς και
άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου.
Μιλάμε για μια τραγική κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η προηγούμενη διοίκηση είχε βρει πλεόνασμα περίπου 20εκατ ευρώ στα ταμία απο τη δημαρχεία Μπουράτη  αριθμοί που με έναν λογιστικό υπολογισμό μπορουν αν αναγάγουν το  συνολικό άνοιγμα που ξεπερνά τα 40 εκατ ευρώ…

«Είναι σαφές πως επιδειχθεί μια ανεξήγητη αδράνεια, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά κακοδιαχείρισης, ανεπάρκειας και διαχειριστικής ανικανότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Επι πλέον υπάρχουν ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές 11.509.958 ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα. Από το ποσό αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για τα ταμεία του Δήμου, καθώς θα παραγραφούν αν δε βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει σειρά άλλων εκκρεμοτήτων όπως η επεξεργασία περισσότερων από 6.000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων (2020 και 2021).. Η μη χρέωση των 800 υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ εκκρεμούν  οφειλές 764.515 ευρώ από ανείσπρακτα μισθώματα και από ανείσπρακτα πρόστιμα

Παραλάβαμε μια πόλη – υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Όσον αφορά στον τομέα της Καθαριότητας ο Στέλιος  Αγγελούδης τόνισε ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε «μια πόλη αφημένη, πολιορκημένη από τα σκουπίδια και τα ογκώδη»/

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόστηκε για την καθαριότητα συγκεντρώθηκαν 4340 τόνοι απορριμμάτων, 620 τόνοι για ανακύκλωση και 150 τόνοι ογκώδη από 1069 σημεία στο σύνολο του Δήμου.

«Τις επόμενες 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή του μεγαλύτερου μέρους των ογκωδών αντικειμένων» τόνισε ο κ Αγγελούδης και συμπλήρωσε:

«Η πόλη άρχισε να καθαρίζει, το βλέπουμε, το διαπιστώνουν οι συμπολίτες μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς πως αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προανήγγειλε, δε, πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν, ενώ ζήτησε από τους δημότες και τους επισκέπτες να σέβονται τους δημόσιους χώρους.

«Είχαμε δεσμευτεί για το σχέδιο άμεσης ανάταξης» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος. Ανέφερε ότι στη συνέχεια θα προχωρήσει τόσο ο μεσοπρόθεσμος, όσο και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της παράταξης μέχρι το τέλος της θητείας κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για καινούριο κανονισμό καθαριότητας.

 Fly over και θέσεις πάρκινγκ

Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στην εξεύρεση 2.500 θέσεων στάθμευσης πέριξ του κέντρου της πόλης. Όπως είπε, έχουν ήδη επιλεχθεί δημοτικά ακίνητα και δημόσιοι χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν σε ανοιχτά πάρκινγκ για τους πολίτες. Την πρόταση αυτή υπέβαλε σε υπουργούς και όπως είπε, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα.

«Είμαι υποχρεωμένος να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες της πόλης στο κυκλοφοριακό και συγχρόνως να ψάχνω να υποδείξω λύσεις».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ βραδινές ώρες για να γίνεται το βράδυ η μεταφορά από τα απορριμματοφόρα.

Ο κ Αγγελούδης ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση Σταικούρα  «να κυκλοφορούν τα απορριματοφόρα βράδυ» τον κάλεσε να χρηματοδοτήσει τους δήμους για να γίνει η αποκομιδή το βράδυ.

«Οι δημοτικές αρχές  βάλλονται οικονομικά, Εάν όντως ο κ. Σταϊκούρας -τον οποίο εκτιμώ – είπε κάτι τέτοιο, θα τον παρακαλούσα να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθεί από το κράτος οικονομικά ο δήμος, ο οποίος για να κάνει αποκομιδή το βράδυ θα πρέπει να διπλασιάσει το κόστος αποκομιδής. Είναι εύκολο να λέμε να γίνει βράδυ η αποκομιδή, αλλά σε αυτή την περίπτωση ας μας δοθεί η δυνατότητα να καλυφθεί αυτό το κόστος και υποσχόμαστε ότι θα γίνεται μόνο βράδυ», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Όπως εξήγησε, η αποκομιδή γίνεται κατά ένα μέρος και βραδινές ώρες αλλά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν όλοι οι δήμοι.

Για το ωράριο φορτοεκφορτώσεων, το οποίο ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο επί διοίκησης Μπουτάρη αλλά δεν εφαρμοστηκε ποτέ από  το 2016 ο  Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή του. Τόνισε πως το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο καθώς βρέθηκαν κονδύλια.

Ρεπορταζ Δέσποινα Κρητικού

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202420:15

Το αλκοόλ έρεε άφθονο, σύμφωνα με καταγγελίες, στο κλαμπ όπου διοργανώθηκε χορός σχολείων από τα Βόρεια Προάστια στης Αττικής. Στο πασίγνωστο κλαμπ της Βουλιαγμένης επικράτησαν σκηνές πανικού. Εξιτήριο από το νοσοκομείο έλαβε ο ένας από τους πέντε μαθητές που μεταφέρθηκαν

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202419:27

  Η φωτιά καίει από το απόγευμα του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή του όρους Παγγαίου στην Καβάλα και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχει περιοριστεί σημαντικά. Στην περιοχή επικρατεί άπνοια και συνεχίζουν να επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202419:22

Στη μία το μεσημέρι μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσει μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίσκεψη στον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202418:46

Η οικογένεια της ανήλικης κατήγγειλε χθες το βράδι στο Αστυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου ότι ο άνδρας την βίασε. Τελικά μετά από αναζητήσεις ο 31χρονο εντοπίστηκε και συνελήφθη.

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202418:39

Από τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μέχρι το τέλος της παρέλασης, η οποία θα αρχίσει στις 11 π.μ. απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: • Αγίας Τριάδος, από την Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου μέχρι

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202418:16

  Στην έκθεση που εκτείνεται σε τρεις ορόφους ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου ο επιμελητής της Γιάννης Μπόλης και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρθηκε αναμνηστικό plexi glass του έργου «Δάσος» της Βάσως Κατράκη και μία αφίσα του έργου «Ειρηνικό ΙΙ». Μετά

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

27.10.202419:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή