Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / 7 Αυγούστου: This is Sparta και «Μολών λαβέ», ο Ακάθιστος Ύμνος, η ασπιρίνη και μια διπλή κατάσκοπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

07/08/202407:15

7 Αυγούστου: This is Sparta και «Μολών λαβέ», ο Ακάθιστος Ύμνος, η ασπιρίνη και μια διπλή κατάσκοπος

1959 Η Μις Ελλάς, Πάρη Λεβέντη, εκλέγεται Μις Ευρώπη στον διαγωνισμό καλλιστείων που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Θα γιόρταζε σήμερα τα γενέθλιά του αν δεν έφευγε τόσο πρόωρα ο Αντώνης Βαρδής - Ogdoo
Φωτ. Θα γιόρταζε σήμερα τα γενέθλιά του αν δεν έφευγε τόσο πρόωρα ο Αντώνης Βαρδής - Ogdoo

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

480 π.X. Είναι 7 Αυγούστου ή 8-10 Σεπτεμβρίου κατά άλλους, όταν ο Λεωνίδας της Σπάρτης βροντοφωνάζει «Μολών λαβέ» στους κήρυκες του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών.

Η μάχη διεξάγεται παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Η απάντηση «μολὼν λαβέ» (=«αφού / εφόσον έρθεις, πάρ’τα») φαίνεται πως εξόργισε τον Πέρση ηγεμόνα που διέταξε, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. Η φράση παραδίδεται από τον μεταγενέστερο αρχαίο Έλληνα συγγραφέα Πλούταρχο, στο έργο του «Ηθικά».

1888 O Αμερικανός Θεόφιλος Βαν Κάνελ, εφευρίσκει την περιστρεφόμενη πόρτα και παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πουλά τα δικαιώματα και ζει πλούσιος και ευτυχισμένος σε λούνα παρκ για το υπόλοιπο της ζωής του!

626 Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

1782 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθιερώνει το παράσημο «Purple Heart», που απονέμεται στους στρατιώτες που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.

1794 Ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι, όταν αγρότες της Πενσιλβανία αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.

1863 Ιδρύεται η γερμανική χημική και φαρμακευτική βιομηχανία Bayer, που παρασκευάζει την ασπιρίνη.

1944 Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.

1959 Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία «Explorer 6», στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το διάστημα.

1961 Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ, γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια ημέρα στο διάστημα, αφού το «Vostok 2» διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.

1964 Μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το Αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να κηρύξει τον πόλεμο.

1967 Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς.

1973 Ο Παναθηναϊκός, δια του προέδρου του Σπύρου Ανέστη, διαγράφει από μέλος του συλλόγου τον παλιό του ποδοσφαιριστή, Λάκη Πετρόπουλο, επειδή ανέλαβε προπονητής στον Ολυμπιακό.

1976 Το «Viking 2» μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

1993 Στο Λονδίνο, μετά από 90 χρόνια, ανοίγουν ξανά οι πύλες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για το κοινό.

2000 Ο ποδηλάτης, Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου, Αλεξάνδρα Τζιούτη, βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ και τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.

2002 Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100 μ. και στη δισκοβολία, αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.

2020 Το Reddit αναφέρει ότι χάκερς πήραν τον έλεγχο τουλάχιστον 70 από τα πιο δημοφιλή subreddits και τους αντίστοιχους λογαριασμούς συντονιστών τους για να στείλουν μηνύματα spam υπέρ του Trump.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1876  Μάτα Χάρι, Ολλανδέζα κατάσκοπος. Μάτα Χάρι στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» και ήταν ψευδώνυμο της Μαργαρίτα Ζέλε.

Είχε παντρευτεί τον λοχαγό Ροδόλφο ΜακΛάουντ, τον οποίο χώρισε και επέστρεψε από τις Ολλανδικές Ινδίες στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα μεγαλύτερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης ως χορεύτρια ινδικών χορών. Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να μετακινείται ελεύθερα.

Το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου κατά συρροή, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Βενσέν. Υπήρξε πιθανότατα θύμα σκευωρίας, καθώς πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη της ήταν χαλκευμένα, ενώ αγνοήθηκαν άλλα, που θα οδηγούσαν στην αθώωσή της.

1932  Αμπέμπε Μπικίλα, Αιθίοπας δρομέας

1948  Αντώνης Βαρδής, Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και κιθαρίστας. Εργάστηκε για να βιοποριστεί από μικρός σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός.

Στο τέλος του 1965 σε ηλικία 17 ετών γνώρισε τους Γιάννη Πανταζή και Γιώργο Μυλωνά και έκαναν πρόβες δίπλα από το βενζινάδικο που δούλευε. Δημιούργησαν το ροκ συγκρότημα Vikings και κυκλοφόρησαν τέσσερα 45ρια. Ο Βαρδής έγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους, την αγγλόφωνη μπαλάντα Catherine, την οποία υπέγραψε ως Toni Vardis. Οι Vikings διαλύθηκαν το 1970.
Στη συνέχεια παίζει κιθάρα σε μπουάτ στην Πλάκα, με τον Δήμο Μούτση και τον Μανώλη Μητσιά ενώ συμμετείχε ως μουσικός σε ηχογραφήσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Γιάννης Σπανός και ο Μάνος Λοΐζος,  ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Το 1973 πήρε μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης. Το «Πόσο πολύ σε αγάπησα» ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας. Ακολούθησαν συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, την Άννα Βίσση, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιάννη Πάριο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μανώλη Λιδάκη, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και με την σύζυγό του Χριστίνα Μαραγκόζη.

Συνεργάστηκε και με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη. Το άλμπουμ «Θα ζωγραφίσω τη ζωή μου με μπογιές» κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 2015.

Το 2013 ο Αντώνης Βαρδής διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο. Έφυγε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014 σε ηλικία 66 ετών.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε τον γιo του, τον τραγουδιστή Γιάννη και μια κόρη, την Καλλιστώ. Ο δεύτερος γάμος του με την Χριστίνα Μαραγκόζη κατέληξε σε διαζύγιο. Λίγο πριν το θάνατό του, παντρεύτηκε μυστικά την σύντροφό του, τη φυσιοθεραπεύτρια Φιλοθέη Μωβ. Ήταν επίσης θείος των τραγουδιστών Κώστα Δόξα και Άκη Δείξιμου.

1955  Γρηγόρης Βαλτινός, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης

1975  Σαρλίζ Θερόν, Νοτιοαφρικανή ηθοποιός

1976  Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1982  Βασίλης Σπανούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1984  Στράτος Περπέρογλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ 

2018 Ρίκα Βαγιάνη, το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρίκα Ζούλα. Είχε γεννηθεί στις 4 Μαρτίου 1962 και ήταν ηθοποιός, τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος, ιδρυτικό στέλεχος του Protagon και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάστηκε ως ηθοποιός παίζοντας στο Εθνικό και στο Θεσσαλικό, καθώς και στην τηλεόραση, στη σειρά «Το Μινόρε της Αυγής.» Έγινε συντάκτης στο περιοδικό «Cosmopolitan» και στο «Colt» και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης. Αρθρογραφούσε επίσης στα περιοδικά «Ένα» «Και», «Τέταρτο» καθώς και στις εφημερίδες Απογευματινή και Έθνος.

Μετά το 1986 εργάστηκε στην τηλεόραση, σε πολλά κανάλια, στο Mega Channel, το Star, το Seven X, το Κανάλι 5 και την ΕΡΤ.

Η τελευταία εκπομπή που παρουσίασε ήταν στην ΝΕΡΙΤ με τον Θανάση Αλευρά. Πατέρας της ήταν ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Ζούλας και μητέρα της η Βαρβάρα Δράκου. Το καλλιτεχνικό της όνομα «Ρίκα Βαγιάνη» προέκυψε από τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της μητέρας της και το όνομα του πατριού της Γιάννη Διακογιάννη. Σύζυγός της ήταν ο Νίκος Στεφανής, με τον οποίο είχε έναν γιο, τον Οδυσσέα.

1966  Τζίμι Γουέιλς, Αμερικανός επιχειρηματίας. Ο «Τζίμπο» είναι ένας από τους ιδρυτές της Βικιπαίδειας!

1848 Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, Σουηδός χημικός, ο άνθρωπος που ταξινόμησε τα στοιχεία με λατινικά γράμματα π.χ. Fe, Ca, H2O.

1938  Κονσταντίν Στανισλάφσκι, Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης, πρωτοπόρος της υποκριτικής αφού η μέθοδός του στην υποκριτική  χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γόνος εύπορης οικογένειας, από μικρός ενδιαφέρθηκε για το θέατρο και πήρε το επίθετο Στανισλάφσκι καθώς ο πατέρας του ήταν αντίθετος στην κλίση του γιου του. Διδάσκεται και μαθαίνει και προβληματίζεται από όλες τις παραστάσεις που παρσκολουθεί. Το 1897 συνίδρυσε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας με τον Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Νταντσένκο, που θα δημιουργήσει τον θεατρικό ψυχολογικό ρεαλισμό.

Σε μία κρίση έμπνευσης, πήγε στη Φινλανδία διακοπές με τη γυναίκα του και στην επιστροφή δημιούργησε τη μέθοδο υποκριτικής του, που θα άλλαζε το τι σημαίνει να είναι κανείς ηθοποιός.

Το σύστημα Στανισλάφσκι εστίαζε στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλήθειας πάνω στη σκηνή διδάσκοντας στους ηθοποιούς να «ζουν το ρόλο» κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Στη Ρωσική Επανάσταση του 1917, ο Λένιν παρεμβαίνει για να τον προστατεύσει. Το 1918  δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο σαν σχολή για νέους ηθοποιούς και έγραψε πολλά έργα.

1957  Όλιβερ Χάρντι, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός ως ο Χοντρός του κωμικού διδύμου «Χοντρός και Λιγνός». Ζύγιζε 127 κιλά και είχε ύψος 1,88 μ. αλλά ήταν καλός στα σποπ, ήταν ευκίνητος και πολύ καλός χορευτής.

Πριν γνωρίσει τον Σταν Λόρελ, είχε παίξει σε περισσότερες από 250 ταινίες. Μαζί με τον «Λιγνό» γύρισαν περισσότερες από 100 ταινίες και ήταν όντως πολύ καλοί φίλοι!

Την τελευταία τους ταινία «Νέοι Ροβινσώνες» τη γύρισαν στη Γαλλία το 1950. Πέθανε ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, σε ηλικία 65 χρόνων. Δύο αστεροειδείς, οι 2865 και 2866 ονομάστηκαν «Λόρελ» και «Χάρντι» στη μνήμη τους.

1972  Ασπασία Μάνου, πριγκίπισσα της Ελλάδος, σύζυγος του Αλεξάνδρου Α΄ των Ελλήνων. Η οικογένειά της είχε αριστοκρατικούς τίτλους, με καταγωγή από το Φανάρι, που έφθαναν μέχρι τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η μητέρα της είχε διαζευχθεί τον Πέτρο Μάνο. Αργότερα ο Μάνος θα παντρευτεί τη Σοφία Τομπάζη και θα αποκτήσει την  ετεροθαλή αδελφή της Ασπασίας, την κορυφαία χορογράφο Ραλλού Μάνου.

Το ειδύλλιό της με τον Αλέξανδρο άρχισε το 1915. Η τέλεση του μοργανατικού γάμου έγινε το φθινόπωρο του 1919. Η ρομαντική ιστορία είχε δραματικό τέλος με τον τραγικό θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου στις 25 Οκτωβρίου 1920. Απέκτησε μία κόρη που γεννήθηκε πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά Πέτρο Β’ της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ασπασία με την επιβολή της Δικτατορίας το 1967, έφυγε μαζί με τη κόρη της και έζησε στην Ιταλία και την Αγγλία. Πέθανε στη Βενετία και τα οστά της, μαζί με αυτά της κόρης της, ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, το 1993, από τον εγγονό της, πρίγκιπα Διάδοχο της Σερβίας, Αλέξανδρο Β΄.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202417:24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή