Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Αλ. Χαρίτσης στην ThessNews: «Δεν προσφέρουν κάτι οι διχαστικές λογικές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

14/09/201700:03

Αλ. Χαρίτσης στην ThessNews: «Δεν προσφέρουν κάτι οι διχαστικές λογικές»

Αλ. Χαρίτσης στην ThessNews: «Δεν προσφέρουν κάτι οι διχαστικές λογικές»

Γράφει ThessNews-DESK

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Η ελληνική οικονομία σταδιακά βελτιώνεται δηλώνει στην ThessNews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που βρέθηκε για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ.

Μίλησε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, απάντησε στις γκρίνιες και την κριτική για το ΕΣΠΑ, τη συνεργασία του με τους δήμους της πόλης.

Παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με το γραφείο Πρωθυπουργού και την Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ έστειλε μήνυμα και σε όσους συναδέλφους του, εντός και εκτός Βουλής, αρέσκονται σε διχαστικές πρακτικές και διαδικτυακούς καυγάδες.

Τι νέο έφερε η επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη;

Η επίσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία για τη ΔΕΘ, η οποία ξεκίνησε με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με όλους τους παραγωγικούς φορείς και συνεχίστηκε με διαδοχικές συναντήσεις υπουργών με κάθε φορέα ξεχωριστά με μια πιο θεματική ατζέντα.

Με τους περισσότερους φορείς, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, η συνεργασία είναι συνεχής όλο τον χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, τα οποία τα είδαμε στη ΒΙΠΕ στο Κιλκίς και βεβαίως συζητάμε και τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά. Γίνονται, λοιπόν, όλες αυτές οι επαφές, ώστε να φτάσουμε στη ΔΕΘ με μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και ατζέντα όλων των ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της περιοχής.

Θα έχουμε και καλάθι υποσχέσεων στη ΔΕΘ;

Εμένα δεν μου αρέσουν τα καλάθια υποσχέσεων. Αυτό το οποίο νομίζω χρειαζόμαστε και χρειάζεται να ειπωθεί και στη ΔΕΘ είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά από 7-8 χρόνια – μετά από όλες τις προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα – με ορατή την προοπτική ομαλής ολοκλήρωσης και εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Αυτό βεβαίως δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού και ενός αυτόματου πιλότου, γίνεται μετά από μια πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Αυτό προϋποθέτει βεβαίως η κοινωνία σε όλη αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο να παραμένει όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη. Για αυτό και λαμβάνονται πρωτοβουλίες που δεν έχουν τόσο να κάνουν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Υγεία, με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για τις εργασιακές σχέσεις. Πρωτοβουλίες οι οποίες διατηρούν την κοινωνία όρθια και έτσι μπορούμε πλέον να ανοίξουμε με πραγματικούς όρους τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Πως πάμε παρακάτω, πως μετά το καλοκαίρι του 2018 αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για να μην επανέλθουμε στην κατάσταση που βιώσαμε από το 2010 και μετά, γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν οφείλονται μόνο στη δημοσιονομική κρίση και τον εκτροχιασμό του 2009-10, αλλά έχουν να κάνουν με μια κρίση του παραγωγικού μοντέλου που προϋπήρχε της δημοσιονομικής κρίσης και η οποία μας οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα. Άρα πρέπει να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ποια τα χαρακτηριστικά του, ποιους πρέπει να ενισχύσουμε για να πετύχουμε τι.

Διάβασα ότι μιλήσατε για 1 δις ευρώ ξένες επενδύσεις στο πρώτο επτάμηνο του έτους, άρα είστε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

Θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα δεν παραμένουν δύσκολα. Νομίζω όμως ότι είναι σαφές και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες και εδώ να πω ότι αποτυπώνεται και στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2017, αλλά ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αποτυπώνεται με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στους επιμέρους ποιοτικούς δείκτες που έχουν να κάνουν με την εξαγωγική δραστηριότητα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποίηση που εκεί σημειώθηκε ρεκόρ εννιαετίας τον Αύγουστο, με τις νέες θέσεις εργασίας και με τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Έχουμε λοιπόν ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά –  και με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται το ότι βρισκόμαστε σε μνημόνιο και σε επιτροπεία – βελτιώνεται και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που είναι πάρα πολύ κρίσιμο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το μετά. Για το πώς αυτές τις ευνοϊκότερες συνθήκες τις αξιοποιούμε για να πάμε στην επόμενη μέρα.

Αυτήν τη λογική και την τακτική την είχατε και με το θέμα του ΕΣΠΑ;

Ακριβώς και θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ σαφής. Αυτήν τη λογική εμείς προσπαθήσαμε, στον βαθμό του εφικτού και χωρίς πολλά μεγάλα λόγια, να την εφαρμόσουμε από την πρώτη μέρα. Πρώτον, τα χρήματα του ΕΣΠΑ πρέπει επιτέλους να πιάσουν τόπο, να πάνε σε αυτούς που πρέπει να πάνε – νέους επιχειρηματίες, εργαζόμενους, επιστήμονες – ώστε να οδηγηθούμε σε μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και κυρίως τη μικρομεσαία επιχείρηση που έχει ή πρέπει να αποκτήσει εξαγωγική συμπεριφορά. Και βεβαίως για να πετύχει αυτό, χρειάζονταν και χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του συστήματος.

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας – και γιατί έχουμε έναν κοινωνικό περίγυρο που έχει δεινοπαθήσει στο παρελθόν από αυτά τα προγράμματα – ότι το ΕΣΠΑ για πάρα πολλά χρόνια και από πάρα πολύ κόσμο θεωρούνταν ότι τον απέκλειε, ότι αφορούσε ημετέρους και όσους είχαν πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων και την εξουσία. Νομίζουμε ότι η προσπάθεια που έγινε να ανοίξουμε το ΕΣΠΑ, με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών, από το γεγονός ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στην πληροφορία για τα προγράμματα και βεβαίως και στο κομμάτι της εκταμίευσης, είναι πολύ σημαντικές κάποιες ρυθμίσεις που περάσαμε και τώρα αποδίδουν καρπούς.

Μιλήσατε για δυσπιστία του κόσμου. Υπάρχουν γκρίνιες ότι αργούν οι εκταμιεύσεις των χρημάτων; Για παράδειγμα, μου έχει πει επιχειρηματίας που μπήκε στο πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας ότι τα λεφτά του ΕΣΠΑ τα δίνετε για μισθούς και συντάξεις. Πώς απαντάτε;

Η δυσπιστία που ανέφερα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει βαθιές ρίζες από τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση των χρημάτων και παρ’ όλες τις προσπάθειες χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση του κόσμου. Και με αυτήν την έννοια, την κριτική αυτήν την ακούω αλλά δεν την υιοθετώ. Γιατί είναι εκτός πραγματικότητας. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί ακόμα και να θέλαμε, τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι δεσμευμένα για τα συγκεκριμένα προγράμματα, δεν μπορούν να δοθούν πουθενά αλλού.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος.

Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ότι μιλάμε για ένα σύστημα που είναι πάρα πολύ γραφειοκρατικό, ένα σύστημα που για χρόνια λειτουργούσε με όρους ταχύτητας που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Βεβαίως και σήμερα παρουσιάζονται καθυστερήσεις και τις αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο καταφέραμε να είναι στην πρώτη θέση απορρόφησης κονδυλίων αλλά και στη νέα προγραμματική περίοδο παραμένει και το 2016 και το 2017 στην κορυφή. Επίτευγμα πάρα πολύ σημαντικό, που δείχνει ότι η δουλειά που έχει γίνει πιάνει τόπο.

Στην ημερίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάρτιο, ζητήσατε  από τους δήμους να ετοιμάσουν προτάσεις για ώριμα έργα. Υπάρχει κάτι νεότερο; Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία;

Η συνεργασία που έχουμε με τους περισσότερους από τους δήμους είναι θετική, αλλά μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη. Αντιλαμβάνομαι ότι οι δήμοι όλα τα προηγούμενα χρόνια – τόσο ως προς τους πόρους αλλά και ως προς τις αρμοδιότητές τους και την επάρκειά τους σε προσωπικό – έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη μείωση και προσπαθούμε στον βαθμό του εφικτού να το αντιμετωπίσουμε. Πρώτα απ’ όλα, για μας το ζητούμενο δεν είναι να απορροφήσουμε τα κονδύλια, αλλά αυτά να πιάσουν τόπο. Για να πιάσουν τόπο, χρειαζόμαστε έργα κοινωνικά και οικονομικά χρήσιμα. Πρέπει όλοι μας και οι δήμοι να μπορούν να ωριμάσουν μελετητικά και να υλοποιήσουν έργα που τα χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες. Να ξεφύγουμε και από τη λογική του παρελθόντος που έλεγε ότι ο δήμος το μόνο το οποίο μπορεί και πρέπει να κάνει είναι μια μικρή ανάπλαση, μια πλατεία και ένα σιντριβάνι.

Για να γίνουν πιο σύνθετες παρεμβάσεις και έργα – και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνει τα εργαλεία – χρειάζεται βεβαίως και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Δημιουργήσαμε ειδικές ομάδες εργασίας σε συνεργασία φορέων όπως είναι η ΜΟΔ, η ΕΤΑΑ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων έργων, δίνουν τη δυνατότητα για προτυποποίηση μελετών –   υπάρχουν πάρα πολλά έργα που επαναλαμβάνονται από δήμο σε δήμο, δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό, γιατί δημιουργεί  επιπλέον έξοδα για τους ίδιους τους δήμους – για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων ή έργα οδοφωτισμού.

Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια προεργασία ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Πλάνου για τη Θεσσαλονίκη ή είναι πολύ πρώιμο ακόμα;

Είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης και με άλλους δήμους, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορούμε να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένους όρους για κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι πως μέσω τέτοιων προσπαθειών, με τη συνεργασία φορέων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια των δήμων.

Οι δήμοι πράγματι στο νέο ΕΣΠΑ βρίσκονται σε δυσμενή θέση σε σχέση με τις περιφέρειες. Υπάρχουν πολύ σημαντικά κονδύλια που τα διαχειρίζονται απευθείας οι περιφέρειες, οι δήμοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Εμείς προσπαθούμε να άρουμε αυτήν την αδικία με προσκλήσεις που αφορούν αποκλειστικά τους δήμους και ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Πώς είναι η συνεργασία σας με το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Το θεωρείτε πετυχημένο;

Θεωρώ ότι ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη, μια κίνηση η οποία αποτελεί για την κυβέρνησή μας μια από τις πολύ θετικές πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πιο άμεση επαφή με τα προβλήματα της περιοχής και μια πιο άμεση επικοινωνία με τους φορείς της περιοχής και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι αυτήν τη θετική πρωτοβουλία να την αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που έγινε και το αναγνωρίζουν όλοι και οι φορείς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Μόνο καλά λόγια έχουν να πουν.

Τέλος, παρακολουθώντας σας, βλέπω να αποφεύγετε τις διχαστικές πρακτικές συναδέλφων σας στην κυβέρνηση. Δεν συμμετέχετε σε διαδικτυακούς καυγάδες. Δεν σας ταιριάζει αυτό το ύφος ή πιστεύετε κάτι διαφορετικό;

Έχω πάρα πολλή δουλειά για να συμμετέχω σε διαδικτυακούς καυγάδες, δεν προλαβαίνω. Πέρα όμως από την πλάκα, νομίζω ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες, αυτό για το οποίο κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό δεν είναι αυτό που συνέβαινε σε άλλες περιόδους, οι κορώνες ή οι βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά η δουλειά. Και ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τέτοιες λογικές που επικράτησαν στο παρελθόν και δεν οδήγησαν πουθενά. Χρειαζόμαστε έργα, πράξεις, αποτελέσματα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εγώ και οι συνεργάτες μου, να προσφέρουμε έργο στο δύσκολο και απαιτητικό χαρτοφυλάκιο που έχουμε αναλάβει. Δε νομίζω ότι οι διχαστικές λογικές έχουν να προσφέρουν κάτι, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #70 (09/09/2017-10/09/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:52

  Για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και καθημερινά εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες φωτιές, την προσπάθεια που έγινε φέτος τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα καμένα στρέμματα να είναι λιγότερα από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή