Αρχική / Uncategorized / Αφήστε το ποτό όταν οδηγείτε – Ζήστε τη ζωή!

Uncategorized

10/01/202412:00

Αφήστε το ποτό όταν οδηγείτε – Ζήστε τη ζωή!

Ξυπνάς ένα πρωί να πας στη δουλειά σου και αντικρίζεις το αγαπημένο σου ΙΧ τρακαρισμένο, χαλά τη διάθεση σου, και από εκεί και πέρα… ενός κακού μύρια έπονται!

Αφήστε το ποτό όταν οδηγείτε – Ζήστε τη ζωή!

Γράφει ThessNews-DESK

Αυτό το συναίσθημα βίωσα και εγώ προσωπικά αγαπητοί μου αναγνώστες, εχθές το πρωί, όπου η δουλειά μου πήγε πίσω, η μέρα μου αναστατώθηκε γιατί καθυστέρησαν οι μετακινήσεις μου, και λίγο αργότερα ματαίωσα τα πάντα! Και όλα αυτά γιατί κάποιος ασυνείδητος οδηγός όντας πιωμένος, (όπως απέδειξε το Αλκοτέστ) έκατσε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του και…. όποιον πάρει ο χάρος!!

Την επικίνδυνη πορεία του ανέκοψαν τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα μεταξύ αυτών και το δικό μου. Η κατάληξη τραγική, και για τα οχήματα, περισσότερο δε για τον οδηγό, που χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να τον απεγκλωβίσει, από το «λαβωμένο» του όχημα.

 

 

Στο έλεγχο που τον επέβαλαν οι Τροχονόμοι, απεδείχθη ότι ο εν λόγο οδηγός, είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ποσότητας Αλκοόλ στον οργανισμό του!

Πρακτικά δεν ενδείκνυται η οδήγηση όταν ο οδηγός έχει καταναλώσει ακόμη και ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ. Γι’ αυτό, εάν εσύ αγαπητέ μου φίλε ή φίλη, σκοπεύεις να βγεις, να διασκεδάσεις, και να “πιεις τα ποτάκια σου”, άφησε το αυτοκίνητο στο σπίτι και εσύ να μετακινηθείς με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ή να πάρεις ταξί!!

 

 

Αλκοόλ και οδήγηση

Δυστυχώς, η κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμη και φαρμακευτικών ουσιών, επιβραδύνει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό και εμποδίζει την άμεση λειτουργία ορισμένων αισθήσεων. Αυτός είναι ο λόγος που έχει θεσμοθετηθεί νομοθεσία που αφορά το αλκοόλ και την οδήγηση.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την λανθασμένη εκτίμηση αποστάσεων μεταξύ οχημάτων και ταχύτητας. Μειώνεται η όραση & επιβραδύνεται ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού! Πάντως είναι πολύ λυπηρό, οι οδηγοί, που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, να μην αντιλαμβάνονται την αδυναμία έγκαιρης αντίδρασης και να οδηγούν ακόμη πιο επιθετικά, αυξάνοντας τον ήδη υπάρχον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Σε περίπτωση που βγαίνεις με την παρέα σου, φροντίστε από πριν να έχετε ορίσει αυτόν που θα πιει μόνο αναψυκτικά και χυμούς όλο το βράδυ, για να σας γυρίσει με ασφάλεια. Η ασφάλεια η δική σου και των γύρω σου αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση!

 

Ο κύκλος του αλκοόλ στον οργανισμό

Όταν καταναλώνεις αλκοόλ, αυτό απορροφάται από το αίμα και η ροή του το μεταφέρει στον εγκέφαλο και μετά στο συκώτι, το οποίο και είναι υπεύθυνο για την διάσπαση του, ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό. Το συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί μία μονάδα αλκοόλ την ώρα. Αυτό σημαίνει πως για να αποβάλεις στο 100% το αλκοόλ από τον οργανισμό σου χρειάζεσαι περίπου τόσες ώρες όσα και τα ποτά που ήπιες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθολικά, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Αυτοί έχουν να κάνουν : Με την ηλικία, Το φύλο, Την διάθεση, Τον μεταβολισμό, το σωματικό βάρος, την κούραση, τον τύπο και την ποσότητα του αλκοόλ. Ο συνδυασμός αλκοόλ και φαγητού, μειώνει τα επίπεδα απορρόφησής του από τον οργανισμό.

