Αρχική / Uncategorized / 35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Uncategorized

05/09/202309:16

35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Ο Αγώνας θεσπίσθηκε και αγαπήθηκε από το σύνολο του ορειβατικού κόσμου της χώρας μας

35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Γράφει ThessNews-DESK

O Oρειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου είναι ο πρώτος, στο είδος του αγώνας, που έγινε στην Ελλάδα στον οποίο οι αθλητές τρέχουν 41 χιλιόμετρα περίπου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή ανάβασης (Γκορτσιά-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών-Πριόνια-Ενιπέας-Λιτόχωρο.

Το 1986 μια ομάδα ορειβατών-αναρριχητών του συλλόγου μας, με ανήσυχο πνεύμα και με επικεφαλής τον Δημήτριο Μπατάρα τότε πρόεδρο του ΕΟΣ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μορφής ορειβασίας. Ενός μαραθώνιου δρόμου στο χώρο του βουνού και μάλιστα στην «κατοικία των 12 θεών», τον μυθικό Όλυμπο.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλασικού ανωμάλου δρόμου και ορειβασίας, προσαρ-μοσμένου στις ειδικές συνθήκες αγωνιστικής αναμέτρησης στο βουνό.

Η επί πολλά χρόνια επιτυχημένη διεξαγωγή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη συμ-μετοχή αθλητών από όλα σχεδόν τα ορειβατικά σωματεία της χώρας καθώς και δρομέων μεγάλων αποστάσεων, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών από το εξωτερικό.

Η σκέψη των εμπνευστών του αγώνα τότε και σήμερα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μαραθώνιος αυτός απλά να αποτελέσει μία αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις άλλες, , αλλά με αφορμή τον αγώνα να προσκαλέσει το ευρύτερο κοι¬νό να συμμετάσχει σε μια μεγάλη γιορτή και να μοιραστεί μαζί με τους λάτρεις της ορειβασίας την αγάπη για το βουνό, το σεβασμό προς τη φύση και την ιδέα της κοινής προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας.

Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου διεξάγεται κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διοργανώνεται από Ορειβατικό Σωματείο χωρίς οικονομικό όφελος. Εξυπηρετείται δε αποκλειστικά από εθελοντές.

 

Ο Ε.Ο.Σ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1930 και φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής, και προσφοράς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Δραστηριο¬ποιείται στον χώρο της ορεινής πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης, του canyoning, του rafting, της ορεινής ποδηλασίας και της χιονοδρομίας. Διοργανώνει εξορμήσεις κάθε Σαββατοκύριακο στη διάρκεια όλου του χρόνου σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και με απο¬στολές στο εξωτερικό.

Σήμερα, αριθμώντας γύρω στα 500 ενεργά μέλη και αθλητές, διαθέτει αθλητικές ομάδες αναρρίχησης, χιονοδρομίας, χιονοσανίδας και ορειβατικής χιονοδρομίας, οι οποίες συμμετέχουν σε περιφερειακούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.

 

 

Ο αγώνας

Το μαγευτικό περιβάλλον του Ολύμπου ως χώρος διεξαγωγής του αγώνα αποδείχτη-κε στο πέρασμα του χρόνου εξαιρετική επιλογή. Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ιστορία που η αρχή της χάνεται στην μυθολογία αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το ξεχωρι¬στό φυσικό του κάλλος, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του εδάφους, παρέχουν ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής τόσο ενός αγώνα αντοχής, όσο και κλασικής ορειβασίας. Η ασυνήθιστη αυτή αναμέτρηση προσελκύει σημαντικό αριθμό αθλητών αλλά και θεατών.

Οι δρομείς εκκινούν από την θέση ‘ΣΤΑΥΡΟΣ’, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του συλλόγου “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ” και τερματίζουν στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μ., μετά από μια μεγάλη υψο¬μετρική διακύμανση, αφού η αφετηρία βρίσκεται στα 920 μ. και το υψηλότερο σημείο, το οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ.

Στον φετινό αγώνα θα λάβουν μέρος 400 αθλητές και η όλη προσπάθεια θα υποστηριχτεί από 150 εθελοντές και διασώστες.
Ο αγώνας τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου του οποίου έχει την ουσιαστική συμπαράσταση και για φέτος υποστηρίζεται και προβάλλεται μέσα από το RTHESS.GR & το Ραδιο Θεσσαλονίκη 94,5FM.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Καψούδας, μίλησε στην εκπομπή «magazino» του Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Δημοσιογράφο Παντελής Τζερτζεβέλη για τον αγώνα και δεν παρέλειψε να προσκαλέσει εκείνους που αγαπούν τις Εναλλακτικές αποδράσεις να επισκεφθούν τον Όλυμπο στις 9-10 Σεπτεμβρίου και να απολαύσουν από το φανταστικό μπαλκόνι του Καταφυγίου Δημήτριος Μπουντόλας, εκτός από τον αγώνα την απίστευτη θέα της Ολυμπιακής Ακτής και των γειτονικών τοποθεσιών.

 

Τη διαδρομή του 2022 την οποία μπορείτε να την δείτε εδώ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

24.10.202418:00

Ο κ. Καρακούκης διενέργησε έλεγχο με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα και σε πορισματική αναφορά τους προς τις δικαστικές αρχές, απέδωσαν τον θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, σε ασφυξία. Η εκτίμηση των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών οδήγησε εν πολλοίς

Uncategorized

16.10.202412:52

    Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας.   Προβλέπει την δημιουργία κέντρων βραχείας παραμονής μεταναστών σε δύο περιοχές της Αλβανίας στο Shengjin και στο Gjader που θα στελεχωθούν από ιταλικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών

Uncategorized

14.10.202412:49

  Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ζήτησε η Εισαγγελέας.   Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πατέρα Αντώνιο είναι αυτά της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλής και ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες.

Uncategorized

14.10.202412:30

  Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που είχε μεταφερθεί μαζί με τη σύζυγό του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα με τραύματα από μαχαίρι.     Σύμφωνα πληροφορίες του kavalapost.gr, οι δύο ηλικιωμένοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Uncategorized

14.10.202410:37

  Έκτακτη διακοπή νερού σημειώνεται αυτήν την ώρα στην Πυλαία.   Χωρίς νερό έχουν μείνει οι καταναλωτές που διαμένουν επί των οδών 17ης Νοεμβρίου και Χίου. Η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, όπως εκτιμά η ΕΥΑΘ.

Uncategorized

13.10.202412:53

  Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202409:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή