ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com
Πυρά εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ρίχνει μέσω της ThessNews η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει να δημιουργήσει καθεστώς αστάθειας και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Παράλληλα η κ. Φωτίου μιλά για το ενδεχόμενο εκλογών, πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα, για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, τα σχολικά γεύματα αλλά και το κτήριο του πρώην ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος στην Τούμπα.
Η κυβέρνηση πέρασε τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης, όχι αναίμακτα. Είστε αισιόδοξοι ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει;
Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, βέβαια με συμβιβασμούς και στο πλαίσιο του αρνητικού για την Ελλάδα συσχετισμού που είχαν διαμορφώσει εν πολλοίς οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η επιτυχία τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ το παλιό καθεστώς είχε ουσιαστικά «δέσει τη χώρα χειροπόδαρα», μπορέσαμε να αναμορφώσουμε τα χειρότερα: παραδείγματος χάριν, μειώθηκαν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα από 4,5% που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι σε 3,5% μέχρι το 2020 και σε 2% κατόπιν, ορίστηκε το 15% του ΑΕΠ ως ανώτατο όριο δαπάνης για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεσμεύτηκαν οι δανειστές για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, η κυβέρνηση θα μπορεί μετά το 2018 να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αποκτήσαμε δηλαδή δημοσιονομικό χώρο και θεσμικές δεσμεύσεις για τα κύρια μελήματά μας, που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, η μείωση της ανεργίας και η δημοκρατική αναδιοργάνωση του κράτους. Και αυτά θα κάνουμε. Αν θεωρούσαμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα είχαμε παραιτηθεί ήδη. Αλλά οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Οι δημοσιονομικοί δείκτες, η μεγεθυντική πορεία του ΑΕΠ, η έστω και μικρή ακόμα μείωση της ανεργίας, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της Υγείας και της Παιδείας, λένε ότι ετούτη η κυβέρνηση παράγει σοβαρό έργο. Η Ελλάδα με ετούτη την κυβέρνηση θα τα καταφέρει!
Οι κάλπες είναι μέσα στις σκέψεις σας; Αν τον χειμώνα οι δανειστές ζητήσουν κι άλλα δημοσιονομικά μέτρα, θα τα πάρετε ή θα καταφύγετε στον ελληνικό λαό;
Όχι, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι θέμα που απασχολεί αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει καθεστώς αστάθειας. Κάνει λάθος τόσο στην επιδίωξή του για πρόωρες εκλογές όσο και στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Θα αποτύχει, όπως ακριβώς απέτυχε στην επιδίωξή του να υπονομεύσει στην αμέσως προηγούμενη περίοδο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.
Όλες οι πλευρές των δανειστών συμφωνούν πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η ανάπτυξη. Αυτό είναι και το δικό μας μέλημα.
Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ποιες οι προτεραιότητές σας;
Προτεραιότητές μας είναι αυτές που εξέθεσα απαντώντας στο προηγούμενο ερώτημα. Δηλαδή, η παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνική δικαιοσύνη, η μείωση της ανεργίας και η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Όσον αφορά τις δικές μου αρμοδιότητες, ήδη στο Υπουργείο προχωρούμε στο μεγάλο έργο της ριζικής αναμόρφωσης της Κοινωνικής Πρόνοιας. Τα 250 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, η καταγραφή όλων των Ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (σκεφτείτε ότι υπάρχουν περίπου 1500 ΝΠΙΔ, για τα οποία το κράτος γνωρίζει ελάχιστα), η θέσπιση ενιαίου πλαισίου λειτουργίας, ελέγχου και αξιολόγησής τους, η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαίο φορέα προνοιακών επιδομάτων, ώστε να πάψει η πολυδιάσπαση που οδηγεί σε αδιαφάνεια, σε αδικίες και καθυστερήσεις, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι δείγματα αυτής της αλλαγής, με την οποία θα φύγουμε επιτέλους από το επιδοματικό και ιδρυματικό κράτος-πρόνοιας της Φρειδερίκης και θα αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό πλαίσιο κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι πολίτες.
Φαίνεται πως η υπόσχεση για κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τι πήγε στραβά, κ. Φωτίου;
Στα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει αυξηθεί θεαματικά. Αυτό θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο των «αντιμέτρων» που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα πλησιάσουμε τον στόχο της πανελλαδικής κάλυψης των αναγκών για τέτοιες θέσεις. Άλλωστε, η κυβέρνησή μας δεν έδωσε ποτέ τη λαϊκιστική υπόσχεση ότι θα καλυφθούν αμέσως όλες οι ανάγκες. Και αυτό ήταν πυροτέχνημα του κ. Μητσοτάκη που θέλει να το χρηματοδοτήσει απολύοντας καθαρίστριες, όπως είπε.
Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στη Θεσσαλονίκη; Είστε ικανοποιημένη; Τι να περιμένουμε από Σεπτέμβριο;
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στη Θεσσαλονίκη ήταν μια μεγάλη επιτυχία, η οποία διέψευσε ενστάσεις και επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί. Γονείς, παιδιά και δάσκαλοι είναι ικανοποιημένοι, τα οφέλη αυτού του προγράμματος που διαπιστώθηκαν σε άλλες πιλοτικές εφαρμογές, στο Πέραμα της Αττικής, στα Τρίκαλα και στην Καβάλα επιβεβαιώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Από τον Οκτώβριο θα παρέχονται 120.000 ζεστά γεύματα ημερησίως σε δημοτικά σχολεία επιλεγμένων περιοχών, δηλαδή περιοχών με υψηλή ανεργία και φτώχεια, σε όλη την Ελλάδα. Από το 2019 ο αριθμός των γευμάτων θα αυξηθεί σε 500.000 σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια όλης της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στο πρόγραμμα 8 δήμοι του Δυτικού τομέα, περί τις 60 σχολικές μονάδες Α’βάθμιας εκπαίδευσης και περί τους 10.000 μαθητές . Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το νέο σχολικό έτος στις ήδη συμμετέχουσες σχολικές μονάδες της πιλοτικής περιόδου και θα διευρυνθεί τόσο στον δήμο Θεσσαλονίκης όσο και στον 9ο δήμο του Δυτικού τομέα (δήμος Ωραιοκάστρου).
Τι γίνεται με το οικόπεδο του πρώην Ορφανοτροφείου Μ. Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη; Θα δοθεί τελικά στην Εκκλησία; Αν όχι, τι σκέφτεστε να το κάνετε;
Συζητάμε τόσο με την Εκκλησία όσο και με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση. Θέλουμε, δηλαδή, να μπορεί η Εκκλησία να πραγματοποιήσει τον προγραμματισμό της. Ταυτόχρονα, όμως, η λύση πρέπει να δίνει ανάσα στον επιβαρυμένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και να ικανοποιεί πολύ επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Από το φύλλο της THESSNEWS #63 (22/07/2017-23/07/2017)
Comments are closed.