 

 

Τι ορίζει ο ΚΟΚ

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το επιτρεπτό όριο αλκοόλ ορίζεται στα 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, στην περίπτωση μέτρησης με την μέθοδο αιμοληψίας, ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, στην περίπτωση που η μέτρηση γίνει με αλκοολόμετρο.

Η νομοθεσία για το αλκοόλ και την οδήγηση ορίζει: Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και 5 βαθμοί ποινής, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού κυμαίνεται από 0,50 εώς 0,80 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος στην περίπτωση μέτρησης με την μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανα λίτρο εισπνεόμενου αέρα για μέτρηση με αλκοολόμετρο.

Διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, ακινητοποίηση οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 ημέρες και 9 βαθμοί ποινής, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από 0,80 και μέχρι 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή πάνω από 0,40 εως 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα για μέτρηση με αλκοολόμετρο.

Διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ, ακινητοποίηση οχήματος, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 180 ημέρες (6 μήνες), εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα όταν η μέτρηση γίνεται με αλκοολόμετρο.

Τέλος, εάν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης οδήγησης σε κατάσταση μέθης και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του, κατα τη νέα παράβαση, είναι πάνω από 1,10 γραμμάρια ανα λίτρο αίματος μετρούμενη με την μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα μετρούμενη με αλκοολόμετρο, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος, φυλάκιση 6 μηνών, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια καθώς και πινακίδων κυκλοφορίας για 6 μήνες.

 

 

Μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία που βίωσα προσωπικά, για έναν και μόνο λόγο! Όλοι εμείς που καθόμαστε πίσω από «ένα τιμόνι» έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη για μια ομαλή συνύπαρξη εκεί έξω στους δρόμους! Τί να σου κάνουν οι ποινές που ορίζει ο Κ.Ο.Κ. αν εμείς δεν έχουμε την στοιχειώδη ευθιξία να μην οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας αν έχουμε πιεί; Και μετά αγαπητοί μου, γιατί να πιούμε αν πρόκειται να οδηγήσουμε;

Ευτυχώς ο «τύπος» που κατέστρεψε τα αυτοκίνητα των γειτόνων και το δικό μου, δεν σκότωσε κανέναν χριστιανό, ο οποίος την ώρα εκείνη περπατούσε αμέριμνος!

Προσέχουμε για να έχουμε αγαπητοί μου αναγνώστες!

Εύχομαι τα σκηνικά αυτά να εκλείψουν με την είσοδο νέων σύγχρονων τεχνολογικά αυτοκινήτων, στον γερασμένο στόλο που έχουμε στην Ελλάδα. Ένα έξυπνο σύστημα όπου θα ακινητοποιεί το όχημα σε περίπτωση που ανιχνεύσει αλκοόλ στον οδηγό! Τα λόγια είναι περιττά για τα αυτονόητα, που είμαστε υποχρεωμένοι να πράττουμε όταν οδηγούμε οποιοδήποτε όχημα.

 

 

Παντελής Τζερτζεβέλης

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

24.10.202418:00

Ο κ. Καρακούκης διενέργησε έλεγχο με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα και σε πορισματική αναφορά τους προς τις δικαστικές αρχές, απέδωσαν τον θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, σε ασφυξία. Η εκτίμηση των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών οδήγησε εν πολλοίς

Uncategorized

16.10.202412:52

    Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας.   Προβλέπει την δημιουργία κέντρων βραχείας παραμονής μεταναστών σε δύο περιοχές της Αλβανίας στο Shengjin και στο Gjader που θα στελεχωθούν από ιταλικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών

Uncategorized

14.10.202412:49

  Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ζήτησε η Εισαγγελέας.   Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πατέρα Αντώνιο είναι αυτά της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλής και ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες.

Uncategorized

14.10.202412:30

  Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που είχε μεταφερθεί μαζί με τη σύζυγό του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα με τραύματα από μαχαίρι.     Σύμφωνα πληροφορίες του kavalapost.gr, οι δύο ηλικιωμένοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Uncategorized

14.10.202410:37

  Έκτακτη διακοπή νερού σημειώνεται αυτήν την ώρα στην Πυλαία.   Χωρίς νερό έχουν μείνει οι καταναλωτές που διαμένουν επί των οδών 17ης Νοεμβρίου και Χίου. Η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, όπως εκτιμά η ΕΥΑΘ.

Uncategorized

13.10.202412:53

  Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή